Šport > Zimski športi
456 ogledov

Pred nekaj meseci se je boril za življenje, zdaj kroji svetovni vrh

daniel andre tande Epa
Norveški smučarski skakalec Daniel Andre Tande se je osem mesecev po grozovitem padcu v Planici spet povzpel na zmagovalni oder.

Skakalni konec tedna v nemškem Klingenthalu je najbolj zaznamovala neverjetna vrnitev Daniela Andreja Tandeja. Norvežan, ki je bil po grozljivem padcu na finalu sezone v Planici konec marca še v umetni komi, se je v nedeljo, osem mesecev po nesreči, spet povzpel na zmagovalni oder v svetovnem pokalu.

Sedemindvajsetletni norveški skakalec je na nedeljski tekmi v težkih razmerah pristal pri 130,5 in 141,5 metra - najdaljši daljavi finala - ter bil na dobri poti celo do zmage, na koncu ga je za 2,6 točke ugnal Japonec Ryoyu Kobayashi.

 | Avtor: Epa Epa
"Težko je pojasniti, kaj mi ta rezultat pomeni, a občutek je neverjeten. Takšni trenutki so razlog, zakaj še vedno tekmujem in vztrajam v tem športu. Veselje ob dobrem nastopu je nekaj najboljšega," je po nastopu za fis.ski povedal Tande.

"Na začetku sezone mi je zadoščalo že zgolj to, da sem spet lahko tekmoval, občutek, ki ga imam zdaj, ko sem se tako kmalu spet vrnil na stopničke, je težko razložiti," je dodal Norvežan po drugem mestu.

Četudi je ostal brez zmage, gre za izjemno vrnitev nekdanjega svetovnega prvaka v smučarskih poletih, ki je marca v Planici doživel pravo dramo in se celo boril za življenje. Po grozljivem padcu na letalnici bratov Gorišek je bil Tande več dni v umetni komi v UKC Ljubljana. Utrpel je zlomljeno ključnico, imel predrto pljučno krilo, zdravniki pa so mu odkrili štiri možganske krvavitve.

Toda Tande si je opomogel, predvsem pa hitro postal nestrpen. Njegov trener Alexander Stöckl je povedal, kako kmalu po padcu ga je spet vleklo na vrh skakalnic. Konec avgusta je opravil prve skoke po nesreči, septembra pa že uspešno tekmoval v celinskem pokalu.

V olimpijski zimi iz tekme v tekmo napreduje in je trend rasti lepo viden. Na začetku sezone se je uvrščal med 20. in 30. mestom, zdaj, dobra dva tedna pred prvim vrhuncem na novoletni turneji štirih skakalnic, pa je že skočil na stopničke.

Zadnjo posamično zmago je sicer Tande dosegel novembra 2019, pred Klingenthalom in nesrečo v Planici pa je na stopničkah nazadnje stal na posamični tekmi 30. januarja v Willingenu, z norveško ekipo pa je zmagal 20. februarja v Rasnovu.

Komentarjev 1
  • Richard_Aviles 15:03 13.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦