Šport > Zimski športi
268 ogledov

Predsednik SZS: "Izguba Zlate lisice bi bila manjša tragedija"

Zlata lisica Profimedia
Kranjska Gora bo v prihajajoči sezoni alpskega smučanja gostila obe največji tekmovanji na sončni strani Alp - Pokal Vitranc in Zlato lisico.

V sezoni 2022/23 svetovnega pokala v alpskem smučanju bodo v Kranjski Gori na sporedu tako ženska kot moška veleslaloma. Prepoznavno ime ženskega tekmovanja Zlata lisica se bo ohranilo, čeprav prihodnjega januarja ne bo v Mariboru. "Manjša tragedija bi bila izgubiti Zlato lisico," je danes povedal predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar.

Smučarska zveza Slovenije je v sezoni 2022/23 pridobila dve tekmi svetovnega pokala v alpskem smučanju za ženske pod okriljem Mednarodne smučarske zveze, potem ko je Maribor zaradi težav s snegom izpadel s koledarja. Najboljše veleslalomistke sveta se bodo 7. in 8. januarja 2023 pomerile za dve veleslalomski zmagi v Kranjski Gori.

Pokal Vitranc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Predsednik SZS Smrekar je na novinarski konferenci na sedežu zveze v Ljubljani skupaj z novim generalnim sekretarjem mariborskih tekem Gregorjem Lednikom predstavil odločitev o organizatorju tega prestižnega dogodka.

Medtem ko moško tekmovanje za svetovni pokal za pokal Vitranc nikoli ni bilo postavljeno pod vprašaj in ostaja ena najboljših tekmovalnih preizkušenj alpskih smučarjev, pa se je zamajala tradicionalna naklonjenost mednarodne sfere Mariboru kot organizatorju ženskih tekmovanj.

"Trdo delo je bilo narejeno, da smo obdržali dve ženski tekmi v Sloveniji," je danes razkril Smrekar.

slalom zlata lisica 2020 | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Novi generalni sekretar mariborskih tekem Lednik je zagotovil, da so že pred 14 dnevi začeli delo ter pripravljalna dela, s katerimi želijo zagotoviti vrnitev Zlate lisice v "domači brlog" na Mariborskem Pohorju že za sezono 2023/24. "59. Zlata lisica bo v Kranjski Gori, jubilejna 60. Zlata lisica pa upamo, da bo znova v Mariboru," je dejal Lednik.

Tradicija organizacije ženskih tekmovanj za svetovni pokal v alpskem smučanju v Sloveniji se ne bo prekinila. Težave s pomanjkanjem snega, zaradi česar je Zlata lisica zatočišče poiskala pod Vitrancem na Gorenjskem, bodo skušali rešiti z ureditvijo alternativne oziroma rezervne proge višje na Pohorju v primeru, da na tradicionalni mariborski progi ne bi bilo zadostne količine snega. V tem primeru bo selitev na Gorenjsko odpadla.

"Želimo upravičiti zaupanje Smučarske zveze Slovenije, 60. Zlata lisica bo dogodek, ki ga v svetovnem pokalu za ženske še ni bilo," je povedal Lednik.

V Smučarski zvezi Sloveniji še naprej zaupajo smučarskemu klubu Maribor Branik in organizacijskemu komiteju Zlata lisica ter mariborski mestni občini, ki so se "resno zavezali, da se razmere na Pohorju uredijo, da bodo lahko kandidirali za pridobitev tekmovanja".

Smrekar je izpostavil, da sta bila v pogovorih za ohranitev ženskih tekem v Sloveniji ključnega pomena za ostala prizorišča zaradi vrhunca novoletne zimske turistične sezone manj ugoden januarski termin ter tudi kakovost ponujene alternativne lokacije.

"Moramo biti pošteni in povedati, da se je Vitranc doslej vedno izkazal kot zanesljiva rešitev. Dovolj je hladno, dovolj kakovostna zasnežitev in ekipa je tam vedno naredila vrhunske pogoje."

"Mislim pa, da je prav, da zadržimo blagovno znamko. Zgraditi blagovno znamko, kot je Zlata lisica in jo po 59 letih izgubiti, bi bila vseeno ena majhna tragedija," je dejal.

Mednarodna smučarska zveza bo po napovedih to poletje začela sestavljanje okvirnih tekmovalnih programov svetovnega pokala v alpskem smučanju za naslednje tri sezone, kar bo nov izziv za smučarsko zvezo za ohranitev tekmovanj za svetovni pokal alpskih smučarjev in alpskih smučark v Sloveniji. Že v ponedeljek se bo na konstitutivni seji v Zürichu v Švici sestalo predsedstvo Mednarodne smučarske zveze.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.