Šport > Zimski športi
155 ogledov

Prevc bo branil naslov svetovnega prvaka

Epa
Peter Prevc bo na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih konec tedna v nemškem Oberstdorfu branil naslov prvaka, ki ga je kot drugi Slovenec v zgodovini osvojil pred dvema letoma na Kulmu.

Poleg Petra Prevca bodo slovenske barve na SP zastopali še Jernej Damjan, Anže Semenič, Domen Prevc, Tilen Bartol in Žiga Jelar, ki so nastopili konec minulega tedna že na tekmi svetovnega pokala na letalnici na Klumu, zaradi slabe forme pa bosta tokrat manjkala dva sicer odlična letalca, prvi slovenski svetovni prvak v poletih Robert Kranjec in Jurij Tepeš. Slovenski trener Goran Janus je napovedal boj za eno medaljo.

"Z lahkoto sem se odločil za ekipo za SP, saj so se omenjeni med trideseterico uvrščali na novoletni turneji in če si tam uspešen, si tudi na letalnicah. Vesel sem, da bomo lahko nastopili s peterico zaradi branilca naslova Petra Prevca, v Nemčijo pa bomo odpeljali šest skakalcev, tako da bodo zanimivi že treningi. Cilj ekipe je medalja in temu smo zavezani," je povedal Janus.

P. Prevc je dejal, da doslej o branjenju naslova ni veliko razmišljal, da pa nekaj bremena čuti sedaj zaradi številnih vprašanj novinarjev, ki jih je dobil danes na novinarski konferenci pred odhodom. "Toda že ko smo bili na Klumu, so se spomini vrnili. Sedaj ni časa za to, gledati je treba naprej, da bo več spominov pozneje za obujanje. Moji skoki so se kar izboljšali na Kulmu, posebej v petek mi je bilo v užitek skakati na letalnici, ko te zrak začne dvigati in najdeš dodatno motivacijo in sproščenost. Kar se tiče olimpijskih iger, pa je treba najprej počakati na imenovanje v reprezentanco, potem pa še na tehniko in svoje skakanje, šele nato pride vse ostalo," je povedal Prevc.

jernej damjan | Avtor: Epa Epa

Najbolj izkušen v reprezentanci je tokrat 34-letni Damjan, ki je bil v drugi seriji sobotne tekme na Klumu diskvalificiran. "Super sem se počutil tam, razen potem, ko sem bil diskvalificiran. Če bi goljufal, bi bilo drugače, toda temu ni bilo tako in sem bil kar besen, ko so mi črtali dosežek zaradi premajhne prepustnosti dresa. Vse bom naredil, da se kaj takega ne zgodi več. Težko je napovedovati medaljo na SP, saj naj v dveh dnevih čakajo štirje skoki in nato še ekipna tekma. Rad bi užival, kot sem na Klumu, kjer je bila edina črna stvar diskvalifikacija. Užival sem, to je pomembno in to te pri skokih žene naprej."

Ostala četverica bo prvič doslej nastopila na SP v poletih. Semenič je dejal, da želi čim bolj uživati, poudaril pa je, da mora najprej še priti v ekipo, ki je zelo izenačena. Domen Prevc je zadovoljen, ker so se skoki in uvrstitve izboljšali. "Lažje mi gre na letalnici, če bi delal take skoke na običajnih skakalnica,h se ne bi uvrstil med prvih 30. Za 230 metrov pa še manjka kaj na mizi, kar pa se tudi popravlja med vadbo," je dejal Domen Prevc.

Bartol je dejal, da sicer vidi na tekmi priložnost, da se prebije v ospredje, Jelar pa si je zaželel, da bi pokazal boljše skoke kot na Klumu, kjer se ni uvrstil v finale.

"Žal so nedeljske polete na Kulmu zaradi neugodnega vremena odpovedali. Toda česar nismo pokazali tam, kjer smo bili nabrušeni, bomo pokazali v Oberstdorfu. Kmalu nato pa bodo še olimpijske igre, na katere smo vse stavili v letošnji sezoni," je bil jasen predsednik zbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič.

Letošnje prvenstvo se bo s kvalifikacijami začelo v četrtek, v petek in soboto so na programu štiri serije za posamični naslov, v nedeljo pa bo še ekipna tekma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.