Šport > Zimski športi
2 ogledov

Prevc: "Na prejšnjih igrah me niso 'matrali'"

Peter Prevc portreti slovenskih olimpijcev Soči 2014 Anže Petkovšek
Peter Prevc se je skupaj z večjim delom slovenske reprezentance v torek podal proti Sočiju, kjer bo pri rosnih 21 letih nastopil že na svojih drugih olimpijskih igrah.

Prvo ime slovenske skakalne reprezentance Peter Prevc s pomočjo družine ostaja na trdnih tleh. Domači ga hitro prizemljijo in golobradi mladenič je še daleč od zvezdniškega obnašanja, kljub le 21 letom pa ga v Sočiju čaka nastop na že drugih olimpijskih igrah, kjer bo – prvič – eden glavnih favoritov. 

Prevc je nastopil že v Vancouvru leta 2010 pri rosnih 17 letih, ko je bil ob svojem olimpijskem prvencu na veliki skakalnici sedmi. Štiri leta pozneje vsekakor drugače gleda na olimpijske igre in tudi čuti precej več pritiska.

"Takrat me ni nihče 'matral'"

"Zagotovo je zdaj pritisk večji kot leta 2010. Takrat sem bil komaj dober mesec v A-ekipi, pa tudi nisem dobro vedel ali si predstavljal, kaj olimpijske igre sploh pomenijo za vsakega športnika. Tudi ko sem bil tam, na prizorišču iger, si nisem predstavljal, za kako velik in pomemben športni dogodek gre. A leta prinesejo tudi odgovornost, tako da je pritisk zdaj vsekakor večji," pravi Prevc, ki ima za zimske olimpijske igre v Sočiju visoka pričakovanja, tako kot od 20 do 25 ostalih, dodaja. Sam poudarja, da je razlika med olimpijskima nastopoma ogromna in da se šele zdaj zaveda, kaj igre pomenijo.

"Vidim, da so olimpijske igre res velika tekma, še sploh, kar se tiče medijske pokritosti, zato je treba biti še toliko bolj zbran sam nase. Takrat ni bilo nobenega pritiska, tekma kot tekma, nihče me ni 'matral'. Letos je drugače. Po uspehih moram po večkrat odgovarjati na ista vprašanja, poskusite si predstavljati, kako je to. Žal nimam kasete, da bi se posnel in jo nato predvajal znova in znova. Tako da se bo kar treba navaditi tudi na medijsko pozornost," je v smehu dejal Prevc, ki se dobro znajde tudi v središču pozornosti.

Čaka na novo presenečenje Ammanna

Na vprašanje, katerih olimpijskih iger se spomni prvih, je kot iz topa izstrelil, da iger leta 2002, ko je bil star deset let.

"Moj prvi olimpijski spomin so igre v Salt Lake Cityju, ko sem doma prek televizijskega zaslona navdušeno spremljal, kako je Švicar Simon Ammann osvojil svojo drugo zlato olimpijsko kolajno. No, potem sem v živo gledal, kako je v Vancouvru pobral še dve. Bomo videli, kakšno presenečenje je pripravil za Soči," je v smehu dejal Prevc, ki bo v Rusiji eden glavnih slovenskih adutov za kolajne tako na obeh posamičnih tekmah kot tudi z reprezentančnimi kolegi na moštveni preizkušnji.

Kaj mu bo Vučko, če je mlajši od njega

Osmega februarja, dan po slovesnem odprtju olimpijskih iger v Sočiju, bo minilo natanko 30 let, odkar so slovesno odprli zimske olimpijske igre v Sarajevu, na katerih je slavnostno prisego športnikov na olimpijskem stadionu Koševo prebral slovenski smučarski zvezdnik Bojan Križaj, junak sarajevskih iger leta 1984 pa je postal še en Slovenec, prav tako alpski smučar Jure Franko, ki je osvojil srebrno kolajno, tako da mnoge Slovence na igre v Sarajevu vežejo številni lepi spomini. Mnogi se še dobro spominjajo Vučka, simpatične maskote iger, ki ga je zasnoval slovenski akademski slikar in znani karikaturist Jože Trobec.

"Vučko? Seveda vem, kdo je Vučko in ga dobro poznam. A ga nimam. Kaj bo meni Vučko doma, saj sem z 21 leti mlajši od njega. A kar sem slišal in sam spremljal, mislim, da je bil Vučko ena najboljših maskot olimpijskih iger do zdaj," je še pribil Prevc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.