Šport > Zimski športi
32 ogledov

Prevc na prvi tekmi tretji

peter prevc
1/6
EPA
Peter Prevc je vodil po prvi seriji uvodne tekme novoletne turneje v Oberstdorfu, ob spremenljivem vetru pa je nato padel na najnižjo stopničko zmagovalnega odra. Slavil je Nemec Severin Freund, drugi je bil Avstrijec Michael Hayböck.

Peter Prevc je v prvi seriji kljub zahtevnim vremenskim razmeram rutinirano opravil z Andreasom Stjernenom in si zagotovil najboljše izhodišče pred finalno serijo. Daniel Andre Tande na drugem mestu je zaostajal slabih pet točk, Stefan Kraft, krvnik Tilna Bartola, pa okroglih šest. Anders Fannemel je bil četrti, Severin Freund pa peti.

Nastop v finalni seriji so si sicer zagotovili še Anže Lanišek, Domen Prevc in Robert Kranjec, medtem ko sta Jurij Tepeš in Bartol obstala v prvem delu.

Prva trojica Slovencev v finalu ni imela ugodnih razmer. Kranjec je padel na zadnjo mesto, veliko mest pa je ob slabem vetru izgubil tudi mlajši Prevc. Tudi Lanišek je nazadoval, vendar precej manj. Na koncu je osvojil 16. mesto, Domen Prevc je bil 27., Kranjec pa 30.

Razmere so se proti koncu nastopov za nekaj časa precej izboljšale. To je najprej izkoristil veteran Noriaki Kasai, nato pa sta ga na vrhu zamenjala še Michael Hayböck in Freund. Kasneje se je veter znova spremenil, Fannemel, Kraft in Tande pa so zdrsnili navzdol po lestvici. Na vrhu je ostal le še slovenski šampion. Tudi njemu ni uspelo z vrha zriniti Freunda in Hayböcka. Osvojil je tretje mesto.

Pred drugo tekmo turneje Peter Prevc za Freundom zaostaja za 7,3 točke, za Hayböckom pa za 4,3. "Stoodstotno tokrat razmere niso bile enake za vse. Tokrat je bila sreča zelo na moji strani. Fantje ob koncu nastopov so imeli precej slabše pogoje," je po tekmi priznal zmagovalec Oberstdorfa. Ta v skupni razvrstitvi še vedno zaostaja 125 točk za Prevcem.

Ovira le še veter

"Tekma se je iztekla, kot se je. Zadnjih 10 skakalcev za vrh, veliko menjav zaleta, menjav vetra. Moji skoki so bili zelo dobri, na ravni včeraj in današnje poskusne in prve serije, je malo grenkega priokusa, kljub dobrim skokom nisem uspel preskočiti tiste zelene črte za prevzem vodstva. Bolj se je bližal moj nastop, višje je šel nalet. To te lahko zavre. Sam sem skušal ostati zbran in menjave naleta in vetra niso imele vpliva name. Žal se je prav v finalni seriji malo zalomilo, glede na prejšnje skoke sem pričakoval več, vendar ne vem ... Že teden dni opozarjam, da se lahko na novoletni turneji hitro obrne v dobro ali slabo. Ostati moram zbran, še tri tekme so, vse se lahko obrne, na slabše ali pa tudi še kakšne lepše zgodbe. V Garmich na naslednjo tekmo grem lahko sproščen, ker dobro skačem, premagati moram le še veter," pa je za Radio Slovenija povedal Prevc.

Prva serija:

Prvi slovenski nastop v Oberstdorfu se ni iztekel po pričakovanjih. Nemec Pius Paschke je pristal pri 112,5 metra, Juriju Tepešu pa se je skok povsem ponesrečil in z 90 metri ostal je brez uvrstitve v finale.

Slovenski skakalec je skočil v težkih vremenskih razmerah, zaradi premočnega vetra pa je kar dolgo čakal na zeleno luč Gorana Janusa.

Bolje od Tepeša se je odrezal Robert Kranjec, ki je pristal pri 114 metrih, kar je ob 111 metrih Stefana Hule zadostovalo za preboj v finalno serijo. Ljubljančan je imel pri končnem izračunu dobri dve točki prednosti pred konkurentom.

Domen Prevc je naredil manjšo napako, a kljub temu premagal dve desetletji starejšega Michaela Neumayerja. Šestnajstletnik je skočil 121,5 metra in čeprav je bil Nemec še meter in pol daljši, je odločil vetrovni pribitek.

Anže Lanišek (122,5 m) ni prikazal najboljšega skoka, a kljub temu zanesljivo premagal Manuela Poppingerja (117 m). Kot predzadnji Slovenec je nastopil Tilen Bartol, ki je skočil skromnih 112 metrov. Branilec lanskoletne zmage Stefan Kraft si ni privoščil napake (130 m) in izločil 18-letnika. 

Peter Prevc ni imel prav nobenih težav z Andreasom Stjernenom. Norvežan je pristal pri 114 metrih, slovenski šampion pa se je s 129,5 metri in zajetnim pribitkom zavihtel na prvo mesto!

Zanimivosti:

V zgodovini novoletne turneje (1952/1953) je osmim skakalcem uspelo osvojiti tekmovanje štirih skakalnic, ne da bi zmagali na katerikoli tekmi. Nazadnje je to uspelo Janneju Ahonenu v sezoni 1998/1999. 

Zmage pa niso zagotovilo za končni uspeh. Ingolf Mork (1970/1971), Yukio Kasaya (1971/1972), Karl Schnabl (1974/1975) in Toni Innauer (1975/1976) so v eni sezoni dobili kar tri od štirih tekem, a kljub temu niso osvojili končne zmage.

Edini skakalec v zgodovini, ki je v eni sezoni dobil vse štiri tekme novoletne turneje, je Sven Hannawald (2001/2002).

V zadnjih sedmih sezonah se je končne zmage veselil Avstrijec, ob premoči Petra Prevca, Severina Freunda in Kennetha Gangnesa pa je letošnji boj za najvišja mesta povsem odprt.

Kvalifikacije za prvo tekmo si je ogledalo skoraj 20.000 ljudi!

Oberstdorf, novoletna turneja, 1. tekma, izidi V ŽIVO:

Komentarjev 2
  • Harrison 06:24 30.december 2015.

    Pero, premagati moraš še veter in ŽIRIJO ! Vem, da tega zadnjega ne smeš izjaviti. Sem jim jaz napisal na vse njihove forume, banda pokvarjena !

  • Avatar Leon
    Leon 19:56 29.december 2015.

    RTVS zakaj plačujemo RTV prispevek ? Zato ,da plačujete takšne šalabajzerje pred mikrofoni ,katerih polovica Slovenije ne razume ! Kdo jim je boter ? Ob tolikih dobrih športnikih nam pred mikrofon postavite neke planšarje .