Šport > Zimski športi
54 ogledov

Prevc: Nisem jokal, saj sem že velik fant

Prevc Bad Mitterndorf Kulm smučarski skoki poleti svetovni pokal EPA
Peter Prevc si je v nedeljo izbral odličen trenutek za prvo zmago v svetovnem pokalu – manj kot mesec pred začetkom olimpijskih iger v Sočiju tekme v ruskem letovišču pričakuje kot eden izmed prvih favoritov.

Zmaga Petra Prevca na avstrijski letalnici na Kulmu je bila prva za 21-letnega skakalca in skupno 35. za slovenske skakalce, ki so v letošnji sezoni prevzeli breme vrhunskih dosežkov med slovenskimi zimskimi športniki.

Prevc je na avstrijskem Štajerskem blestel kot še nikoli. Pod Kulmom je dvakrat stopil na stopničke, potem ko je bil na sobotni tekmi najprej drugi za večno mladim Noriakijem Kasaijem, dan pozneje pa je prišel do težko pričakovane premierne posamične zmage v svetovnem pokalu.

"Nisem se nikoli kaj posebno žrl"

"Ne morem ravno reči, da mi je odleglo, ko sem končno zmagal, saj se zaradi tega, ker še nisem imel v žepu posamične zmage, nisem nikoli kaj posebno žrl. Potrpežljivo sem čakal na svoj trenutek, bil sem osredotočen na svoje nastope, na svoje skoke, in to je bil ključ do uspeha," je po zmagi povedal Prevc, slovenski športnik leta 2013.

Skakalec iz Dolenje vasi je kljub mladosti ohranil mirno kri in po tem, ko je že prišel do nekaj velikih uspehov, denimo na lanskem svetovnem prvenstvu v Predazzu, ko je osvojil kar dve kolajni, znova potrdil sloves, da je v ključnih trenutkih vedno "hladen kot špricer". Tudi v nedeljo ni bilo nič drugače, ko je po prvi seriji tako kot v soboto držal drugo mesto, a kljub precejšnjemu zaostanku za vodilnim Švicarjem Simonom Ammannom tvegal prav vse in z antologijskim poletom osvojil zmago.

Ni jokal, ker je velik

"Na vrhu pred finalnim skokom nisem prav nič razmišljal o tem, kdo je premagljiv in kdo ne, mislil sem samo nase, egoistično, saj gre le za individualni šport. Osredotočen sem bil predvsem na to, da ne bi naredil kakšne velike traparije. Treba je bilo malo tvegati, sicer me v teh slabših razmerah v zraku ne bi nikamor poneslo, ampak to je tveganje, ki ga mora sprejeti vsak skakalec," je razkril Prevc.

Še šestič v karieri je v Bad Mitterndorfu nato stopil na oder za zmagovalce. Trikrat je bil drugi in dvakrat tretji, v nedeljo pa je lahko prvič sebi v čast slišal Zdravljico, čeprav mu enkrat za spremembo družbe niso delali dobri prijatelji iz reprezentance, ki so ga vseeno kot kralja prinesli v iztek, ko je žirija tudi uradno objavila rezultate.

"Ob zmagi nisem jokal, saj sem že velik fant," je pribil Prevc. Zmaga mu je prinesla tudi mali kristalni globus v točkovanju smučarskih poletov za letošnjo sezono, ki ga bo prejel na finalu sezone v Planici.

V Planici z veseljem po globus

"Jah, zgodil se je še ta globus. Po pravici povedano ga res nisem pričakoval. A pritoževal se ne bom in ga bom v Planici z velikim veseljem prevzel," je v smehu povedal "Pero mišica", kot ga kličejo kolegi. Poudarja, da je forma že tako dobra, da lahko v vsakem skoku res uživa, kar je dober obet za olimpijske igre, ki se bodo v Sočiju začele februarja.

"Super je, ker je moje skakanje zdaj že na tako visoki ravni, da vem, kaj je treba narediti oziroma popraviti, če kaj ne gre povsem po načrtih. Tako je veliko lažje iti s tekme domov, kot pa če se nekaj loviš. Ampak treba je ostati na realnih tleh, biti osredotočen na nadaljevanje sezone. Ta je še dolga," žogo umirja Prevc, ki ga že ta konec tedna čaka mini poljska turneja s tekmami v Wisłi in Zakopanah, nato pa do zimskih olipijskih iger sledijo le še tekme v japonskem Saporu in nemškem Willingenu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.