Šport > Zimski športi
6 ogledov

Prevc po bronu: "Vetra se ne da pregrizniti"

Severin Freund
1/4
EPA
Nemec Severin Freund je po samo dveh opravljenih serijah postal novi svetovni prvak v poletih, Peter Prevc na koncu tretji.

Zaradi nemogočih vetrovnih razmer so bili ogranizatorji svetovnega prvenstva v poletih po dveh urah čakanja prisiljeni odpovedati tretjo in četrto serijo. S tem so obveljali končni rezultati po drugi seriji, kar je najbolj osrečilo Nemca Severina Freunda, ki je na mestu svetovnega prvaka v poletih zamenjal našega Roberta Kranjca.

Drugo mesto je osvojil Norvežan Anders Bardal, tretji pa je bil Peter Prevc, ki mu je malce slabši drugi skok onemogočil osvojitev naslova prvaka. Na prvenstvu so nastopili še štirje Slovenci, Jurij Tepeš je bil na koncu 15., branilec naslova Kranjec pa 29. Tomaž Naglič je skočil le enkrat, saj je z 31. mestom za malo zgrešil drugo serijo, prav tako Jernej Damjan, ki je bil 33. 

Prevčev načrt ostal v povojih

"Želel sem si, da bi bila še vsaj ena serija, saj sem imel načrt napasti Bardala in Freunda, a glede na to, kako močno je pihalo, je treba biti realen. Vetra se ne da pregrizniti. Škoda, da je vse skupaj odpadlo, a narave se ne da premagati," je s kolajno okrog vratu dobre volje povedal Prevc, ki je vse do razglasitve upal, da bo dobil priložnost za še en skok:

"Zjutraj sem bil kar malo presenečen, ko sem odgrnil zaveso in videl oblačno, vetrovno, deževno, sneženo vreme. Ampak glede na to, da je bilo tudi lani tu podobno vreme, sem jaz imel upanje do konca. V bistvu vse dotlej, dokler me niso poklicali na razglasitev."

Upanje umrlo zadnje

Tudi blizu 15.000 gledalcev, ki so se zbrali ob letalnici Čertak že pred 15. uro, danes ni videlo niti enega poleta.

"Zame dan kljub številnim odpovedim ni bil preveč utrujajoč. Ves čas smo le čakali odločitve žirije tekmovanja, ki je vsake pol ure prestavljala tekmo. V bistvu sem do konca upal, da bi se izšlo. A na koncu dneva je bilo res lepo stati na odru za zmagovalce," je priznal Prevc.

Janus: Skrivnosti ni, šli smo po zlato kolajno

"Če pogledam na vse skupaj, sem morda res pričakoval še nekaj več, a zdaj ne morem iti nazaj in prav tako ničesar ne morem več spremeniti. Na vse skupaj moram gledati s pozitivne strani," je še pristavil. Glavni trener reprezentance Goran Janus je priznal, da po prespani noči drugače gleda na vse skupaj.

"Danes bi težko kaj komentiral. Mi smo si želeli vsaj še eno serijo, vendar žal vreme ni dovoljevalo, da bi danes skakali. Žirija se je odločila pravilno. Po prespani noči, ko sem gledal Petra na odru za zmagovalce, so mi šle kar kocine pokonci. In to je največji užitek," je lep konec današnjega dolgega dne pod Hudičevo goro opisal Janus.

"Škoda je Petrovega drugega skoka, a na koncu koncev je bilo še vedno dovolj za odličje, tako da smo upravičeno lahko zelo zadovoljni," je dodal. Ob tem je Ljubljančan še razkril, da si je pred odhodom na Češko potihoma želel zlato kolajno: "Skrivnosti ni. Šli smo po zlato kolajno, dobili bronasto, a jutri je še en dan, gremo naprej!"

Freund bolj vesel kot na OI

Zmage se je tako razveselil 25-letni Freund, ki je postal drugi Nemec z naslovom svetovnega prvaka v poletih po Svenu Hannawaldu, ki je bil leta 2002 prav tako najboljši v Harrachovu.

"Res je neverjeten občutek, da sem končno povsem na vrhu. Kljub olimpijskemu zlatu mi ta naslov pomeni še nekaj več. Kar nisem mogel verjeti, ko so mi povedali, da je konec za danes," je bil vzhičen Freund, ki je v drugem delu sezone iz tekme v tekmo nizal dobre predstave: "Ko sem poslušal himno, sem bil zelo čustven. V ta trenutek sem vložil leta in leta truda."

Kranjec naredil vse kar je zmogel

"Dejstvo je, da nisem pripravljen tako, kot bi si želel," je po dveh nastopih, ki sta ga potisnila na končno 29. mesto na svetovnem prvenstvu v češkem Harrachovu, povedal Kranjec, najizkušenejši slovenski skakalec.

"Občutki me 'hecajo' po naletu, pa tudi pri prehodu v fazo leta imam velike težave, tako da niti ni čudno, kako sem skakal. To je očitno ta čas moj maksimum, saj noben skok tukaj ni bil posebno dober," je z rameni skomignil 32-letni Kranjčan, ki je po vrnitvi iz Sočija, kjer si je poškodoval kolenske vezi, izpustil vse tekme svetovnega pokala in se po daljšem počitku nato skušal na prvenstvo kar najbolje pripraviti v Planici.

"Težko je, res težko"

"Veliko sem delal te dni. V bistvu sem naredil vse za to, da bi šlo, a očitno ne gre. Težko je, res težko," je dodal Kranjec, ki se je pred odhodom na SP sicer zavedal, da je zunaj tekmovalnega ritma, da občutki niso povsem pravi, a je vseeno upal, da se mu bodo občutki na letalnici Čertak, kjer je lani v svetovnem pokalu stal na odru za zmagovalce, povrnili.

Prvenstvo se bo predvidoma končalo z nedeljsko moštveno preizkušnjo, ki naj bi se začela ob 14. uri. A vremenska napoved je še slabša, kot je bila za danes.

SP v poletih, Harrachov, rezultati:

 1. Severin Freund (Nem) 391,0 točk (203,5/191,5 m)
 2. Anders Bardal (Nor) 379,9 (203,5/188,0)
 3. Peter Prevc (Slo) 375,6 (200,0/183,0)
 4. Noriaki Kasai (Jap) 374,6 (187,5/193,0)
 5. Kamil Stoch (Pol) 363,8 (186,0/190,0)
 6. Roman Koudelka (Češ) 362,6 (185,5/197,0)
 7. Anders Fannemel (Nor) 352,5 (182,0/187,0)
 8. Dimitrij Vasiljev (Rus) 350,2 (197,0/175,0)
 9. Thomas Diethart (Avt) 349,0 (183,0/184,0)
10. Maciej Kot (Pol) 347,8 (184,5/183,5)
...
15. Jurij Tepeš (Slo) 331,4 (172,5/174,0)
29. Robert Kranjec (Slo) 304,7 (176,5/161,0)
...
Komentarjev 1
  • westal 06:42 16.marec 2014.

    Bravo Peter, čestitam za medaljo kar tako naprej.