Šport > Zimski športi
9 ogledov

Prevc: Skakalci smo bili verjetno še najmanj mokri

Peter Prevc Severin Freund Anders Bardal planica Saša Despot
Peter Prevc si lepšega zaključka najuspešnejše sezone v karieri ne bi mogel zaželeti. V dolini pod Poncami je v nedeljo nagajalo zgolj vreme ...

V Planici je Peter Prevc zmagal na zadnji preizkušnji svetovnega pokala 2013/14, postavil nov rekord prenovljene Bloudkove velikanke in si priboril drugo mesto v skupnem seštevku. V vseh pogledih idealen zaključek zgodovinske sezone, v kateri se je resno vmešal tudi v boj za skupno zmago v svetovnem pokalu in osvojil dve odličji na olimpijskih igrah.

Prav boj s Severinom Freundom za drugo mesto v svetovnem pokalu je bil eden glavnih mikov za najzvestejše ljubitelje tega športa, ki so se kljub nemogočemu vremenu zbrali pod Poncami. Dobil ga je Slovenec, potem ko je bil že v prvi seriji pred nemškim tekmecem.

Bitka zelo zadaj v veliki glavi

"Obremenjeval se s tem nisem nič. Ta bitka je bila nekje v moji glavi zelo zadaj – pa nimam prav majhne glave –; v prvi seriji sem videl, da sem pred njim, a sem vedel, da ni še nič narejenega, pozornost je bila samo pri skokih," je po tekmi o tej temi dejal Prevc. Tudi odnosi s tekmeci so korektni, prijateljski, vsi vedo, koliko dela je vloženega v skoke in zato ni zamer:

"Sotekmovalci, tekmeci, prijatelji ... več kot si med deseterico, več se z njimi vidiš, boljši so stiki. Ni pa nobene zamere, vemo, kako smo prišli do uspehov in jih privoščimo eden drugemu."

Vse v pozabo z enim skokom

Prevc se ni pretirano obremenjeval s tem, kje je našel motiv za odličen, kar 142 metrov dolg zadnji skok.

"Vsak uspeh je dodatna motivacija. Danes pa ne vem ... morda je pomagalo, da v prejšnjih dneh nisem sestavil nobenega odličnega skoka in sem res zadovoljen, da mi je uspel zadnji skok, ki je bil konec koncev tudi najbolj pomemben," je pristavil junak olimpijskih iger, ki je začel plaz slovenskih kolajn v Sočiju. In na takšen način končati sezono je seveda le pika na i.

"Zadovoljen sem, da mi je ta zadnji skok uspel skoraj najbolje v tej sezoni. S takšnim skokom je zelo lepo končati, vse, kar je bilo prej nejevolje, grenkega okusa, v trenutku pozabiš," je nadaljeval Prevc. Planico 2014 je poleg njegovih uspehov zaznamovalo tudi slabo vreme. Skorajda monsunski dež je v nedeljo pregnal skoraj vse navijače, zbralo se je le za Planico malo, le kakšnih 4000 najzvestejših, in tudi Prevcu je bilo žal, da se sezona ni končala v lepšem vremenu.

Previdno z bratom Cenetom

"Vsi smo bili zelo mokri, skakalci pa najbrž še najmanj, ker so za nas lepo poskrbeli. Če bi bilo lepo vreme, bi bilo še več gledalcev, a vsaj tisti, ki so prišli, so pravi navijači," je še pristavil Gorenjec. Letošnja Planica pa je razkrila še nekaj: ni samo Peter Prevc, v družini je vsaj še en odličen skakalec. Njegov mlajši brat Cene Prevc je zdaj prvič opozoril nase na takšni ravni, Petra pa nekoliko skrbi, da Cene ne bi prehiteval:

"Ne skrbijo me toliko njegova krila, bolj to, da bi brat sam sebi naložil prevelika pričakovanja. Že tako ima verjetno v podzavesti, ker ima takšnega brata. Zdaj ima 16. mesto, potrebuje pa mir, da bo lahko v miru dozorel in se pripravljal."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.