Šport > Zimski športi
72 ogledov

Prevc z zmago v vodstvu tudi skupno

Peter Prevc
1/13
EPA
Peter Prevc je zabeližil svojo prvo zmago na tekmah novoletne turneje. Prvi je tudi v skupnem seštevku tega tekmovanja.

Nastop v Garmisch-Partenkirchnu so si v kvalifikacijah zagotovili Jurij Tepeš, Anže Lanišek, Robert Kranjec, Domen Prevc in seveda vodilni v skupnem seštevku za svetovni pokal Peter Prevc, ki ga je v prvi seriji čakal obračun z velikim rivalom, Severinom Freundom. Nemec je namreč izpustil kvalifikacijski skok.

Oba največja favorita za skupno zmago sta odlično skočila. Najprej je Freund pristal pri 133,5 metra, njegovo daljavo pa je Peter prevc nato izenačil, a prejel nekoliko več točk. Pred finalno serijo je tako vodil s prednostjo 1,4 točke pred nemškim šampionom. Tretji Norvežan Kenneth Gangnes je zaostal za 3,6 točke, že četrti Anders Fannemel pa za natanko osem.

Slovenski skakalci sicer v prvi seriji sprva niso bili uspešni, saj so svoje dvoboje izgubili Tepeš, ta je bil za nameček še diskvalificiran zaradi nepravilne obleke, Kranjec in Lanišek. Uspešnejši je bil nato mlajši od bratov Prevc, ki je dobil obračun z Norvežanom Halvorjem Egnerjem Granerudom. V finale se je prebil tudi Lanišek, zasedel je peto mesto med srečnimi poraženci, skupno je bil 23. Domen Prevc je zasedel 25. mesto.

Mlada Slovenca sta dobro skočila v drugo, po nastopu Laniška, ki je zaostal za Domnom, je prišlo do dvojnega slovenskega vodstva. Domen si je zagotovil preboj med prvo dvajseterico. Na koncu je osvojil 18. mesto, Lanišek je ostal na 23.

Ob zaključku tekme je najprej odlično skočil Gangnes, ki je vodil tudi po skoku Freunda. Nato pa je bil Prevc prepričljivo boljši in je prišel do svoje prve zmage na turneji štirih skakalnic. Z zanesljivo zmago je Peter prevzel tudi skupno vodstvo na novoletni turneji, po polovici tekmovanja ima 8,6 točke prednosti pred Freundom, tretji Michael Hayböck pa zaostaja že za več kot 20 točk.

"To je eden najboljših dni v mojem življenju. Leto 2016 se je zame začelo izjemno, upam, da se bo tako tudi nadaljevalo," je v prvi izjavi po tekmi dejal Peter Prevc.

Novoletna turneja, Garmisch-Partenkirchen, 2. tekma, izidi V ŽIVO:

Komentarjev 4
  • jezero 17:10 01.januar 2016.

    Ponosni smo, ko igrajo slovensko himno v čat velikega slovenskega športnika. Posebno, če se spomnimo, da zlorabljajo našo himno tudi v Cankarjevem domu in drugod, ko tam sedijo razni predsedniki in ustavni sodniki, torej ljudje, ki so uničili našo domovino.\s\sKi ...prikaži veči so greznica slovenske družbe.

  • Papaja Popi 16:34 01.januar 2016.

    Bravo peter.Zdržal si pritiske.Mi smo kar pihali pod smučke, da bi šlo čim dlje.

  • Avatar Leon
    Leon 15:13 01.januar 2016.

    Najslabše za slovenski šport je nestrokovno in nekorektno komentiranje novinarjev ,kot sta Andrej Stare in Jelko Gros ,ki ju navdihuje pahorizem ali samopromocija ! Kaj še ostane poznavalcem? Moram preklopiti na Eurosport !