Šport > Zimski športi
29 ogledov

Prevc zadovoljen, Kranjec neutolažljiv

jurij tepeš robert kranjec jernej damjan peter prevc olimpijske igre soči Reuters
Smučarski skakalci so končali olimpijske nastope v Sočiju. Predvsem po zaslugi Petra Prevca, ki je osvojil dve kolajni, si slovenski nastopi zaslužijo pozitivno oceno, ne glede na to, da so v ekipni konkurenci zasedli "le" peto mesto.

Poškodba Roberta Kranjca je bila prevelik udarec, posebno ker se Jurij Tepeš in Jernej Damjan do konca nista povsem sprijaznila s skakalnico. Prevc pa je bil razred zase, na ekipni tekmi je dosegel najboljši rezultat med vsemi skakalci, a je bil premalo, da bi izbranci Gorana Janusa posegli po tako želeni kolajni. Druge ekipe so imele bolj izenačene tekmovalce, ki so jim prinesli uspeh.

Prevc: Tolažilna nagrada ne prinaša ničesar

"Najboljši posamični rezultat mi ni v uteho. Tolažilna nagrada ne prinaša ničesar. Sem pa zadovoljen s skoki. Res sem užival v skakanju, saj ni bilo tistega pritiska v boju za vsak meter," je po ekipni tekmi dejal Prevc, ki Soči vseeno zapušča dobre volje: "Pred začetkom teh uspehov nisem pričakoval, kaj šele napovedoval. Nisem vedeževalec, zato se raje prepustim dogodkom. Vsekakor pa sem zadovoljen s tem, kar sem tukaj prikazal."

Peter Prevc s kolajnama | Avtor: STA STA
Skakalci v sredo zvečer zapuščajo Rusijo, v domovini pa jih čakajo nove obveznosti. Predvsem Prevca, ki bo moral obiskovati razne sprejeme, ki se jih ne veseli posebno. "Do srede se bom psihično pripravljal na stvari, ki me čakajo v domovini, nato pa se jim bom prepustil. Upam pa, da bodo čim prej minile. Kakšnega praznovanja ne načrtujemo. Med sezono si športnik duška ne more dati. Smo pa po posamični tekmi malo nazdravili s trenerji," športno razmišlja 21-letni skakalec iz Dolenje vasi, ki se dobro zaveda, da ga hitro spet čakajo novi tekmovalni izzivi.

Sezona smučarskih skokov gre naprej

"Že naslednji teden odpotujemo na nordijsko turnejo. Nikakor se mi ne sme zgoditi kaj podobnega kot po lanskem svetovnem prvenstvu v Predazzu, ko sem v Skandinaviji izgubil pravo formo, padel v povprečje in dosegal izide od 15. do 20. mesta. Vsekakor sem samozavesten, a se moram brzdati, da se mi kaj takega ne ponovi. Moral bom paziti, kaj bom do takrat delal," Prevc ostaja na trdnih tleh.

Neutolažljivi Kranjec

Slovenski junak je po ekipni tekmi porabil kar nekaj časa za tolažbo Kranjca, ki se nikakor ni mogel sprijazniti, da ga je v prvem skoku ekipne tekme polomil: "Poskušal sem ga prepričati, naj se ne obremenjuje s tem. On je zame junak teh olimpijskih iger. S tako poškodbo, s takimi bolečinami je vseeno skakal, in to še zdaleč ne slabo. Vsa čast, veliko je takih, ki bi se prej predali."

jurij tepeš robert kranjec jernej damjan peter prevc olimpijske igre soči | Avtor: EPA EPA

Robi: Fantom sem se opravičil

Kranjca pa bo še nekaj časa nemogoče prepričati, da ni krivec za izgubljeno kolajno. "Najbrž v boju za kolajno ne bi pomagal tudi moj odličen prvi skok, a v tem primeru bi se vsaj bolje počutil. Tako pa se počutim slabo, fantom sem se že opravičil," se nikakor ne znebi misli o krivdi Kranjec, ki bo imel v naslednjih dneh povsem drugačna pota kot njegov reprezentančni kolega: "Že v četrtek zjutraj imam v jeseniški bolnišnici slikanje kolena, da se sploh vidi, kakšno je stanje. Dejstvo je, da ta poškodba ni šala – je resna. Počakati bom moral na zdravniška priporočila, mislim pa, da za naslednje tekme svetovnega pokala obstajata dve možnosti. Ali izpustim samo tekmo v Falunu ali pa izpustim celotno nordijsko turnejo. Upam pa, da mi ne bo treba izpustiti svetovnega prvenstva v poletih v Harrachovu."

''Storil sem vse, da bi pomagal ekipi''

Kranjec, ki bo v Harrachovu branil naslov svetovnega prvaka v poletih iz Vikersunda 2012, priznava, da se je za skakanje s poškodbo odločil zaradi ekipne tekme in se zaveda, da je s tem veliko tvegal. Meni, da se je Janus pravilno odločil, da ga je postavil v ekipo, saj je na treningih boljše skakal od Jake Hvale. "Storil sem vse, da bi pomagal ekipi, ni se izšlo. Upam, da bom imel še kdaj tako priložnost. Dokler bom motiviran, dokler bom užival v tem, kar delam, bom to počel. Ko enkrat ne bo več tega ali ko ne bom več konkurenčen, pa bom odnehal. Bomo videli, koliko časa bom še tekmoval," je dejal 32-letni Kranjec, ki se je na trditev, da ima še veliko časa, da pride v leta japonskega veterana Noriakija Kasaija, le nasmehnil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.