Šport > Zimski športi
29 ogledov

Prevčev vesoljski skok premalo za orle

Nemčija Norveška Poljska Lahti svetovni pokal ekipna tekma smučarski skoki EPA
Nemški smučarski skakalci so dobili moštveno tekmo na uvodu v finsko-norveško nordijsko turnejo v Lahtiju. Nemci (1079,5 točke) so vodili že po prvi seriji, na koncu pa prepričljivo slavili pred Norvežani (1038,8) in Poljaki (1036,2). Slovenska ekipa v postavi Jurij Tepeš, Jaka Hvala, Peter Prevc in Robert Kranjec je bila šesta (988,1).

Jurij Tepeš je v finalu nastopil precej bolje kot v prvi seriji in pristal pri 122 metrih. Tudi Jaka Hvala (117,5) je izboljšal predstavo v finalu, kot tretji v slovenski vrsti pa je skakal Peter Prevc, dobitnik dveh kolajn z minulega svetovnega prvenstva v Predazzu, ki je po izjemnem nastopu - pristal je pri 130 metrih - od sodnikov prejel tudi prvo oceno 20 v karieri in obenem pokazal lep obet pred nedeljsko posamično tekmo. Kot zadnji v slovenski vrsti je nastopil izkušeni Robert Kranjec (120), ki je Slovenijo obdržal na šestem mestu.

"Nastopili smo podobno kot na svetovnem prvenstvu v Predazzu na ekipni tekmi. Danes je nekoliko odstopal Peter Prevc ter tudi Robert Kranjec. Vidi se, da trenutno nismo v najboljši formi. Za boljše dosežke potrebuješ štiri skakalce v top formi. S šestim mestom sem načeloma zadovoljen. Skakalnica je specifična zaradi hrbtišča, zato se veter v hrbet zelo hitro pozna pri daljavi," je po tekmi razmišljal glavni trener slovenske vrste Goran Janus.

V ospredju je nemški kvartet Andreas Wank, Michael Neumayer, Severin Freund in Richard Freitag slavil prepričljivo zmago, saj si je nabral kar 40,7 točke prednosti pred najbližjimi zasledovalci Norvežani. Nemci so slavili drugo zmago to zimo; najboljši so bili že konec novembra lani na tekmi v Kuusamu.

Niso dvomili v zmago

"Danes mi je bilo v veselje spremljati predstave naših fantov. Sploh nisem dvomil, da bi lahko ostali brez zmage. Vsi so svojo nalogo opravili odlično in zdaj lahko v zmagi res uživamo," je dejal trener nemške vrste Werner Schuster.

Slovenci, ki so to sezono na štirih ekipnim tekmah svetovnega pokala štirikrat stali na zmagovalnem odru - v Willingenu in Zakopanah so zmagali, v Kuusamu in Oberstdorfu pa so bili tretji -, se tokrat niso vmešali v boj za stopničke.

Brez stopničk so po skromni finalni predstavi Gregorja Schlierenzauerja ostali tudi svetovni prvaki iz Predazza, Avstrijci, ki so zasedli četrto mesto in tako na tej ravni tekmovanja še naprej ostajajo brez zmage. Zato pa ima vodilni v svetovnem pokalu Schlierenzauer že na posamični tekmi lepo priložnost, da še drugič v karieri osvoji veliki kristalni globus.

V nedeljo bo v Lahtiju, na prizorišču svetovnega prvenstva leta 2017, na sporedu še posamična tekma; prva serija se bo začela ob 13.45. Na tekmi bo nastopilo kar sedem skakalcev; poleg že omenjene četverice še Matjaž Pungertar, Matic Benedik in Andraž Pograjc, ki so bili uspešni v petkovih kvalifikacijah.

Svetovni pokal, Lahti, ekipna tekma (M), rezultati:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.