Šport > Zimski športi
44 ogledov

Pričakovanja Gorana Janusa so jasna

planica 2016 Saša Despot
Po koncu svetovnega prvenstva v alpskem smučanju se v finskem Lahtiju v sredo začenja nordijsko SP. Pričakovanja pred začetkom tekmovanja je strnil trener slovenskih orlov Goran Janus.

Glavni slovenski trener Goran Janus je že po tekmah v Pyeongchang 16. februarja določil dokončni seznam potnikov SP v Lahtiju. Za mesto v ekipi na srednji skakalnici bodo kandidirali Peter, Cene in Domen Prevc, Jernej Damjan in Anže Lanišek, nekoga izmed te peterice pa bo v nadaljevanju prvenstva zamenjal Jurij Tepeš; slednji bo ostal doma na treningu z Janijem Grilcem in se ekipi pridruži na veliki napravi, Anže Lanišek pa je odpotoval že na začetek prvenstva.

Branilec velikega kristalnega globusa Prevc se je šele tik pred SP in po svoji 22. zmagi prebil med deseterico skupnega seštevka svetovnega pokala, kjer je iz samega vrha na začetku zime po seriji izidov izven deseterice na četrto mesto zdrsnil Domen.

Srednji od bratov Prevc, Cene, se na zadnjih tekmah ni uvrščal niti v finale, v stabilni formi, vendar brez uvrstitev na sam vrh, pa je Damjan, ki pred začetkom sezone zaradi poškodb sploh še ni vedel, če bo lahko tekmoval. Po uspešni azijski turneji bo prvič na članskem SP nastopil Lanišek, ki je vsaj za prvi del prvenstva iz ekipe izrinil najizkušenejšega v reprezentanci Tepeša.

"Posamezno na mali in veliki skakalnici želimo po eno uvrstitev do 6., 15. in 30. mesta, ekipno moški in v mešani ekipi do 5. mesta, želja pa je medalja. V Lahtiju napovedujejo vetrovne razmere, skakati želim brez napak in imeti še nekaj sreče. Na SP so možna presenečenja, toda nikoli v Lahtiju nismo bili na stopničkah, vsaj ne v teh letih, odkar smo skupaj, zato bo SP tudi velik izziv. Nastopili bomo z novimi dresi in zato bomo začeli v Lahtiju že s prvimi sredinimi uradnimi treningi. Vrh je zelo širok, skakalnice pa so v Lahtiju zelo majhne in zato si kakšne grobe napake ne smemo privoščiti,"
je pojasnil Janus.

V ekipo je dodatni mir vnesla napoved predsednika odbora in zbora Smučarske zveze Slovenije (SZS) za skoke in nordijsko Ljuba Jasniča. Ta je na novinarski konferenci tik pred odhodom na Finsko dejal, da bodo predlagali podaljšanje pogodb vodstvom vseh ekip za naslednje olimpijsko obdobje. "Ekipam moramo dati mirnost, da pripravijo načrte in delo opravijo sistematično, brez nepotrebnih pretresov, so pa že z dosedanjim delom upravičili zaupanje. Pogodbe bomo podpisovali že pred finalom svetovnega pokala v skokih Planico, da v začetku maja začnemo z delom," je pojasnil Jasnič in dodal: "Pri zgodovini smo se učili tudi o rimskih bogovih in eden izmed njih je Janus, ki ima dva obraza. Eden je zazrt v preteklost, drugi v prihodnost. Naš Janus ni bog, ampak upam, da se bo ozrl na uspehe v preteklosti in jih pretvoril tudi za podobne naprej.''

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.