Šport > Zimski športi
3120 ogledov

Prihajajo velike spremembe v slovenski reprezentanci

Ana Bucik Sestriere Epa
Sezona 2023/24 svetovnega pokala v alpskem smučanju, ki so jo zaznamovale številne odpovedi tekem zaradi neugodnega vremena, še ni postregla z rezultatskim presežkom v vrstah slovenske reprezentance. Vodstvo panoge bo pred Zlato lisico skušalo s spremenjeno trenersko sestavo v ženski ekipi za tehnični disciplini obrniti rezultatski trend navzgor.

Vodja panoge za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije Miha Verdnik in vodja slovenskih smučarskih reprezentanc Janez Slivnik bosta v torek na sedežu zveze v Ljubljani spregovorila o odločitvi vodstva panoge, ki se nanaša na trenersko sestavo reprezentanc.

Po neuradnih informacijah bosta z žensko reprezentanco kot trenerja poslej sodelovala Mitja Kunc in Boštjan Božič, ki je Andreji Slokar že pomagal do uspehov. To je bilo še pred preteklo sezono 2022/23, ki jo je bila Ajdovka prisiljena izpustiti zaradi poškodbe kolena.

Ob tem se postavlja vprašanje, kakšno vlogo sta vodilna moža panoge namenila dosedanjemu odgovornemu trenerju ženske ekipe za slalom in veleslalom. Grega Koštomaj, ki je nase opozoril kot trener slovenske smukaške šampionke Ilke Štuhec, je bil še v pretekli sezoni odgovorni trener moške ekipe za hitri disciplini, po koncu sezone pa so mu namenili naloge odgovornega trenerja ženske tehnične ekipe.

Koštomaj je žensko ekipo prevzel v zahtevnem trenutku, ko se je iz tekmovalnega športa umaknila Tina Robnik, ob nejasnem statusu Mete Hrovat, ki še ni pripravljena na vrnitev v tekmovalno karavano, ter izzivi, povezanimi z vrnitvijo Slokar po poškodbi nazaj na vrhunsko raven.

Zlasti pri Ani Bucik so bila rezultatska pričakovanja višja. Prejšnji ženski trener Sergej Poljšak, ki je zdaj pri moški ekipi odgovoren za slalomski trening, je odlično delal s 30-letno Novogoričanko. Bucik je preteklo sezono končala kot članica elitne slalomske sedmerice ter prvič prve veleslalomske jakostne skupine. Bucik ni tajila, da bi se v novi sezoni rada večkrat spogledovala tudi stopničkami. A te za zdaj ostajajo bolj želja, na veleslalomu v Tremblantu je celo padla.

"Sprememba trenerja vpliva na vsakogar, verjamem pa, da se bo Ana premikala spet navzgor," je v sredo v spletni novinarski konferenci priznal Slivnik.

"Ana še nima rezultata, ki si ga je sama želela, upam, da bo dobila rezultatsko potrditev in si bo lahko malo oddahnila za manj stresno pot naprej v sezono," je dejal Slivnik.

Slokar, Bucik in Neja Dvornik, ki trenira pod vodstvom Denisa Šteharnika, so tudi nosilke največjih pričakovanj na domačih tekmah v veleslalomu in slalomu za točke svetovnega pokala 6. in 7. januarja v Kranjski Gori. Na jubilejni 60. Zlati lisici ne kaže, da bi lahko nastopila domačinka Hrovat, ki zaradi zdravstvenih težav še ni nazaj v tekmovalnih smučinah.

Komentarjev 1
  • Ender3 13:23 15.december 2023.

    Spremembe bodo ampak, rezultatov ne bo..Še hrvati imajo večje uspehe...