Šport > Zimski športi
11 ogledov

Pungertar najdaljši, deset orlov na tekmi

SP v poletih Prevc Harrachov svetovno prvenstvo EPA
Na petkovi prvi posamični tekmi planiškega finala sezone v smučarskih skokih bo nastopilo deset Slovencev. Medtem ko je imel Peter Prevc nastop že zagotovljen, pa je bilo v kvalifikacijah uspešnih še devet slovenskih skakalcev.

Matjaž Pungertar je prvič v karieri postal zmagovalec kvalifikacij, drugi je bil najmlajši v slovenski vrsti Anže Lanišek. Pungertar je na prenovljeni Bloudkovi velikanki, ki prvič gosti tekme svetovnega pokala, prvič končal na vrhu kvalifikacij in obenem izjemno užival v vzdušju, ki so ga danes v sončnem vremenu pripravili navijači. "S svojimi skoki danes sem zelo zadovoljen. Tudi prva dva za trening sta bila dobra. Moram reči, da sem zadnje čase na tej skakalnici kar veliko treniral. Načrtno sem izpustil tudi zadnje tekme celinskega pokala, da sem lahko tukaj v Planici treniral, in vesel sem, da se mi je trening obrestoval," je po nastopu s širokim nasmehom razlagal Pungertar.

Tudi Lanišek, ki še ni dopolnil 18 let in je danes debitiral v svetovnem pokalu, je z odliko opravil današnjo nalogo. "Saj ni nič posebnega, če si najmlajši v ekipi. Tudi če si 15, 16, 17 let star, se da priti zraven med najboljše. Res pa je, da se danes počutim zelo mladostno," je v smehu dejal Lanišek, ki s prvim skokom za trening ni bil zadovoljen, z drugim in kvalifikacijskim pa že bolj: "S prvim skokom sem nezadovoljen, drugi in kvalifikacijski pa sta bila že nekoliko bolj podobna tistemu, kar hočem. Hočem čim boljše skoke in čim bolj konstantne."

"Sam nastop v svetovnem pokalu mi veliko pomeni. Še sploh, ker se mi je že v svojem prvencu na tej ravni uspelo prebiti čez kvalifikacije. Tako da bom jutri lahko samo še užival," je sklenil mladi skakalec Mengša, ki je priznal, da je na vrhu ob pogledu v polno dolino čutil velik pritisk, ki pa se je razblinil že na odskočni mizi.

Prevc mlajši prvič na tekmi svetovnega pokala

Nejc Dežman je bil v kvalifikacijah četrti, Cene Prevc, ki je imel danes na prsih številko 1, pa peti. "Danes je bilo res malo drugače kot ponavadi, ko sem odprl tekmo. Priznam, da je bilo nekaj več treme kot sicer. Skakalnica je bila pripravljena najboljše, kar je možno, saj se delavci trudijo po najboljših močeh, tako da je tudi nam lažje," je dejal mlajši brat Petra Prevca, ki se je prvič v karieri prebil na tekmo svetovnega pokala: "S svojimi skoki sem zadovoljen. Tam na novoletni turneji se mi ni uspelo prebiti čez kvalifikacije, tam sem se šel turista. Danes sem tudi prvič doživel, kako je skakati ob takšni spodbudi navijačev in moram reči, da je kar malo čuden občutek. A lep."

Damjan besnel: Sramotno!

Na tekmo so se uvrstili tudi Robert Hrgota kot 25., Jaka Hvala je bil 31. in Anže Semenič kot 35. Na repu uvrščenih sta izkušena Robert Kranjec in Jurij Tepeš še ujela nastopa na 36. in 37. mestu, res pa je, da so imeli danes boljši skakalci zaradi vedno bolj razmočene smučine, sonce je talilo sneg in led, nižje zalete hitrosti kot tisti z začetnimi startnimi številkami.

"Sramotno, da se je tako zgodilo. Skoki sploh niso bili slabi, zaletna hitrost pa je bila porazna. Pa še cukalo je. Lahko bi smučino malo v senco prestavili, da bi bili pogoji bolj enakovredni. Škoda, res žalostno, ker to ni realen pogled. Razočaran sem, besen, a nimam kaj," je z glavo po nastopu zmajeval Damjan.

Petkovo dogajanje pod Poncami se bo začelo s poskusno serijo ob 14.15, prva bo uro pozneje.

Finale svetovnega pokala, Planica, kvalifikacije (M):

Komentarjev 1
  • d 15:35 20.marec 2014.

    Najraje imam take cvetke polne izgovorov ... zajebu si, sprjazn se, pa pjt raj svojo zenicko crkljat, ker si v skokih postal amater