Šport > Zimski športi
46 ogledov

Putin bo dovolil proteste v Sočiju

olimpijski stadion soči 2014 EPA
Potem ko so se v Rusiji tudi zaradi mednarodnih pritiskov popustili in strog zakon o javnih protestih nekoliko omilili, so oblasti danes sporočile, da bo med igrami v Sočiju mogoče tudi protestirati, vendar samo na enem, natančno določenem mestu.

Mesto, kjer se bodo med OI lahko zbrali protestniki, je park v Sočiju, ki pa je precej oddaljen od olimpijskih prizorišč. Na vseh olimpijskih tekmovališčih in prizoriščih pa bo vsakršno izražanje mnenj, ki bi lahko bilo politično protestiranje, prepovedano, je pojasnil podpredsednik ruske vlade Dmitrij Kozak, ki je zadolžen za igre v Sočiju.

"Na tem mestu lahko ljudje svobodno izražajo svoja mnenja, če ne kršijo pravic drugih in ne kršijo določil olimpijske listne," je pogoje delovanja protestnega prostora v Sočiju pojasnil Kozak. Park v mestnem predelu Hosta je od olimpijskih prizorišč oddaljen 18 kilometrov.

Putin spremenil svojo odločitev

Ruski predsednik Vladimir Putin je pred dnevi podpisal dekret, s katerim je odpravil prepoved političnih protestov na zimskih olimpijskih igrah med 7. in 23. februarjem. Shode je tako dovolil na lokacijah, dogovorjenih z lokalno policijo in varnostniki ter oblastmi v Sočiju, ki bodo lahko določile tudi največje možno število udeležencev na morebitnih protestih.

Putin je sicer z lanskim dekretom sprva prepovedal vse shode in proteste, ki ne zadevajo OI v Sočiju. Po takratnem dekretu bi prepoved veljala vse od 7. januarja pa do 21. marca. Soči bo namreč med 7. in 16. marcem gostil tudi paraolimpijske igre.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.