Šport > Zimski športi
60 ogledov

Putin napovedal uporabo prizorišč OI

vladimir putin thomas bach EPA
Med zmagovalci 22. zimskih olimpijskih iger so ob športnih junakih in šampionih tudi ruski prireditelji s predsednikom Vladimirjem Putinom na čelu.


Čeprav bodo igre v Sočiju ostale zapisane kot najdražje v zgodovini, se črne napovedi o katastrofi v Sočiju niso uresničile. Putin napoveduje, da bodo vsa prizorišča še naprej v uporabi.

Stroški presegli 50 milijard dolarjev

Največ pomislekov kritikov uradnega Kremlja in predsednika Putina je bilo uperjenih v vrtoglave stroške zimskih olimpijskih iger. Približne ocene o stroških olimpijske ekstravagance v Sočiju so več kot 50 milijard dolarjev. Gre za vsa sredstva, porabljena za objekte in infrastrukturo, ki pa, kot zagotavljajo najvišji predstavniki ruske administracije, po igrah ne bodo prepuščeni propadu in osami. Med igrami so tudi potihnile medijske zgodbe o kratenju človekovih pravic, terorizmu in zatiranju drugače mislečih ter istospolnih – Putinova Rusija se je tako med igrami prikazala v najlepši olimpijski luči.

Potem ko je prejel pohvale z vseh strani mednarodne skupnosti in predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha, je Putin v odzivu ob koncu iger poudaril, da bodo vsa olimpijska prizorišča še naprej v uporabi in namenjena vrhunskim športnim tekmovanjem, vsa infrastruktura pa bo namenjena uporabi tamkajšnjih prebivalcev.

V Sočiju bodo rohneli dirkalniki F1

kolajne soči tabela | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Že letos bo Soči znova v središču pozornosti svetovnih medijev in mednarodne športne javnosti, ko bodo prav v tem črnomorskem letovišču pripravili eno od dirk svetovnega prvenstva formule ena, veliko nagrado Rusije.

Seveda pa si v Rusiji želijo še druga tekmovanja. Ruski predsednik je sprejel povabilo prvega moža olimpijskega gibanja in bo obiskal Lozano, kjer bosta z Bachom dorekla prihodnje sodelovanje svetovne velesile in olimpijske družine. "Z velikim veseljem sprejemamo povabilo, saj želimo tudi v prihodnje organizirati mednarodna tekmovanja na najvišji ravni. Dokazali smo, da smo gostoljubni, potrudili smo se po najboljših močeh, da so se vsi, ki so prišli k nam, dobro počutili ter so imeli vsi, od športnikov, trenerjev, novinarjev, najboljše razmere za delo in tekmovanje. Vsa infrastruktura, ki je bila zgrajena v Sočiju, bo še naprej uporabljana," je dejal Putin.

Rusko delegacijo nagradil z državnimi odlikovanji

Ruski predsednik je po zelo uspešnih igrah, za Rusijo tudi po tekmovalni strani, sprejel člane domače olimpijske reprezentance, nosilce kolajn in člane odprave pa je dodatno nagradil z državnimi odlikovanji. Rusija je olimpijske igre končala na vrhu razpredelnice najuspešnejših držav, tako po številu osvojenih zlatih kolajn kot po številu osvojenih odličij.

Ruski športniki so v dveh tednih iger osvojili 33 kolajn, 13 zlatih, 11 srebrnih in 9 bronastih. Drugouvrščena Norveška ima na svojem seznamu 26 odličij, 11 zlatih, 5 srebrnih in 10 bronastih, tretjeuvrščena Kanada pa 25, 10 zlatih, 10 srebrnih in 5 bronastih.

Putin je odlikoval kar 49 športnikov, med katerimi so najvišje odlikovanje prejeli Južnokorejec Viktor An, ki je pod ruskim grbom in zastavo blestel v hitrostnem drsanju na kratkih progah, Američan Victor Wild, ki ga je ljubezen zanesla v Rusijo, za katero je v Sočiju osvajal zlate kolajne v deskanju, odlikovana sta bila tudi člana zlatega boba štiriseda Aleksej Vojevoda in Aleksander Zubkov ter umetnostna drsalca Tatjana Volosožar in Maksim Trankov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.