Šport > Zimski športi
18064 ogledov

"Putin, plesali bomo na tvojem grobu"

Print Screen
Nekdanji vrhunski tenisač se je pridružil ukrajinskemu boju proti ruskemu okupatorju.

Sergej Stahovski, nekdanji ukrajinski tenisač, ki je kariero sklenil s porazom v kvalifikacijah letošnjega OP Avstralije, je poprijel za orožje, da bi ukrajinskim silam pomagal braniti domovino pred rusko invazijo.

"Vojska je odprla vrata rezervnim vojakom, vsem, ki se želijo boriti, ki so pripravljeni poprijeti za orožje in se pridružiti teritorialni obrambi. Prostovoljcev je veliko, med njimi sem tudi sam. Prejšnji teden sem podpisal prijavnico, vendar nisem imel ustreznih dokumentov. Postopek so poenostavili, tako da se lahko zdaj vsakdo prijavi. Nimam vojaških izkušenj, znam pa rokovati z orožjem," je povedal 36-letni Stahovski, nekdanji 31. igralec sveta, ki se je športni javnosti najbolj vtisnil v spomin s senzacionalno zmago proti Rogerju Federerju v drugem krogu Wimbledona leta 2013.

 | Avtor: Print Screen Print Screen

V vojaško uniformo odeti Stahovski je v pogovoru za televizijsko oddajo Good Morning Britain poudaril, da sankcije, s katerimi mednarodna skupnost vrši pritsk za Rusijo, ne bodo prinesle želenega učinka. "Prepričan sem, da sankcije in prepovedi, kar zadeva šport in kulturo, delujejo in so dobre, vendar ga (Vladimirja Putina, op. a.) ne bodo odvrnile od tega, kar počne. Nekdo ga mora ustaviti. Svetu grozi z jedrskim orožjem, medtem pa sam vodi invazijo na Ukrajino. Njemu ne grozi nevarnost. Kaj se bo zgodilo, če se bo v nekem trenutku počutil ogroženega? Bo uporabil jedrsko orožje? Nisem prepričan, če je v današnjih časih takšen človek primeren za položaj z dostopom do jedrskega orožja. Nihče ne ve, kakšen bo njegov naslednji korak."

"Nikoli v življenju si ne bi mislil, da bodo napadli v polnem obsegu. Toda to je tisto, kar Rusija hoče - ustvariti kaos in destabilizirati Evropo. Kaznovani smo zato, ker si želimo boljšega življenja in se obračamo proti Evropi," je prepričan nekdanji tenisač.

 | Avtor: Print Screen Print Screen
Stahovski je v karieri osvojil štiri teniške turnirje, prvega leta 2008 v Zagrebu, kjer je premagal domačega aduta Ivana Ljubičića. V 19-letni karieri je samo s turnirskimi nagradami zaslužil dobrih 5,5 milijona ameriških dolarjev. Pred nekaj dnevi je zapustil družino na Madžarskem in se vrnil v Ukrajino, da bi branil svojo domovino.

"Otroci ne vedo, kje sem, žena pa se cel dan ni pogovarjala z mano, ko sem ji povedal svojo odločitev. Časa za usposabljanje ni bilo. Znam rokovati s pištolo. Upam, da mi orožja ne bo treba uporabiti, če pa že, sem pripravljen na to. V zraku nimamo nobenih možnosti, toda na tleh smo močnejši, ker je ruska morala nizka. Mi se borimo na domačem ozemlju, oni pa vršijo invazijo. To je pomembna razlika," je zaključil.

Stahovski je bil v teh dneh aktiven tudi na družbenih omrežjih, kjer je objavil posnetek bombardiranja Harkova s pripisom. "Putin, plesali bomo na tvojem grobu."

Komentarjev 7
  • Pišmevuh 18:39 03.marec 2022.

    Pridruži se ustašem, ki so ta dom in Ukrajino spremni. Probajte poiskat Čečene, ti so vedno za party.

  • Dusan12 17:10 03.marec 2022.

    Videno po sliki, se mu pozna, da je pojedel in popil nekaj groznega

  • Željko 11:03 03.marec 2022.

    Kaj boš v tanke žogice metal 😂😂😂