Šport > Zimski športi
4784 ogledov

Realnost smučarske zvezdnice: "Najprej se moram naučiti hoditi"

Holdener Profimedia
Ena najboljših alpskih smučark na svetu se želi po hudi poškodbi čim prej vrniti na bele strmine. A prej jo čaka še veliko dela.

Švicarska alpska smučarka Wendy Holdener (30) si dober mesec po operaciji gležnja že močno prizadeva za čim hitrejšo vrnitev v karavano belega cirkusa.

Ker noga zaradi resnosti same poškodbe in s tem povezanega operativnega posega še ni pripravljena na obremenitve, svoj čas preživlja v telovadnici, kjer pod drobnogledom strokovnjakov vzdržuje telesno kondicijo po prilagojenem vadbenem programu.

Zvezdnica bi se želela v svetovni pokal vrniti še pred koncem letošnje sezone, a bo uresničitev tega ambicioznega načrta, ki se je še do nedavnega zdel povsem nerealen, odvisna od številnih dejavnikov.

"S smučanjem bi rada nadaljevala že v tekoči sezoni, vendar vrnitev ne bo mogoča, dokler bodo prisotne bolečine. Moje možnosti so 50:50," je v pogovoru za Blick ocenila 30-letna specialistka za tehnične discipline.

Holdener | Avtor: Epa Epa
Holdener se je poškodovala sredi decembra med slalomskim treningom v italijanski Pozza di Fassi, ko je med smučanjem nenadoma prekrižala smuči in trenutek zatem pristala v zaščitni ogradi. Vezi se ob udarcu niso odpele, zaradi česar ji je zvilo stopalo, obe smučki pa sta bili uničeni.

"Na prelomnici mi je prekrižalo smuči in priletela sem v mrežo. To je bil najhujši padec v moji karieri. Dva tedna sem bila v zelo slabem stanju, ničesar si nisem želela početi. Po nekaj časa sem spet začela gledati v prihodnost," je povedala.

Poškodba pa ni bila le posledica napake na smučišču, temveč tudi splet nesrečnih okoliščin. Če mreža ne bi bila postavljena tako blizu, bi jo morebiti celo odnesla brez hujših posledic. "Potrebovala bi še kakšna dodatna dva metra prostora. Smola pač."

Trikratni svetovni prvakinji zdaj ne preostane drugega, kot da potrpežljivo čaka in upa, da bo rehabilitacija uspešna. Zdravniki so ji zlom stabilizirali s ploščicami in vijaki, nadaljnji koraki pa bodo odvisni od poteka okrevanja. "V sredo sem naročena pri zdravniku. Takrat bom izvedela, kaj se dogaja v mojem gležnju."

Televizijskim prenosom ženskih tekem svetovnega pokala se za zdaj izogiba. "Gledam samo moške tekme, ženske pa zelo redko. Ko je bil na sporedu slalom v Flachauu, nisem mogla gledati. Jezi me, ker ne morem tekmovati."

Čeprav si želi čim prejšnje vrnitve, bi imelo prehitevanje dogodkov lahko pogubne posledice. "Najprej se moram spet naučiti hoditi," je sklenila nekdanja olimpijska prvakinja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.