Šport
129 ogledov

Kranjec: To je bila najtežja odločitev

Robert Kranjec Saša Despot
Robert Kranjec je na tiskovni konferenci v Kranju spregovoril o svoji poškodbi.

"Štiri dni sem samo čakal na rezultate in se pripravljal na najhujše," je ob druženju z novinarji povedal eden naših najboljših skakalcev Robert Kranjec. "Ko sem izvedel za diagnozo, sem se odločil za operacijo. Mislim, da je bila to najtežja odločitev v moji karieri."

Kranjec se je poškodoval na ogrevanju. "Podajala sva si žogo čez ograjo. Ko sem skočil levo, mi je spodrsnilo na desni. Povsem nedolžno, en gib," je opisal trenutek, ko je prišlo do poškodbe. Pol ure kasneje je bil že na tekmi. 

Sam ni vedel, kaj se je takrat v kolenu zgodilo. "Zdelo se mi je, da nekaj ni v redu, a dejansko me ni bolelo. Bolečina se mi je selila in krožila po kolenu. Skakal sem Innsbruck, Garmisch, Oberstdorf. Težave sem imel le pri ustavljanju in pri dolgih skokih. Enostavno nisem mogel obstati in se odpeljal po hrbtu. Slutil sem, da nekaj ni v redu."

Najbolje, da se operira

"Strgana je sprednja križna vez," je bil jasen Kranjec. "Najbolje je, da se operira, da ne bo prišlo do kakšnih hujših poškodb. Lahko bi tudi tvegal in šel v sezono, vendar sem se odločil za operacijo," je pojasnil svojo odločitev.

Na vprašanje, ali zveza njegovo odločitev podpira, je Kranjec dejal, da se je pogovarjal s trenerji in fizioterapevti, drugih stikov z zvezo ni imel.

Robert Kranjec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Operiran že prihodnji teden

Kranjec se je odločil za operacijo v Ljubljani. Na vprašanje, zakaj se ni odločil poseg opraviti v tujini, je odvrnil: "Seveda sem imel pomisleke. Nekateri vrhunski športniki, na primer nogometaši, se operirajo na Hrvaškem, smučarji v Innsbrucku. Valdoltra je znana kot zelo dobra ortopedija. Na koncu je treba upoštevati tudi rehabilitacijo. Bil sem pri dveh slovenskih strokovnjakih. Oba sta odlična, zato sem se odločil, da bom operiran v Ljubljani."
 

Kranjca bo v torek ali sredo operiral dr. Klemen Stražar. Pred operacijo bo opravil še artroskopijo. "Pred operacijo bomo pogledali s kamero, ampak na mizi bo vse pripravljeno za operacijo. Magnetna resonanca je pokazala, da je potrebna rekonstrukcija križne vezi," je povedal o tem, kaj ga čaka. Magnetna resonanca je 90-odstotno zanesljiva, a Kranjec pravi, da se ne gre zanašati na deset odstotkov. "Mislim, da je bolje, če se pripravim na to in trening oddelam tako, da bo noga čim močnejša."

Kdaj se bo vrnil, je odvisno tudi od metode operacije. "Pri operaciji naj bi se uporabili nekakšni novi sintetični materiali, ki jih uporabljajo pri nogometaših. Upam, da bo rehabilitacija zato hitrejša," je optimističen. 

Rehabilitacija v povprečju traja od štiri do šest mesecev. Po posegu bo najprej šel v toplice, saj je pomembno, da poskrbijo za ustrezno gibljivost kolena, šele nato sledijo odločitve o tem, kako bo po poškodbi potekal trening. 
 

Zaslužiš, če dobro skačeš

Kranjec bo tako letošnjo zimo doma in bo ta časa izkoristil za družino. Poškodba s seboj prinaša tudi izpad dohodka. "Pri nas je tako, da zaslužiš toliko, kot si uspešen na tekmah svetovnega pokala. Če se ne udeležuješ tekem, ne moreš nič zaslužiti. Vesel sem, da imam nekaj osebnih pokroviteljev in upam, da mi bodo tudi v prihodnje stali ob strani," je dejal Kranjec.

Kranjec ima oči uprte v prihodnost. Njegov cilj so olimpijske igre 2018. "Najprej se bo treba dobro pripraviti. Moral si bom zagotoviti mesto v reprezentanci, se vrniti med šest fantov in se dokazati na tekmah," je povedal.

Na zlobne jezike se ne ozira

Slišati je že bilo tudi pozive k upokojitvi. "Osebno me to sploh ne gane. Mi pa da dodatno motivacijo. Ko sem bil mlad, so imeli trenerji okoli mene vedno veliko za povedati. Ves čas so me nekaj 'bremzali' in držali nazaj. V marsičem sem bil prikrajšan, tako da me takšne stvari samo krepijo," o zlobnih jezikih pravi Kranjec.

"Dokler bom konkurenčen in dokler mi to ne bo v breme, bom nadaljeval. Jaz to rad počnem. Mogoče pa bo po rehabilitaciji prišlo do tega. Potem bom pač zaključil. V nobenem športu ne moreš tekmovati na visokem nivoju, če v tem ne uživaš."

Poškodbe pa imajo tudi psihološki vpliv. "Težko je. Vsak dan imam pet minut veliko krizo. Morda me bo pa to utrdilo. Bolečin ne čutim. Funkcioniram tako, kot da ni nič. Če mi bo na snegu obrnilo koleno, bodo šle vse vezi, meniskus ... če bom imel smolo, pa tudi hrustanec."

 
Robert Kranjec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
 
Kranjec je prejšnji teden opravil magnetno resonanco, ki je pokazala, da ima poškodovane kolenske križne vezi. Letošnja sezona je zanj izgubljena, njegov cilj pa ostajajo olimpijske igre leta 2018. Nova sezona smučarskih skokov se bo začela 24. novembra v finskem Kuusamu. 
 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • macola 14:38 02.november 2016.

    Srečno Robert....predvsem pri obisku UKC-ja ;-)