Šport > Zimski športi
3 ogledov

Robi in Jernej poletela med 10

Robert Kranjec je sprva mislil, da bo ostal brez stopničk.
1/13
Žurnal24 main
V težkih razmerah je Schlierenzauer z novo zmago dokazal, da je najboljši skakalec v iztekajoči se sezoni. Robert Kranjec je bil sedmi, Jernej Damjan deveti. Prve točke za Anžeta Damjana.
 

Planica, prva tekma

1. G. Schlierenzauer (AVT)
2. A. Malysz (POL)
3. D. Vasiljev (RUS)
7. R. Kranjec (SLO)
9. J. Damjan (SLO)
22. A. Damjan (SLO)
24. R. Hrgota (SLO)
27. P. Pikl (SLO)

Pred 10.500 gledalci se je v petek popoldne v težkih vetrovnih razmerah razpletla prva planiška tekma. Avstrijec Gregor Schlierenzauer je s svojo 24. zmago v karieri in šesto na poletih dokazal, da je najboljši skakalec v iztekajoči se sezoni. V edini izpeljani seriji je poletel 203 metre. Zgolj še drugi in tretji, Poljak Adam Malysz in Rus Dimitrij Vasilijev , sta poletela prek 200 metrov. Zaradi spremenljivega vremena je tekma trajala kar uro in pol. Slovenci so dosegli izvrsten ekipni uspeh, saj se je vseh pet uvrstilo med dobitnike točk. Robert Kranjec (195,5 metra) je bil odličen sedmi, Jernej Damjan (191,5 metra) pa 9. Anže Damjan je z 22. mestom prišel do svojih prvih točk v karieri, nekaj sta jih dobila še Robert Hrgota in Primož Pikl . Ti rezultati so dober obet za sobotno ekipno tekmo (poskusna serija bo ob 9.00, prva serija pa ob 10.15), kjer bo slovenska četverica ciljala na peto mesto.

 
 

Pri nekaterih skakalcih se je videlo, da so skočili s strahospoštovanjem do skakalnice.

Matjaž Zupan

 
"To je bila za konec sezone res težka tekma, takšna za 'trenirat živce'. Veter se je občasno toliko zmanjšal, da je žirija lahko obvladovala zadevo. Tekma je bila nekako uspešno sforsirana. To je bilo dobro za vse nas, za planiške delavce, gledalce. Vseeno je bila na prvem mestu varnost. Bilo je kar naporno," je o težavnosti izvedbe za Žurnal24 povedal trener slovenskih fantov, Matjaž Zupan . "Dosegli smo lep uspeh. Jernej je dobro izkoristil razmere. Vemo pa, da je Robi v zelo dobri formi in mu je za kaj več le malo zmanjkalo. V drugem delu leta je imel preveč vetra v hrbet. Če bi imel malo več sreče, bi poletel prek 200 metrov. Treba pa je omeniti, da so imeli nekateri dobri letalci še slabše pogoje."

Robert Kranjec (195,5 metra): "V zraku sem imel podobne občutke kot včeraj. Naredil sem enega boljših skokov. Pri 150 metrih pa me je sklatilo dol. Pri doskoku sem zelo težko naredil telemark. Za vse je bilo težko, tudi za žirijo. Predvsem sem vesel, da smo doživeli ekipni uspeh. Sam pa sem izpolnil cilj in se uvrstil med deseterico. A ostaja grenak priokus, saj menim, da sem sposoben iztržiti še več."

Prvi trije na petkovi posamični tekmi: 2. Malysz, 1. Schlierenzauer in 3. Vasilijev. © Saša Despot

 

Jernej Damjan (191,5 metra): "Mogoče sem bil malo prezgoden na mizi, sicer pa sem zadovoljen. Razmere v zraku niso bile nevarne, le nič ni bilo čutiti pod smučmi. Ni bilo užitek skakati. Imel sem tudi težave s tem, da so se tekmovalci pred mano umikali z rampe. Vseskozi sem se moral ogrevati, oblačiti, slačiti, zavezovati čevlje … bilo je utrujajoče. Zelo sem zadovoljen, da je brat dobil točke. Če bi bil slučajno 31., bi se sam odpovedal svojim točkam - če bi bilo to le možno - da bi Anže prišel do svojih."

Anže Damjan (177 metrov): "Pogoji so bili zelo težki. Skok se mi najprej ni zdel nič posebnega, a ko vidim rezultate drugih sem zelo zadovoljen."

Robert Hrgota (175 metrov): "Zelo težko je bilo. Moral si biti res zbran in vse skupaj opraviti čim bolje. Glede na razmere sem s svojim poletom zelo zadovoljen."

Primož Pikl (171 metrov): "Moral si biti pazljiv, saj nisi vedel, kaj se lahko pripeti v zraku. Težko se je bilo skoncetrirati, saj me je zeblo."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.