Šport > Zimski športi
17 ogledov

S 17 leti na svetovni vrh: slalom Shiffrinovi

Maze SP svetovno prvenstvo slalom Schladming
1/31
EPA
Tini Maze na zadnji ženski tekmi v Schladmingu ni uspelo priti do četrte kolajne na letošnjem svetovnem prvenstvu. Zlato kolajno je osvojila komaj 17-letna Američanka Mikaela Shiffrin, ki je v drugi vožnji prehitela domačinko Michaelo Kirchgasser in pred finalom vodilno Švedinjo Frido Hansdotter. Med trideseterico se je na 27. mestu uvrstila tudi Katarina Lavtar.

Ženski del svetovnega prvenstva v alpskem smučanju se je končal s sanjsko zmago mlade Američanke Mikaele Shiffrin, ki je z zgolj 17 leti stopila na svetovni vrh. Tina Maze je prvenstvo v Schladmingu zaključila s petim mestom, s katerim je vseeno ni pokvarila naziva najuspešnejše tekmovalke letošnjega SP.

Mazejeva je po zlati kolajni na prvi tekmi v superveleslalomu osvojila še srebrni v superkombinaciji in veleslalomu, kjer je branila naslov, ob petem slalomskem dosežku pa je bila še sedma na smuku. Črnjanka je imela pred finalno vožnjo možnosti tudi za najvišja mesta, saj je za vodilno Švedinjo Frido Hansdotter zaostajala za manj kot pol sekunde (+0,47), a se ji drugi nastop ni najbolj posrečil.

Slovenska šampionka je v cilju zaostala za takrat vodilno Avstrijko Michaelo Kirchgasser, ki je vodila vse do nastopa Shiffrinove, izjemnega nastopa Američanke v spodnjem delu pa ni uspela ponoviti niti Hansdotterjeva, ki je za Kirchgasserjevo na koncu osvojila tretje mesto.

Tina: "Sem ponosna in zadovoljna"

Med najboljšo trideseterico se je uvrstila še Katarina Lavtar, ki je bila 27. (+ 4,74), Ana Bucik, ki je v Schladmingu nastopila že na paralelni moštveni preizkušnji, je bila 31. (+ 6,40), Eli Plut pa je na prvi progi odstopila.

"Na SP sem prišla po dve kolajni, vendar sem dosegla več, zato sem ponosna in zadovoljna z doseženim. Borila sem se iz tekme v tekmo, želela sem pokazati vse, kar znam. Vedno ne gre, kot si želim, a sem zadovoljna," je med drugim po tekmi med drugim povedala Mazejeva, ki si bo privoščila nekaj dni počitka, nato pa jo čaka sklepni del svetovnega pokala, v katerem prepričljivo vodi in bo skušala preseči tudi rekordno mejo 2000 točk.

"Odkar smučam po njej, se s to progo še nisem sprijaznila in še vedno mi ostaja nekaj nerešljivega. Že od starta dalje nisem našla pravega ritma, že lani na finalu svetovnega pokala sem imela tukaj težave, danes sem se v prvi vožnji hotela preveč hitro spustiti v ravnino, zato me je 'zabilo' in sem tik pred ravnino izgubila hitrost. V drugo mi je šlo bolje, vendar pa še vedno ni bilo to, kar sem želela," je nadaljevala Mazejeva.

"Teren je težak, na prvi pogled je lahek, ampak ujeti ritem od začetka je bilo res težko. Prvenstvo je bilo odlično, zadovoljna sem s tem, kar sem naredila, še zlasti po naporni sezoni svetovnega pokala, v kateri tekmujem v vseh disciplinah. Čeprav nisem bila vedno stoodstotna, je bilo prvenstvo zelo uspešno zame in sem lahko zadovoljna s tem, kar sem pokazala," je še pristavila Črnjanka, ki bo pred odhodom domov v Schladmingu znova nastopila v pevski vlogi.

Massi: "Na prvenstvu naredila več, kot je bila njena dolžnost"

"V obeh vožnjah se je videlo, da nima več tiste mentalne energije, ki jo je kazala, ko je osvajala kolajne tukaj v Schladmingu. Kljub temu pa mislim, da je na tem prvenstvu naredila več, kot je bila njena dolžnost. Ta tekmovalka je osvojila tri kolajne v Schladmingu, danes je bila peta," je povedal vodja ekipe Team to aMaze Andrea Massi.

Z njenimi uspehi je Slovenija pred zadnjo tekmo SP, v nedeljo se bodo pomerili še slalomisti, na četrtem mestu med državami, za ZDA, za katero je po treh zlatih Teda Ligetyja četrto najžlahtnejše odličje osvojila 17-letna Shiffrinova, ter Francijo in gostiteljico Avstrijo, ki ima največ kolajn, šest, a le eno zlato.

Nov odstop Höfl-Riescheve

Mazejeva je bila po prvi vožnji slaloma na petem mestu. Za vodilno Hansdotterjevo je zaostajala 47 stotink, druga je bila Finka Tanja Poutiainen (+0,17), tretja Shiffrinova (+0,18), četrta pa Nemka Maria Höfl-Riesch (+0,20). Enaintridesetletna Avstrijka Marlies Schild se je po poškodbi kolenskih vezi in po 58 dneh odsotnosti prvič vrnila na tekmovališča prav v Schladmingu, je bila po prvi vožnji deseta (+1,43). Slalomsko krono je tekmicam prepustila po prihodu v cilj druge vožnje, saj je že tedaj zaostajala za dvema tekmicama. Zasedla je končno deveto mesto.

Po 13. izidu na prvi progi je Švedinja Maria Pietilä-Holmner po drugem nastopu dolgo vodila, 1,51 sekunde zaostanka pa je bilo preveč, da bi kljub dobri drugi predstavi iztržila kaj več, kot končno šesto mesto. Prva jo je prehitela Kirchgasserjeva, ki je bila pred finalom tik za Mazejevo, a je slednjo na koncu ugnala za 54 stotink. Höfl-Riescheva je bila pri vseh merjenjih hitrejša od tedaj vodilne Avstrijke, v ciljnem delu pa je povozila količek in predčasno končala nastop.

Shiffrinova je kljub mladosti na svojem prvem SP zdržala vse pritiske in se zavihtela na sam vrh, kjer je ostala tudi po nastopu Poutiainenove. Finka, ki je 15 let starejša od Shiffrinove, pa je za 15 stotink ugnala Mazejevo in ji s tem odvzela možnost za odličje, na koncu pa je sama pristala na nehvaležnem četrtem mestu (+0,61).

Shiffrin: "O dosežku me vprašajte naslednje leto"

Hansdotterjeva, ki je kar šest tekem v svetovnem pokalu v sezoni končala na drugem mestu, pa niti enkrat zmagala, je v srednjem delu preveč zaostala, da bi lahko posegla na najvišji mesti. Z bronom pa je slalomska specialistka na svojem četrtem SP prvič osvojila posamično odličje; z reprezentanco je bila že druga na ekipni tekmi.

Velika zmagovalka dneva je bila 17-letna Shiffrinova, ki šele drugo sezono nastopa v svetovnem pokalu, v tej pa je že vodilna slalomistka zime po treh zmagah v Aareju, Zagrebu in Flachauu. Zato je bila favoritka za zlato pred tekmo, njeno na drugo na SP po četrtkovem šestem mestu na veleslalomu.

"Tako sem srečna. Neverjetno, nisem mislila, da bom zmagala. Noro, taka neverjetna čustva me prevevajo. V drugi vožnji nisem smučala najbolje, naredila sem nekaj napak, noge so bile nekako utrujene. Toda dve minuti pred startom sem že vedela, da danes lahko slavim. Verjetno bom potrebovala nekaj časa, da bom dojela pomen današnjega dosežka. O tem me, prosim, vprašajte naslednje leto," je skušala strniti misli Shiffrinova.

SP v alpskem smučanju, slalom (Ž), rezultati:

Komentarjev 13
  • Darko 17:24 16.februar 2013.

    po moje pa kunc zamoču, ker se je nasral na kanal, ki mu ni bil dodeljen. MASSi je kralj in Tina kraljica.Vi kar zavidajte uspešnim.

  • Jolbe Smith 17:14 16.februar 2013.

    mene že glava boli od nenehnega nabijanja o te zmazetovi gggggggggggrrrrrrrrrrrrrrrrr

  • Pepe007 15:52 16.februar 2013.

    Ali je bila Tina tako uspešna, dokler ni spoznala Massija? Niti senca tega kar je danes ni bila. Jasno je, da bi moral imeti Massi več besede kot ostali naši trenerji, ki imajo tekmovalce in tekmovalke na ravni celinskega pokala ...prikaži več in niso primerni za kazanje na tekmah na najvišjem nivoju. Tisti zapravljajo davkoplačevalski denar.