Šport > Zimski športi
14 ogledov

S trinajstico takoj za favoriti

John Kucera je izkoristil dobre vremenske pogoje ob startu in prišel do zlate ko Žurnal24 main
Kanadčan John Kucera je novi svetovni prvak v smuku. Srebro in bron sta osvojila Švicarja Didier Cuche in Carlo Janka. Andrej Jerman in Rok Perko sta Sloveniji privozila 13. in 22. mesto.
 

SP, smuk (M)

1. J. Kucera (KAN) 2:07,01
2. D. Cuche (ŠVI) +0,04
3. C. Janka (ŠVI) +0,17
13. A. Jerman (SLO) +1,97
22. R. Perko (SLO) +4,56

Jubilejni 40. smuk na svetovnih prvenstvih se je razpletel po željah Kanadčana Johna Kucere , ki je z osvojenim naslovom svetovnega prvaka rešil kanadsko ekipo. Vsi trije preostali Kanadčani Jan Hudec, ki je branil srebro iz Aareja, Eric Guay in Manuel Osborne-Paradis so namreč končali v zaščitni mreži ob progi, na srečo pa brez poškodb. "Neverjetno je," se je po koncu veselil 24-letnik iz Calgaryja. "V svoji karieri sem imel pogosto težave zaradi vremena, a danes ne. Zgodnji start je bil prednost."

Andrej Jerman je s številko 13 izboljšal uvrstitev iz Aareja. © EPA

 
 
 

Walchhofer je začel revolucijo. Odslej bomo tudi na smuku imeli dve vožnji.

Hermann Maier

 
Najboljši slovenski smukač Andrej Jerman, ki mu proga Face de Bellevarde ni najbolj pisana na kožo, je s številko 13 za Kucero zaostal za nekaj manj kot dve sekundi in s končnim 13. mestom dosegel drugi najboljši slovenski rezultat na smukih na svetovnih prvenstvih po letu 1985 (prvega ima z 11. mestom v Vailu še vedno v lasti Aleš Brezavšček), hkrati pa tudi izboljšal svojo uvrstitev iz Aareja, kjer je bil 17. Drugi slovenski smukač v Franciji Rok Perko je s številko 31 smuk končal na 20. mestu in si tako prvič na petih nastopih na SP (Aare in Val d'Isere) privozil uvrstitev.

Ob Kuceri, ki je izkoristil dobre vremenske pogoje ob začetku tekme in se sicer nekoliko presenetljivo zavihtel na najvišjo stopničko, sta na odru za zmagovalce družbo delala še Švicarja Didier Cuche , ki je za zlatom zaostal za štiri stotinke, in Carlo Janka . "Nisem izgubil zlata, osvojil sem srebro," je po tekmi povedal Cuche, ki je bil tako edini od favoritov, ki je upravičil svoj status.

 

Preberite še

Jerman: Mučenje, ne smučanje

Proga, na kateri so smučarji v dobrih dveh minutah premagali skoraj 1000 metrov višinske razlike, je bila tokrat prezahtevna tudi za branilca naslova iz Aareja. Norvežan Aksel Lund Svindal je osvojil končno 11. mesto. Avstrijski up in trenutno vodilni v smukaškem seštevku SP Michael Walchhofer , ki je progo zaradi napake starterjev, ki so mu ob slabi vidljivosti prehitro pustili startati, edini presmučal dvakrat, je bil na koncu deveti (pred tem je imel 12. čas), drugi v smukaškem seštevku Švicar Didier Defago je zaradi padca ostal brez rezultata, trenutno tretji najboljši smukač v svetovnem pokalu Bode Miller pa je ob težavah z vidljivostjo prismučal do osmega mesta. Smuk je sicer začel avstrijski veteran Hermann Maier , ki je smuk končal kot šesti, v cilju pa se je šalil na račun reprezentančnega kolega: "Walchhofer je začel revolucijo. Odslej bomo tudi na smuku imeli dve vožnji."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.