Šport > Zimski športi
0 ogledov

Sanja o olimpijski kolajni

Žurnal24 main
Petra Majdič. Ljubi tek na smučeh, rada se prelevi v modno kreatorko, obožuje kavo ... Pred seboj ima še en velik cilj – zimske olimpijske igre v Vancouvru.
 

Petra Majdič

Datum rojstva: 22. 12. 1979
Kraj rojstva: Ljubljana
Hobiji: potovanja, filmi, kuhanje
Največji uspehi: 2. na SP v Sapporu 2007, 6. na OI v Torinu 2006, mali kristalni globus v sprintu v sezoni 2007/08, 6 zmag v svetovnem pokalu

V soboto bo v Gällivareju prva tekma v svetovnem pokalu. Katero mesto bi vas zadovoljilo?
S top deset bi bila zadovoljna. Če bi bila med najboljšimi petimi, bi bila to že vrhunska uvrstitev.

Napovedali ste, da imate tri cilje v sezoni: svetovni pokal, Tour de Ski in SP. Če bi lahko izbirali, kje želite biti najboljši?
Na SP, ker je to le najprestižnejša tekma. Želim pa biti visoko tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala in na Tour de Ski.

 
 

Olimpijska kolajna je še neizpolnjen cilj. Dvakrat sem bila že blizu, zato bom verjetno zelo razočarana, če mi tudi v tretje ne bo uspelo. Vendar tudi če kolajne ne bo, bom srečna, ker sem živela svoje sanje.

Petra Majdič

 
Tour de Ski je izjemno naporen, osem tekem v desetih dneh. Mogoče celo prenaporen?
Mislim, da gre zdaj že vse v ekstreme. Šport je tisti, ki v tem prednjači že več let, ampak so mu strumno sledila tudi druga področja. Mediji in javnost očitno to zahtevate in ljubite.

So ti ekstremi eden od razlogov, da je v športu vse več dopinga?

V to sem prepričana, ker so treningi res neverjetno naporni. In če treniraš in tekmuješ brez kakršnihkoli prepovedanih sredstev, je še toliko težje biti med najboljšimi toliko let. Zato sem se tudi odločila, da v tem športu ne bom ostala zelo dolgo. Preprosto te preveč izčrpa.

Prepričana je, da je tek na smučeh eden najbolj garaških športov. © AFP

 
Najbolj znana grešnica v teku na smučeh je tudi ena vaših največjih tekmic Virpi Kuitunen. Koliko je še neodkritega dopinga v vašem športu?
Nekaj ga je. Spomnim se primera s Tour de Skija, ko je bil nekdo dan pred tekmo vidno fizično utrujen. Naslednji dan pa je bil kot prerojen in je z lahkoto prehitel vse ostale. Čudeži se torej dogajajo. Kako se zgodijo, pa je že drugo vprašanje.

Kako bi vi kaznovali dopinške prestopnike?
Sem za doživljenjsko prepoved nastopanja in finančno kazen. Denar, ki so ga zaslužili, bi morali vrniti.

Tek na smučeh je garaški šport. Ste prešteli, koliko kilometrov pretečete na enem treningu ali med pripravljalnim obdobjem?
Ne. Sem pa pred to sezono na snegu zagotovo pretekla že več tisoč kilometrov. Včasih tudi sto kilometrov na trening. In ker treniramo tudi dvakrat na dan, lahko trdim, da je to eden najbolj garaških športov. Res je sicer, da niso vsi treningi tako obsežni in naporni, je pa večina. Zato včasih tudi potočim kako solzo.

 
 

O slovesu sem že večkrat razmišljala, po ZOI v Torinu sem bila celo prepričana, da bom končala kariero. A je moja ekipa vedno tisti jeziček na tehtnici, ki 'prevaga', da še vztrajam.

Petra Majdič

 
Ampak te solze so poplačane z vrhunskimi izidi. Kaj je tisto, kar vas še vleče naprej?
Definitivno olimpijska kolajna. Ta je še neizpolnjen cilj. Upam, da mi bo dano, da ga uresničim. Dvakrat sem bila že blizu, zato bom verjetno zelo razočarana, če mi tudi v tretje ne bo uspelo. Po drugi strani pa se zavedam, da je tek na smučeh moja ljubezen, da uživam v njem in da bom srečna tudi, če kolajne ne bo, ker sem živela svoje sanje.

Bodo ZOI v Vancouvru vaša zadnja postaja?
Težko je reči. Verjetno bom vedela po Vancouvru. O slovesu sem že večkrat razmišljala, po ZOI v Torinu sem bila celo prepričana, da bom končala kariero. A je moja ekipa vedno tisti jeziček na tehtnici, ki 'prevaga', da še vztrajam.

Kaj boste počeli po tekaški upokojitvi?
Rada bi se malo umirila, ostala na eni lokaciji malo več kot mesec dni. Nato pa želim delati v marketingu, menedžerstvu ali odnosih z javnostmi. Definitivno želim vsaj delno ostati tudi v teku na smučeh, ker si življenja brez njega ne predstavljam.

Kljub malemu kristalnemu globusu letos verjetno ne bo športnica leta. © AFP

 
Trenersko delo vas ne zanima?
Ne. Mogoče bi lahko bila učila rekreativce ali majhne otroke, ker imam sposobnost navdušiti ljudi nad tem športom. S tekmovalci pa bi bila po moje premalo tolerantna.

Kaj pa za vas pomeni tekma svetovnega pokala na Rogli?

To je zame in za Slovenijo zelo pomembno. Če sem si kaj želela za svojo dediščino, je bila to ta tekma.

Lani ste bili športnica leta. Pričakujete ta naslov tudi letos? Kaj vam ta sploh pomeni?
Pomeni mi ekstremno veliko. Verjetno več kot kateri od mojih predhodnic. Ker to je bila nagrada, čast in potrditev za moj šport. Letos pa kljub malemu kristalnemu globusu, ki je bil krona moje celotne kariere, mislim, da je bližje naslovu Sara Isakovič.

 
 

Rada bi se malo umirila, ostala na eni lokaciji malo več kot mesec dni.

Petra Majdič o tem, kaj bo počela po upokojitvi

 
Boste tako kot lani tudi letos pripravili kakšno posebno obleko za to prireditev?
Upam, da bom sploh prišla, ker imam tekme. Imam pa na zalogi kar nekaj idej za obleko (smeh).

Vam je kdaj žal, da zamujate takšne prireditve? Zamudili ste tudi večerjo z angleško kraljico ...
To mi je bilo žal, ker kaj takega doživiš le enkrat v življenju. Ampak moj poklic, moje poslanstvo je tek na smučeh. To ni edina dobra stvar, ki sem si ji morala odreči, ampak ko moraš izbirati, izbereš. In jaz sem izbrala tek.

Kaj je vaša največja razvada?

Kava. Obožujem jo.

Vrednota?
Družina in medčloveški odnosi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.