Šport > Zimski športi
20 ogledov

Sarajevo mu je spremenilo življenje

Imel je to srečo, da je najlepšo stvar v Sarajevu doživel v najlepšem trenutku. Žurnal24 main
Zimske olimpijske igre v Sarajevu so spremenile življenje Jureta Franka. Leta 1984 se je zanj ustavil čas. Spomni se vsake podrobnosti. Burek pa ima še vedno zelo rad.
 

Preberite še

Ekskluzivno: Franz Klammer prvič po 1984 v Sarajevu

"To je bila olimpijada, ki je spremenila moje življenje," je dogodke izpred skoraj 25 let strnil Jure Franko . Ob legendarnem Vučku prvo ime 14. zimskih olimpijskih iger v Sarajevu . "Pri 22 letih si nisem mislil, da se bo to zgodilo. Takrat sem si rekel, da bom ostal tak, kot sem bil, pa se je vse spremenilo. Ljudje po takem gledajo nate drugače. Nič ni več tako, kot je nekoč bilo," se spominja dobitnik prve slovenske in jugoslovanske kolajne na zimskih olimpijskih igrah. 14. februarja 1984 ga je v tistem nepozabnem veleslalomu ugnal le Švicar Max Julen . "Spomnim se, kot da bi bilo včeraj. To je tako velik trenutek v življenju, ko ne moreš pozabiti niti enega detajla."

Tisti trenutek se je življenje Jureta Franka obrnilo na glavo,

 
Zanimivo je, da se je Centralni komite komunistične partije Jugoslavije v kandidaturo za olimpijske igre podal samo pod pogojem, da bo eden od jugoslovanskih smučarjev osvojil kolajno. "Veliko so pičakovali, še posebej od smučarjev, ki smo bili takrat glavni kandidati za kolajne," se velika pritiska spomni Franko in na hitro poveže preteklost s sedanjostjo. "Tako kot danes tudi pred tistimi igrami skoraj ni bilo snega. Potem pa ga je naenkrat zapadlo več kot meter. Tudi zato so spremenili program tekmovanj. Mi smo bili takrat še na treningu v Sloveniji in smo čakali, da se odpravimo v Sarajevo. Ves čas nas je čakalo tudi vladno letalo. Potem pa so nas na hitro poklicali in na prizorišče iger smo tako prišli le dva dneva pred startom. Tako smo se izognili izjemnemu pritisku, saj se je hotel vsak pogovarjati z nami, novinarji so nas ves čas lovili." In potem je prišel tisti veliki dan. "Po tem smo leteli po zraku , nihče ni stal," slikovito opiše evforijo, ki jo je sprožila njegova srebrna kolajna.

 

Franko v gledališču

Jure Franko je med drugim tudi producent pri najbolj gledanem muziklu vseh časov Moje pesmi, moje sanje, v katerem glavno vlogo igra njegova žena in nekdanja pevka Simona Vodopivec Franko. Ob tem pa deluje še kot menedžer za gradnjo smučišč in letovišč.

Jure si je to medaljo zaslužil. Še večjo nagrado pa mu je dala več tisoč glava publika s sloganom "Volimo Jureka, više od bureka" . Danes 46-letni smučar se ob tem pošteno nasmehne. "To danes razumem bolje, kot sem takrat. Zdaj vem, kaj tukaj pomeni burek izpod peke. To je eden največjih poklonov, ki sem jih lahko dobil." Po tistem uspehu je Sarajevo prvič obiskal spet leta 2006, ko je 43 otrok iz Sarajeva in obeh Goric popeljal na ogled olimpijskega veleslaloma v Torino . Plemenita poteza iskrenega moža. "Sarajevo je največji vzpon doživel z olimpijado, saj je bil tedaj v središču svetovne javnosti,. Svet je lahko spremljal bratstvo in edinstvo vseh narodov. Potem pa se je zgodila še najhujša stvar. Vojno sem zaradi posla v Ameriki in na Japonskem doživel skozi tuje oči. Takrat smo na pobudo Američanke Christin Cooper, ki je v Sarajevu osvojila srebrno veleslalomsko odličje, ustanovili organizacijo HOPE. Prek nje smo še v času vojne v Bosno skušali prinesti odeje, oblačila in športno opremo, a smo bili zaradi agresije zaustavljeni na fronti."


Vedno se rad vrača v Sarajevo. Tudi zaradi bureka.

 
"Zame je ostalo Sarajevo v letu 1984, meni se je takrat ustavil čas," je nostalgičen Franko, ki danes z družino (ima hčerko in sina) živi v Radovljici . "Takrat smo vsi nekako živeli s to olimpijado. Vsak človek v bivši skupni državi je bil na nek način povezan s Sarajevom," je bila še vedno rdeča nit našega pogovora. Zato si bo skoraj 25 let po največjem uspehu v karieri vzel čas za kavo in si privoščil vse tisto, kar si takrat ni mogel. Družinski izlet na burek bo pri tem obvezen.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.