Šport > Zimski športi
6 ogledov

Še dobro, da si je nadela puško

Teja Gregorin se veseli največjega uspeha v kratki biatlonski karieri. Žurnal24 main
Teja Gregorin je članica slovenske biatlonske reprezentance od leta 2002. 28-letna Ihanka se je prej ukvarjala s smučarskim tekom. Njeno največje veselje je psička Kija.
 

Preberite še

Gregorinova svetovna podprvakinja

Teja Gregorin je članica ŠD Nika Ihan. Rojena je 29. junija 1980 in zaposlena v Slovenski vojski. Po nastopu je priznala, da je stopničke čakala dve sezoni, zdaj pa jih je osvojila na najlepši možen način, prav na svetovnem prvenstvu. Obenem si je z medaljo pritekla tudi pravico nastopa na tekmi s skupinskim startom. Na tekmah svetovnega pokala je do zdaj dvakrat stala na stopničkah. Leta 2005 je s štafeto osvojila tretje mesto v Oberhofu , s kolegicami pa ta uspeh ponovila leto kasneje v Ruhpodlingu . Na svetovnih prvenstvih je pred to srebrno kolajno v Južni Koreji najvišje segla pred dvema letoma na štafetni preizkušnji v Anterselvi . Na posamični tekmi je bila najboljša lani, ko je v Östersundu končala kot šesta. Ihanka, ki je tudi svetovna prvakinja v letnem biatlonu, ima za seboj tudi že nastop na olimpijskih igrah. V Torinu 2006 je s štafeto zasedla 6. mesto, 14. je bila v sprintu.

Teja Gregorin je zagrizla v srebro. © EPA

 
"Seveda si vsak športnik želi stopničke. Realno pa sem si jih želela v zadnjih dveh sezonah, ko sem začela dosegati višje uvrstitve. Doslej mi to ni uspelo, zato pa sem imela danes tudi nekaj sreče, saj sem jih prvič osvojila ravno zdaj na svetovnem prvenstvu," je po medalji povedala Gregorinova, ki je postala prva Slovenka, ki ji je uspelo priti do medalje na svetovnem prvenstvu.

Nekdanja reprezentantka v smučarskih tekih pravi, da najbolj zaupa dobrim prijateljem. Nekaj ur po medalji pa je bila Gregorinova bolj utrujena kot vesela. "Pravi občutki zdaj šele prihajajo. Toliko je obveznosti. Podelitev, novinarji, novinarska konferenca, dopinške kontrole, telefoni ... Današnjega uspeha sploh še nisem dojela. Upam, da se bo malce umirilo in da bomo skupaj lahko malo praznovali, obenem pa, da bom imela ob koncu dneva vendarle nekaj miru in normalno spala ter se pripravila na tekme, ki nas tukaj še čakajo. Doslej pa nisem imela še nobenega časa, da bi pogledala vsaj svoj telefon in videla, kdo mi je čestital." Njena najljubša razvada je čokolada, največje veselje pa psička Kija. Pred vsako tekmo pa ima tudi poseben ritual. Minuto pred startom si namreč vedno popravlja paščke in očala. Tudi tokrat je bilo tako in Teja Gregorin je v Pjeongčangu dočakala vrhunec kariere in dosegla največji uspeh v zgodovini slovenskega biatlona.

 
 

Najbolj sem vesela, ker bodo nekateri ljudje okrog mene končno nehali kaditi.

Teja Gregorin

 
Toda zimska sezona je bila za Gregorinovo doslej zelo veliko razočaranje, zato sama pravi, da ji medalja pomeni še več. Poleti se je napovedovalo sanjsko leto in nov napredek. V francoskem Haute Mauriennu je namreč postala svetovna prvakinja v poletnem biatlonu, nato brez bolezni in zdravstvenih poškodb prestala tudi pripravljalno obdobje za zimo. Cilji so bili visoki, prve tekme sezone pa so prinesle rezultatska razočaranja. "Tale medalja je res najlepši obliž za vse te težave. Pričakovala sem stopničke, nato pa je bila sezona katastrofalna, a vedela sem, da se mora ves vložen trud enkrat pokazati. Nikoli nisem izgubila samozavesti."

Teja Gregorin se je na progo podala kot tretja in imela zaradi tega na strelišču popoln mir. © EPA

 
Ravno zaradi slabe sezone so bila pričakovanja pred SP visoka. "Sem sem prišla 100-odstotno pripravljena in veliko pričakovala. Nato je bil na vrsti nastop v sprintu, kjer sem zgrešila kar pet od desetih strelov in zgrešila uvrstitev med najboljših 60 in vse pokvarila. Tekla sem dobro, a nisem vedela, kaj sem pri streljanju naredila narobe. Na treningu mi je šlo dobro, tukaj pa je malce vetra vse spremenilo. Puško sem enostavno za dva dni odložila v kot in ta rešitev se je izkazala za pravilno."

 
 

Seveda si vsak športnik želi stopničke. Realno pa sem si jih želela v zadnjih dveh sezonah, ko sem začela dosegati višje uvrstitve.

Teja Gregorin

 
Osemindvajsetletna tekmovalka je priznala, da je imela tokrat tudi nekaj sreče s startno številko tri. "Ker nisem poznala izidov tekmic, ni bilo nobene primerjave, obenem pa nobenega pritiska." Težje je bilo pred televizorjem, kjer je spremljala tekmice. "Tam so vedno mešani občutki. Po eni strani si želiš, da tekmice grešijo, po drugi ti je takoj nato žal, saj smo med seboj tudi prijateljice in vem koliko treniramo, a mislim, da imamo glede tega vse enake težave. Pred televizijo nato nisem mogla verjeti, kako grešijo ena za drugo in nekajkrat sem bila tudi sama zelo presenečena," je ob največjem uspehu v karieri še povedala Gregorinova.

Kot običajno, pa so športni uspehi slovenskih tekmovalcev že po tradiciji povezani tudi s stavami. Gregorinova sicer ni izdala natančnih imen, a: "Najbolj sem vesela, ker bodo nekateri ljudje okrog mene končno nehali kaditi."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.