Šport > Zimski športi
26 ogledov

Senzacija svetovnega prvenstva

dustin cook sp vail 2015 EPA
Kanadčan Dustin Cook je prva velika senzacija na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v ZDA.

Cook je za Avstrijcem Hannesom Reicheltom presenetljivo osvojil srebro in v senci pustil tudi nenadejano bronastega Francoza Adriena Theauxa. Trener Kanadčanov je Avstrijec Burkhard Schaffer, pred leti na čelu slovenske ekipe za hitre discipline.

dustin cook sp vail 2015 | Avtor: EPA EPA
Cook, 26 let bo dopolnil prihodnji sredo, je prvič doslej prišel med prvo deseterico, 12. mesti v Beaver Creeku in Val Gardeni v svetovnem pokalu pa sta bili doslej njegovi najboljši uvrstitvi. "Sam mislim, da moj uspeh ni veliko, ampak zgolj majhno presenečenje. Res je, da v reprezentanci ni nekaterih naših najboljši in poškodovanih mož, vendar smo zelo dobro delali in se tega tudi zavedali. Poleg tega mi ta proga zelo ustreza," je samozavestno pojasnil Cook.

Kanadčani na SP oslabljeni

Kanadski kavboji so že pred SP med drugim ostali brez vodje ekipe Erika Guayja, svetovnega prvaka v smuku leta 2011, in Jana Hudeca, bronastega v smuku na lanskih olimpijskih igrah. Na prvenstvu v ZDA so jim, tudi na temelju slabih izidov v tej zimi, mnogi napovedovali popoln polom. Očitno je znal Schaffer, ki se je po osmih letih ponovno vrnil na delo v kanadsko zvezo, najti pravo formulo za uspeh. Po osmih letih je Cooka, ki je brez nastopa na OI ali SP pred tem nihal med evropskim, ameriškim in svetovnim pokalom, pošiljal le na slednjega.

"Zelo lepo je slišati, da si svetovni prvak. Posebej zato, ker sem čutil velik pritisk. Ne toliko od zunaj, ampak sem si ga naložil predvsem sam. Želel sem namreč ponoviti uspeh iz svetovnega pokala decembra lani, ko sem zmagal na tej progi. Sedaj se veselim zmage in občutka veliko večje sproščenosti," je dejal Reichelt. Avstriji je v tej disciplini po dvanajstih letih in Stephanu Eberharterju priboril prvi naslov ter na tem SP še drugo zlato po slavju Anne Fenninger. Lani je manjkal na olimpijskih igrah v Sočiju zaradi operacije hrbta.

Theuaux z rezultatom kariere, poškodba Millerja

Theaux je prvič v sezoni stopil na zmagovalne stopničke, po tretjem mestu na superveleslalomu v Val Gardeni decembra 2013 pa tudi ni bil več med prvo trojico. Tridesetletnik z dvema zmagama v pokalu je bil v tej zimi le enkrat med deseterico, toda s četrtim mestom na superveleslalomu v Kitzbühlu je napovedal izboljšanje forme in jo kronal s prvim odličjem na velikih tekmah.

Aksel Lund Svindal sp vail 2015 | Avtor: EPA EPA
Branilec naslova in domačin Ted Ligety je končal na devetem mestu, stotinko in mesto pred Mariborčanom Klemenom Kosijem. Bode Miller je svoj prvi nastop v sezoni po padcu in porezani mišici desne noge zaključil na operacijski mizi in končal ne le prvenstvo, ampak verjetno tudi zaključil z nastopi na svetovnih prvenstvih.

Svindal se vrača, Jansrud tvegal preveč

Norvežan Aksel Lund Svindal, po poškodbi Ahilove tetive tik pred sezono prav tako kot Miller v tej zimi še ni tekmoval, pa je bil šesti in je pokazal, da še ni rekel zadnje besede. Petkratnega svetovnega prvaka je od brona ločilo 13 stotink sekunde.

Njegov rojak in olimpijski zmagovalec v disciplini Kjetil Jansrud je veliko tvegal in delal napake ter prav na zadnjem odseku proge nadoknadil zaostanek. Nekaj časa je bil na tretji stopnički zmagovalnega odra, ko je izenačil čas Avstrijca Matthiasa Mayerja. Na četrto mesto ga je potisnil Cook.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.