Šport > Zimski športi
7732 ogledov

Shiffrinova ja, Odermatt pa ne: smučarji spet 'izviseli'

Odermatt Epa
Ob pogledu na seznam letošnjih nominirancev za prestižno športno priznanje najbolj v oči zbode odsotnost v zadnjih letih nenadkriljivega Marca Odermatta.

Švicarski smučarski as Marco Odermatt se kljub izjemnim predstavam v preteklem koledarskem letu ne bo potegoval za "športnega oskarja".

Aktualni branilec velikega kristalnega globusa, ki bo tudi letošnjo sezono končal na vrhu skupne razvrstitve, se namreč ni znašel na seznamu nominirancev za nagrado laureus, ki jo prejmejo posamezniki oziroma ekipe, ki so s svojimi športnimi dosežki v največji meri zaznamovali leto.

Odermatt je v sezoni 2022/2023 pisal športno zgodovino. Velikemu globusu, ki ga je osvojil drugič zapored, je dodal še dva mala, okitil pa se je tudi z dvema naslovoma svetovnega prvaka. Za nameček je z 2042 osvojenimi točkami zrušil kar 23 let star rekord Avstrijca Hermanna Maierja, ki je v sezoni 1999/2000 postal prvi smučar z zgodovini z najmanj 2000 točkami v eni sezoni svetovnega pokala.

Švicar je v podobnem ritmu nadaljeval tudi v letošnji sezoni in si še pred iztekom lanskega leta pripravil odlično izhodišče za tretjo veliko kroglo. Pred dnevi je njegova prednost pred najbližjim zasledovalcem znašala že več kot 1000 točk, zaradi česar je bil predčasno okronan za zmagovalca te zime.

Kljub vsem izjemnim dosežkom Odermatta ni med šestimi nominiranci za laureusa, med katerimi se največ možnosti pripisuje lanskemu zmagovalcu Lionelu Messiju, tenisaču Novaku Đokoviću in dirkaču formule 1 Maxu Verstappnu. Omenjeni trojici so se na seznamu pridružili še skakalec s palico Armand Duplantis, ameriški tekač Noah Lyles in nogometaš Erling Haaland.

Kot zanimivost velja omeniti, da v četrt stoletni zgodovini te prestižne nagrade, ki so jo prvič podelili leta 2000, za laureusa ni bil nominiran še noben alpski smučar.

"Ne vem, kateri kriteriji so bili odločilni in kdo je sprejel končno odločitev. Na splošno je športe in športnike težko primerjati. Veseli bi bili za Marca Odermatta, če bi ga kot dvakratnega svetovnega prvaka in prepričljivega zmagovalca skupnega seštevka vsaj vzeli v obzir," je za šivcarske medije komentiral predstavnik zveze.

Odermatt | Avtor: Epa Epa

Povsem drugače je pri dekletih, kjer se je med šestimi kandidatkami za zmago še četrtič znašla Mikaela Shiffrin. Ameriška kraljica belih strmin je tako kot Odermatt osvojila veliki kristalni globus in pobrala tri odličja - dve srebrni in eno zlato - na SP v Meribelu. Tudi njena sezona je bila zgodovinska, proti koncu je namreč podrla rekord Šveda Ingemarja Stenmarka za največ zmag v svetovnem pokalu.

Shiffrinova je ena izmed sedmih alpskih smučark, ki so se doslej potegovale za lureusa, ob njej še Ester Ledecka, Anna Veith, Tina Maze, Maria Höfl Riesch, Janica Kostelić in Lindsey Vonn, peščica izbrancev z glasovalno pravico, gre za več kot 60 članov akademije, med katerimi so tudi številni nekdanji športniki, pa je za zmagovalko doslej okronala Kostelićevo leta 2006 in Vonnovo leta 2011.

 | Avtor: X X

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.