Šport > Zimski športi
21 ogledov

Shiffrinova zmagala z rekordno prednostjo

Mikaela Shiffrin, Aspen EPA
Ameriška smučarka Mikaela Shiffrin je s prednostjo več kot treh sekund zmagala na slalomu v Aspnu. To pred njo ni uspelo še nobeni smučarki.

Američanka Mikaela Shiffrin je z več kot tremi sekundami prednosti zmagala na slalomu za svetovni pokal alpskih smučark v ameriškem Aspnu, kar je najvišja slalomska prednost v zgodovini. Slovakinja Veronika Velez Zuzulova je zaostala 3,07 sekunde, tretja je bila Švedinja Frida Hansdotter (+3,26). Slovenke se niso uvrstile v finale.

Prejšnja rekorderka je bila Francozinja Florence Steuer, ki je leta 1968 drugouvrščeno slalomsko tekmico premagala s tremi sekundami prednosti.

Ana Bucik je prvo vožnjo končala na 40. mestu, Maruša Ferk na 42., Katarina Lavtar pa je odstopila. Lavtarjeva, ki je imela med slovenskimi tekmovalkami daleč najboljšo številko (34), je po 28. vmesnem času odstopila in drugi večer zaporedoma ni končala tekme. Bucik (54) in Ferk (61) sta začeli proti koncu med 69 prijavljenimi tekmovalkami, Bucikova je finale zgrešila za dobrih osem desetink, Ferkova pa za več kot sekundo in pol.

Dvajsetletna Shiffrinova, olimpijska in svetovna prvakinja, je prepričljivo vodila že po prvi vožnji slaloma, na katerem so to disciplino v svetovnem pokalu prvič izvedli zgolj z enim količkom v posameznih vratcih, kar pa ne bo šlo v zgodovino tako kot gromozanska prednost mlade Američanke. Frida Hansdotter, drugo najhitrejšo finala, je ugnala za 1,44 sekunde.

Le 24 ur pred tem je zapravila zanesljivo veleslalomsko zmago, ko je odstopila dvoje vratc pred ciljem veleslaloma. Z drugim mestom v tej disciplini je začela sezono v Söldnu. "Uspelo mi je, da sem pravilno usmerila svojo jezo po petkovem neuspehu. Zelo sem uživala na progi, zavedala pa sem se, da kljub vodstvu ni še nič končano. To me je naučila grenka izkušnja s tekme dan prej. Tokrat se je razpletlo vse drugače," je bila zadovoljna Shiffrinova.

Mednarodna smučarska zveza (Fis) je prvič v svetovnem pokalu slalom izvedla zgolj z enim količkom. Doslej sta bila na tekmah dva v isti višini posameznih vratc, razmak med količkoma pa je bil med vrtci enak. Novost so sprva nameravali uvesti že v finskem Leviju, kjer pa je tekma odpadla. Prvi postavljalec proge s to novostjo je bil Richard Brandon Dyksterhouse, trener Mikaele Shiffrin, ki je zakoličil 60 kolov na prvi progi.

Fis je novost utemeljila s tem, da sedaj gledalci lažje vidijo, kje poteka proga, ki jo tudi lažje in hitreje postavijo. Slalomistke in slalomisti pa tudi ne bi smeli imeti težav, saj na ta način večinoma vadijo že na treningih, obenem pa ostaja razlika v barvah, ker se po vrsti menjajo modra in rdeča vratca. Zaenkrat pa še ni jasno, ali bo novost tudi dokončno prodrla, saj se bodo za dokončno uveljavitev določili glede na odzive in ugotovitve, ki jih bodo dobili po obeh slalomih v Aspnu; drugi bo v nedeljo.

Izid slaloma v Aspnu:

1. Mikaela Shiffrin (ZDA)     51,80
2. Veronika Velez Zuzulova (SVK)     + 3,07
3. Frida Hansdotter (ŠVE) + 3,26 4. Šarka Strachova (ČEŠ) + 3,88 5. Maria Pietilä-Holmner (ŠVE) + 5,15 6. Nastasia Noens (FRA) + 5,25
7. Wendy Holdener (ŠVI) + 5,27 8. Marie-Michele Gagnon (KAN) +5,45 9. Sara Hector (ŠVE) +5,50 10. Erin Mielzynski (KAN) +5,66
...
40. Ana Bucik (SLO) 42. Maruša Ferk (SLO)
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.