Šport > Zimski športi
33 ogledov

"Sigurno je želja medalja"

žan kranjec EPA
Ana Drev in Žan Kranjec sta slovenska aduta za veleslalomski kolajni na SP v St. Moritzu. Za Drevovo je zelo konstantna sezona v svetovnem pokalu z zaporednimi uvrstitvami v prvo deseterico, a so se ji stopničke za zdaj uspešno izmikale. Kranjec je bil dvakrat četrti in zelo blizu stopničkam.

"Trenirali smo dva dneva v Kranjski Gori, drugače pa večinoma v Reiteralmu v Avstriji, imeli smo zelo dobre pogoje za trening, sem pa dva dni treniral tudi tukaj, kjer je malce drugačen sneg. Mislim, da sem zelo dobro pripravljen in če uspem narediti, kar sem si zastavil, lahko naredim dober rezultat," je bil pred petkovo preizkušnjo optimističen Žan Kranjec.

Kakšna bo proga še ne ve, upa, da bo dobro utrjena: "Bomo videli v petek, ampak mislim, da sem lahko zelo hiter na tej progi. Ne vem še, kaj bodo naredili s podlago, zaenkrat ni optimalna. Ampak jaz mislim, da imajo v planu tudi polivanje z vodo in da mogoče ne bo isto kot v tem trenutku."

"Sigurno je moja želja tudi medalja, tako kot, se mi zdi, vsakemu, ki je v prvi petnajsterici ali trideseterici. Ampak moram se skoncentrirati na svojo vožnjo, oddelati najboljše, kar znam, če bo to dosti za zmago, potem super, če pa ne, pa gremo potem delati naprej," si ni delal pretiranih skrbi Kranjec, ki je zadnjič, ko je nastopil v St. Moritzu, odstopil, seveda v povsem drugačnih razmerah, po sneženju.

"Teren mi ustreza, vem, da so mi kakšni drugi tereni in podlage ljubše, ampak še vedno pa mislim, da, če sem dobro pripravljen na tekmo, ne bi smel teren oziroma podlaga igrati pretirane vloge. Svetovno prvenstvo je malce drugačna tekma kot svetovni pokal, načeloma res štejejo samo kolajne, v prvi vrsti bom skoncentriran na svojo smučarijo in, če bom pokazal tisto, kar znam, pa na koncu ne bom med tri, ampak bom šesti, deseti, še vedno to ne bo konec sveta," je prepričan Kranjec.

Na zadnjem veleslalomu v Garmischu so ga zaradi zamujenega zbora tekmovalcev kaznovali z odvzemom startnega mesta, ni startal kot 15., ampak po prvi trideseterici. "Znan sem po tem, da sem zelo točen, so me še prijatelji 'hecali', da kadar se dobimo, se udeležim druženja vedno prekmalu, na take stvari pa zamudim. Res je, da sem zamudil na zbor za dve minuti, na žrebanje številk nisem zamudil. Je pa tudi mene presenetilo, da so se tako odzvali in da sem dobil tako drastično kazen, kljub temu da bi lahko bil na žrebanju. Prepozno smo šli iz hotela in se nam ni izšlo, ne po moji krivdi. Naš šofer je bil kriv," je opisal Kranjec.

"Tisti večer, ko sem izvedel, mi je bilo težko, bil je šok, pripravljen sem bil na dobro številko in vsi vemo, da v smučanju startna številka veliko pomeni in da sem veliko garal, da sem se uvrstil v prvo petnajsterico. Me je prizadelo, potem se pa moraš sprijazniti, na samem startu nisem pretirano o tem razmišljal," je še dejal.

Četrto in peto mesto manj pomembno

Ženski veleslalom bo v četrtek, glavno slovensko orožje bosta Ana Drev in nova svetovna smukaška prvakinja Ilka Štuhec. Drevova je prepričana, da se psihološko vedno dobro pripravi na tekme in je vedno dobro tekmovala na velikih tekmovanjih in nekega preplaha ne čuti. Za zdaj je njen najboljši dosežek na SP 10. mesto pred štirimi leti v Schladmingu,

Največji hendikep čuti zaradi tega, ker dirka samo veleslalom: "V svetovnem pokalu v ženskih veleslalomih prevladujejo tekmovalke, ki tekmujejo veleslalom in hitre discipline. Tudi postavitve so postala zelo hitre. Letos sem predvsem na tem delala, da zvišam to mojo bariero hitrosti. So pa tudi vsi ostali trenerji, ki izhajajo iz tehničnih disciplin, presenečeni, kam gre ta trend zelo hitrih veleslalomskih postavitev. Ne vemo, kaj nas čaka na SP, ampak sem veliko delala na tem. Mislim, da je tukaj moja rezerva, da se izboljšam v hitrih postavitvah. Glede tehnike pa mislim, da imam še določene rezerve pri vhodu v zavoju, kako ga začeti, da bo potem cel zavoj dovolj agresiven, da mi ne bo na koncu zavoja zmanjkovalo iz vidika agresivnosti, popuščanja in manjše hitrosti."

"V sezono sem šla z mislijo, da sem čim višje uvrščena v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala. To je bil moj osnovni cilj. Da izboljšam konstantnost, ki je v prejšnjih letih kar precej nihala. To sem dosegla, sigurno pa ne skrivam, da, ko enkrat to dosežeš, hočeš to konstantnost višati. Neka misel je seveda tudi kolajna. To dela razliko med SP in tekmami svetovnega pokala, kjer četrto ali peto mesto več štejeta kot na prvenstvu. Sigurno je moja želja, da se čim višje uvrstim na SP," je dejala tekmovalka iz Šmartnega ob Paki.

Pred dvema letoma je veleslalom na SP v Vailu dobila Avstrijka Anna Fenninger, zdaj Veith, na SP 2013 je bila najboljša Francozinja Tessa Worley, ki je prepričljivo najboljša veleslalomistka letošnje zime, na SP leta 2011 v Garmischu pa je zmagala Tina Maze.

Pri moških je zadnja tri veleslalome na SP osvojil Američan Ted Ligety, ki pa je prvenstvo izpustil zaradi poškodbe. Prva favorita za moško zmago sta Avstrijec Marcel Hirscher in Francoz Alexis Pinturault. Favoritinji ženske tekme pa sta Američanka Mikaela Shiffrin in Francozinja Worleyjeva. Švicarska favoritinja Lara Gut je po poškodbi kolena že končala sezono.

 
Komentarjev 1
  • Avatar mike1968
    mike1968 17:57 15.februar 2017.

    Bomo držali pesti za Ano in seveda za šampionko Ilko. Če Ana sama ve, da je njen največji hendikap, da smuča samo v eni disciplini, ne razumem, zakaj to ne spremeni in da bi vsaj smučala še Super G. Premalo ...prikaži več tekem ima v nogah in zato bo zelo težko.Pa še moja kratka kavč analiza za I. del prvenstva: http://www.publishwall.si/Mike.1968./post/267915/svetovno-prvenstvo-v-alpskem-smucanju-2017-kavc-analiza-xxxv