Šport > Zimski športi
30311 ogledov

Skakalec razkril žalostno stanje v domovini: "Nazadnje sem ..."

Fatih Arda Ipcioglu Profimedia
Turški skakalec Fatih Arda İpcioğlu je v nedavnem intervjuju razkril žalostno podobo turških skokov, brez slovenske pomoči, pa ne bi bil tam, kjer je danes.

"Na naših skakalnicah sem nazadnje skakal poleti 2015, pozimi pa 2020. Zaradi tega moramo veliko dni preživeti v Evropi, predvsem v Sloveniji," besede Fatiha Arde İpcioğluja prenaša portal skijumping.pl. Turek, sicer varovanec slovenskega trenerja Nejca Franka, že nekaj časa prebiva v Sloveniji, na Gorenjskem, kjer ima bistveno boljše delovne pogoje kot v domovini. 

Turki imajo sicer velik skakalni center Kiremitliktepe v Erzurumu na vzhodu Turčije, ki je v preteklosti gostil zimsko univerzijado leta 2011, leta 2012 pa tudi mladinsko svetovno prvenstvo, leta 2017 pa celo tekmovanji za celinski pokal (obe tekmi je dobil Nejc Dežman pred Jako Hvalo).

Kot poroča omenjeni portal, pa je bil skakalni center domačim skakalcem večkrat nedostopen kot pa na voljo. Skoraj dve leti je bil kompleks nedostopen zaradi uničujočega plazu, ki je razdejal skakalnice kompleksa Kiremitliktepe. Plaz je udaril leta leta 2014, dve leti pozneje pa so Turki izvedli prenovo skakalnega objekta.

Leta 2017 je kompleks gostil Olimpijski festival evropske mladine, tam se je zmage veselil Timi Zajc, na ekipni tekmi pa so slavili Slovenci. V zadnjih letih pa kompleks, v katerega so Turki sicer vložili precej denarja, bolj kot ne samuje.

Timi Zajc v Erzurumu | Avtor: Profimedia Profimedia

Ko je javno sporočil, da ne bo nadaljeval sezone smučarskih skokov 2023/24, je, kot je razkril İpcioğlu, s turškega ministrstva za šport prejel veliko klicev, v katerih je pojasnjeval, da brez skakalnic na domačih hribih ni prihodnosti turških smučarskih skokov. "Glede tega se strinjajo, zato smo se začeli pogovarjati, kaj moramo narediti za objekte v Erzurumu. Pomagam jim poiskati servisna podjetja in jih kontaktirati, organizirati sestanke, razložiti vse podrobnosti. Trenutno se eno od slovenskih podjetij loteva projektiranja doskočišča. To nam potem lahko pomaga korak za korakom naprej," je optimističen Turek. 

 

İpcioğlu je sicer blestel pred začetkom pravkar končane sezone, in sicer se je izkazal na poletni nagradi, kjer skakalci skačejo na plastiki. "Poletje nam je šlo zelo dobro, mislil sem, da bom ohranil dobro formo iz sezone skakanja na plastičnih podlagah. Toda takrat so bile stvari drugačne. Strašno boli, da če na kakšnem tekmovanju ne skačemo dobro, se nimamo možnosti vrniti domov in mirno trenirati," je potarnal tretjeuvrščeni tekmovalec s poletne velike nagrade v Rasnovu 2023. 

Nazadnje je letos skakal v Willingenu v začetku februarja, kjer se je uspel dokopati do treh točk, osvojil je 28. mesto. To pa so bile za Turka tudi edine točke v nedavno končani sezoni svetovnega pokala. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.