Šport > Zimski športi
2982 ogledov

Skakalka razkrila, da se je borila z depresijo. Neverjetno, kaj ji je pomagalo

Frida Westman Profimedia
Vsega 23-letna smučarska skakalka iz Švedske razkrila, da se je borila z depresijo.

Po peti operaciji kolena se je švedski smučarski skakalki Fridi Westman podrl svet. Zbolela je depresijo. 

Pred letom in pol je kazalo, da so Švedi s strmim vzponom Fride Westman dobili skakalko, ki se bo borila za sam vrh, a se je strma pot navzgor za Westmanovo končala, ko se je znova morala spopasti s težko poškodbo. A še hujši šok je sledil lani poleti, ko se je na pripravah pridružila norveški ekipi, s katero naj bi se pripravila na naslednjo sezono. Kmalu po začetku treningov si je namreč spet strgala kolensko vez.   To pa je močno vplivalo tudi na njeno duševno zdravje.

"Počutila sem se grozno, hotela sem se zakleniti v svojo sobo in nikoli več priti ven. To je bila nepredstavljiva žalost. Potem sem se odločila, da je verjetno čas, da obupam in odneham. Na neki način sem se spet pustila na cedilu, nisem imela moči, da bi šla skozi vse to še enkrat," je nedavno povedala v intervjuju za SVT Sport.

Ko po dveh mesecih ni našla rešitve iz začaranega kroga, se je odločila, da obišče psihologa. Strategija uživanja v majhnih stvareh in iskanja nečesa, kar ji je učinkovito zaposlilo misli in jo odvrnilo od negativnih misli, se je izkazalo za koristno. Kot je razkrila, je v njenem primeru pomagalo celo kvačkanje, ki je zanjo postalo oblika terapije.  Čez nekaj časa se je spet odprla svetu, začela potovati in se znova učiti uživati ​​življenje.

"Moja največja motivacija je, da vem, koliko potenciala imam za dobre rezultate in ga ne želim zapraviti," je povedala za portal skijumping.pl. "Cilj je olimpijsko zlato. Še naprej bom trenirala na Norveškem in to je okolje, v katerem imam stalne možnosti za nadaljnji razvoj," je zaključila.

Westmanova je v svetovnem pokalu sicer nazadnje nastopala marca lani, ko se je vrnila po težki poškodbi. Celotno letošnjo sezono je izpustila zaradi omenjene poškodbe kolena. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.