Šport > Zimski športi
13 ogledov

Slalom ni več uganka: Tina do nove zmage!

Maze slalom Ofterschwang svetovni pokal alpsko smučanje
1/26
Reuters
Pred finalom v Lenzerheideju je Tina Maze storila velik korak proti osvojitvi malega kristalnega globusa v slalomskem seštevku. Črnjanka je v Ofterschwangu za seboj pustila vse konkurentke in, kar je najbolj pomembno, tudi edino resno konkurentko Mikaelo Shiffrin. Američanka, vodilna po prvi vožnji, je osvojila tretje mesto in za Tino zaostala za sedem točk.

Nov dan, nov rekord in novo slavje - Tina Maze je z zmago na slalomu v Ofterschwangu izenačila še en rekord Hermanna Maierja, ki ga je pred kratkim v zgodovino poslala s preskokom magične meje 2000 točk.

Mazejeva je namreč na nemškem prizorišču še 22. v sezoni stopila na stopničke, kar je doslej v sezoni 1999/2000 uspelo le "Herminatorju". Črnjanka je za nameček z zmago prevzela vodstvo v slalomskem seštevku, kjer je do nedeljske tekme vodila Američanka Mikaela Shiffrin.

"Hermann je eden izmed največjih. To, da sem izenačila njegov rekord, me je pustilo brez besed," je dejala Tina Maze. Pred tekmo je za doslej vodilno v slalomskem seštevku pokala Shiffrinovo zaostajala za 33 točk, razplet po prvi vožnji pa še ni kazal, da bi se lahko Korošica po predzadnjem slalomu sezone zavihtela na vrh skupnega seštevka. Ko ji je po prihodu Shiffrinove, vodilne po prvi vožnji, ki je nazadovala na tretje mesto, to uspelo, se je prijela za glavo, ulegla v sneg in na hrbtu z dvignjenima rokama proslavila nov uspeh. Po njem ima v skupnem seštevku štiri tekme pred koncem že neverjetnih 2254 točk; prejšnji rekord in 2000 točk Maierja je tako že krepko presežen. Drugouvrščena Nemka Maria Höfl Riesch je tokrat odstopila že na prvi progi in ostala pri 1065 točkah.

"Presenečena sem sama nad sabo, ker sem tako uspešna. V slalomu je težko držati formo, še posebej, če nastopaš v vseh disciplinah. Dobro smo trenirali v zadnjih dnevih; po dveh dnevih sem prišla do tako dobre forme, da sem lahko danes pokazala vse svoje znanje. Dobro izkušnjo imam tudi od lani, ko sem tu po vodstvu na prvi vožnji v drugi naredila napako. Tekmovališče mi zelo ustreza, vendar so se danes pogoji zaradi vremena zelo spreminjali in je bilo potrebno na drugi progi voziti zelo pametno, kar mi je uspelo," je dejala Mazejeva po drugi slalomski zmagi v sezoni in tretji v karieri; najboljša je bila še 18. marca 2011 v Lenzerheideju, kjer bo prihodnji teden finale sezone, in 27. januarja letos na Zlati lisici v Mariboru.

Shiffrinova je v finalno vožnjo pred drugouvrščeno Mazejevo prinesla deset stotink naskoka, kar je bilo po novi Tinini predstavi za učbenike v finalu mnogo premalo za mlado Američanko, ki je na koncu osvojila tretje mesto in zdaj v slalomskem seštevku pred finalom v Lenzerheideju za Tino zaostaja za sedem točk. Drugo mesto je osvojila presrečna Švicarka Wendy Holdener.

Prednost se še kar veča, veča in veča ...

Mazejeva je rekordno bero v skupnem seštevku povečala že na 2254 točkDrugouvrščena Nemka Maria Höfl-Riesch je tokrat odstopila že na prvi progi in ostala pri 1065 točkah. Slovenska rekorderka je dosegla drugo slalomsko zmago v sezoni in tretjo v karieri; najboljša je bila še 18. marca 2011 v Lenzerheideju, kjer bo prihodnji teden finale sezone, in 27. januarja letos na Zlati lisici v Mariboru.

S tem ima tekmo pred koncem sedem točk prednosti pred Shiffrinovo v boju za mali globus, v Švico pa bo na finale odšla kot vodilna v vseh disciplinah razen v smuku, kjer pa ima minimalni zaostanek za poškodovano Američanko Lindsey Vonn in bi ji zgolj uvrstitev med dobitnice točk verjetno že prinesla skupno zmago.

Tako je na Bavarskem konec tedna, kjer so ji zaigrali Zdravljico, tokrat tudi z besedilom, naredila nov velik korak k novemu rekordu; kot edina v zgodovini lahko tako med smučarji kot med smučarkami dobi vse seštevke posameznih disciplin.

Skrivnost? Po tekmi takoj na trening!

Mazejeva je po drugem mestu na sobotnem veleslalomu takoj odšla na trening slaloma. Že pred vadbo je dejala, da komaj čaka na nedeljski nastop. Slalom je začela izjemno in tedaj vodilno Švedinjo Mario Pietilae Holmner, ki je nastopila s številko ena, pri merjenjih časa prehitela za več kot pol sekunde (0,55 in 0,61), na koncu pa kljub napaki v zadnji strmini za več kot osem desetink (+0,81).

Tudi Shiffrinova je bila pri vmesnih merjenjih precej počasnejša, obakrat za 0,52 sekunde, Američanka pa je v zaključnem delu ne le zmanjšala zaostanek, ampak tudi povedla z desetinko prednosti. Med najboljše se je vmešala le še Holdenerjeva, ki je bila tretja (+0,87), četrta pa Pietilae Holmnerjeva (+0,91).

V finalu je najprej zapretila Kanadčanka Marie-Michele Gagnon, sedma po prvi vožnji. Vodila je vse do nastopa najboljše trojice. Najprej jo je za 75 stotink prehitela 19-letna Holdenerjeva. Mazejeva je bila še prepričljivejša in po po 62 in 63 stotinkah prednosti pri posameznih merjenjih v cilj prišla četrt sekunde pred deset let mlajšo Švicarko.

Holdenerjeva prvič na stopničkah

Na vrhu je bila le še svetovna prvakinja Shiffrinova. Ameriška najstnica pa tokrat ni zdržala in je padla na tretje mesto ter s tem olajšala delo Mazejevi v boju za mali globus. Poleg Črnjanke se je veselila tudi Holdenerjeva, ki je prvič stopila na zmagovalne stopničke pokala. Doslej je bila le štirikrat med prvo deseterico, vedno v tej zimi, ko je nase opozorila zlasti s četrtim mestom na paralelni tekmi v Moskvi, bila pa je še deveta (Semmering) in dvakrat deseta (Maribor in Are).

Svetovni pokal se bo končal v finalom prihodnji teden v švicarskem Lenzerheideju. Preostali Slovenki se nista uvrstili v finale. Ana Bucik je končala prvo vožnjo na 42. mestu, Katarina Lavtar pa na 44.

"Bolj gre proti koncu, težje je; težje je smučati zaradi utrujenosti. Živčnost je tudi prisotna. Boj v slalomu je nepredvidljiv in če ne tvegaš, se izkaže, da tak način smučanja ni dober. Vesela sem, da sem danes to naredila. Bo pa treba ostati zbran do konca. Potrditi bo treba vse znanje tudi prihodnji teden, ki bo najpomembnejši v sezoni, saj so vsi globusi na dosegu roke. Že v ponedeljek me čaka trening smuka in vse skupaj se odvija neverjetno hitro. Kot ponavadi menim, da mi bo najtežje v slalomu," je sklenila Mazejeva.

Svetovni pokal, Ofterschwang, slalom (Ž), rezultati:

Komentarjev 8
  • Kristina Suhadolnik 17:57 10.marec 2013.

    Slalom je na sporedu pred veleslalomom.

  • vicvic 16:56 10.marec 2013.

    Tina je dejansko letos kot mašina. Kamor pride odnese nekaj, tako bo lepo na vrh prišlaČestistke. Smo zeloooooo veseli.

  • Sandi Debeljak 16:04 10.marec 2013.

    sej pomoje bo vse glih nastopila na veleslalomu na ekipni pa ziher ne bo,če bi bil na njenem mestu nebi šel na veleslalom