Šport > Zimski športi
18 ogledov

Slovenci brez finala

kranjec_action Žurnal24 main
Slovenski skakalci se na ekipni tekmi niso odrezali. Po slabem skoku Jerneja Damjana se niso uvrstili v finale, zmagali so Avstrijci. V soboto bodo na posamični tekmi nastopili trije slovenski orli.

Avstrijski smučarski skakalci (1113,6 točke) so zmagovalci uvodne tekme svetovnega pokala v olimpijski sezoni 2009/10 v Kuusamu. Drugi so bili Nemci (1099,2), tretji pa Finci (1058). Slovenci so po ponesrečenem nastopu Jerneja Damjana z devetim mestom za 2,4 točke zaostali za finalom.

Damjan je nastopil kot prvi izmed slovenske četverice in pristal pri le 83 metrih, tako da je bila Slovenija po nastopih prve skupine na zadnjem, 14. mestu. Drugi je od naših nastopil Mitja Mežnar, a je žirija tekmovanja nato odločila, da bo druga skupina nastope opravila še enkrat. V tretji skupini je Primož Pikl odlično opravil svoje delo in pristal pri 133 metrih, Robert Kranjec pa v četrti skupini kar pri 137,5 metra. Še enkrat je moral na zaletišče Mežnar, ki pa je v drugo svoje delo opravil še bolje in pristal pri 134 metrih.

A odlični nastopi trojice Slovencev niso bili dovolj, da bi se Slovenija uvrstila v finale, saj je za pičlih 2,4 točke zaostala za Švico na osmem mestu.

"Po eni strani sem vesel dobrih skokov trojice, po drugi strani pa smo imeli nekaj smole, da smo za 2,5 točke izpadli iz finala, saj bi se lahko borili za želeno šesto mesto. A sedaj ne moremo storiti ničesar, vsi poznamo Kuusamo in vemo, da gre tu vedno za loterijo. Jutri je nov dan. Upam, da bodo fantje zadržali raven skokov in uspeh gotovo ne bo izostal," je dejal selektor Matjaž Zupan.

Na sobotno posamično tekmo so se uvrstili Robert Kranjec s sedmim dosežkom kvalifikacij, Mitja Mežnar s 23. in Primož Pikl s 25., medtem ko je bil Jernej Damjan 56. 

Po eni strani sem vesel dobrih skokov trojice, po drugi strani pa smo imeli nekaj smole.
Matjaž Zupan

 

Kranjec je skočil 126 metrov, kar je bila sedma daljava med kvalifikanti, Mežnar je bil s 113,5 metra 23., Pikl pa z metrom krajšo daljavo 25. Damjan je nastopil ob slabih vremenskih razmerah, skok pa se mu je povsem ponesrečil (87,5 metra), tako da je ostal brez nastopa na sobotni tekmi. Najboljši med kvalifikanti je bil japonski veteran Noriaki Kasai, ki je skočil kar 137 metrov.

Poleg Damjana je bil "žrtev" slabih razmer tudi poljski veteran Adam Malysz (101 m), ki se prav tako ni uvrstil na tekmo, zaradi neustrezne opreme pa je žirija diskvalificirala Rusa Denisa Kornilova, ki je imel sicer četrto daljavo (129 m) Tekmovalci se trenutno merijo v ekipni tekmi, Slovenci pa so za 2,4 točke zgrešili finale.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.