Šport > Zimski športi
35 ogledov

Slovenci obstali v četrtfinalu

Anamarija Lampič Planica Epa Anamarija Lampič med tekmo v Planici.
Na domači sprinterski tekmi se Slovenci niso zavihteli na najvišja mesta.

Slovenski smučarji tekači so na sprinterski tekmi svetovnega pokala v Planici s tekmovanji končali v četrtfinalu. Polfinalu sta bili najbližje Anamarija Lampič in Katja Višnar, ki sta v svojih skupinah osvojili tretji mesti, na koncu pa 13. in 14. Alenka Čebašek je bila v svoji četrtfinalni skupini peta in skupno 25., Nika Razinger in edini moški predstavnik Janez Lampič pa sta osvojila šesti mesti, na koncu pa 29. mesto na tekmi.

Po petem mestu v kvalifikacijah je bila prva slovenska favoritinja za polfinale Anamarija Lampič. Vse do zadnjega spusta je bila na drugem mestu, v odločilnem ovinku pa jo je iz linije izrinila Švedinja Evelina Settlin in mlada Lampičeva se je tako rekoč ustavila. Na sklepni ravnini je sicer lovila tekmice, vseeno pa sta pred njo ciljno črto prečkali Norvežanka Mari Eide in Švicarka Laurien van der Graff.

"V kvalifikacijah mi je šlo res zelo dobro in tega sem vesela. Žal mi je malo zmanjkalo za polfinale. Do polovice proge je šlo dobro, na koncu spusta sem izbrala najhitrejšo linijo, a me je Švedinja zrinila iz smeri, zato sem zaostala, v končnici pa je težko prehitevati," je po tekmi povedala Lampičeva, lani zmagovalka na olimpijski generalki v Pyeongchangu in priznala, da so izkušene tekmice tudi taktično zelo spretne in so jo v finišu prisilile v menjavanje prog, zato je bil napad še težji. Malo je bilo po tekmi tudi grenkega priokusa: "Želela sem si več. Vem, da sem sposobna za polfinale, a danes se ni izšlo, takšen je pač šport."

Katja Višnar, ki je večji del treningov opravila na Norveškem, kjer usklajuje družinsko in športno življenje, v finišu ni bila kos favoriziranima Norvežanki Heidi Weng in Švedinji Anni Dyvik. Za slednjo je zaostala sekundo, ostale tri tekmovalke pa so predčasno izpadle iz boja za prvi dve mesti in napredovanje.

"Še dobro se je razpletlo. V četrtfinalu sem se počutila precej bolje kot v kvalifikacijah, saj mi je bilo zjutraj slabo. Upam, da to ni začetek kakšne bolezni. Popoldan je bilo na srečo bolje. Šla sem na vse, a škoda, ker sem na spustu prišla na tretje mesto, saj se tukaj težko prehiteva. Potrudila sem se in dosegla najboljši letošnji izid. Za olimpijski nastop bi mi sicer zelo prav prišel polfinale. A nisem daleč stran in ob dobrem dnevu bi lahko bila zraven," je po tekmi povedala Višnarjeva, ki bo v nedeljo predvsem za trening nastopila še na 10-kilometrski tekmi.

Alenka Čebašek Smučarski tek Šport Mestna tekma prinesla prebujenje

Brez možnosti za polfinale je bil Janez Lampič, ki je bil izredno zadovoljen že z uvrstitvijo v četrtfinale in novimi točkami svetovnega pokala. "Mislim, da je bil nastop odličen. Za polfinale pa nisem imel dovolj moči. Do sredine je nekako še šlo, na drugem klancu pa nisem mogel več slediti tekmecem. Skušal sem, a ni šlo," je dejal tekmovalec, ki se že v ponedeljek z ekipo odpravlja na višinske priprave v Italijo, naslednji konec tedna pa ga čaka še tekma v Seefeldu.

Na najvišjo stopniško zmagovalnega odra sta stopila tekmovalca iz Norveške. Med moškimi je slavil Johannes Klaebo pred rojakom Emilom Iversenom ter Švedom Teodorjem Petersonom. V ženski pa Švedinja Stina Nilsson pred Norvežankama Katherine Rolsted Harsem in Meiken Caspersen Falla.

Planica, sprint (Ž):

1. Stina Nilsson (Šve)
2. Katherine Rolsted Harsem (Nor)
3. Meike Casperesen Falla (Nor)
4. Jessica Diggins (ZDA)
5. Anna Dyvik (Šve)
6. Heidi Weng (Nor)
...
13. Anamarija Lampič (Slo)
14. Katja Višnar (Slo)
25. Alenka Čebašek (Slo)
29. Nika Razinger (Slo)
36. Katja Višnar (Slo)
39. Anita Klemenčič (Slo)
...

Skupni seštevek SP (Ž):

1. Heidi Weng (Nor) 1194 točk
2. Ingvild Flugstad Oestberg (Nor) 1087
3. Jessica Diggins (ZDA) 826
4. Krista Paermaekoski (Fin) 737
5. Teresa Stadlober (Avt) 637
...
50. Anamarija Lampič (Slo) 65
53. Katja Višnar (Slo) 57
54. Alenka Čebašek (Slo) 51
61. Vesna Fabjan (Slo) 36
84. Nika Razinger (Slo) 11
...

Planica, sprint (M):

1. Johannes Klaebo (Nor)
2. Emil Iversen (Nor)
3. Teodor Peterson (Šve)
4. Oskar Svenssson (Šve)
5. Erik Brandsdal (Nor)
6. Gleb Retivih (Rus)
...
29. Janez Lampič (Slo)
36. Miha Šimenc (Slo)
...

Skupni seštevek SP (M):

1. Johannes Hoesflot Klaebo (Nor) 932 točk
2. Martin Johnsrud Sundby (Nor) 875
3. Dario Cologna (Švi) 807
4. Alex Harvey (Kan) 780
5. Aleksander Bolšunov (Rus) 710
...
100. Janez Lampič (Slo) 12
104. Miha Šimenc (Slo) 8
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.