Šport > Zimski športi
694 ogledov

Slovenija na SP kotira zelo visoko

Ilka Štuhec Profimedia
Pred vrati je svetovno prvenstvo v alpskem smučanju. V Courchevelu za moške in v Meribelu za ženske se bodo najboljši in najboljše od 6. do 19. februarja pomerili za zlate, srebrne in bronaste snežinke. Slovenija se bo v Francijo odpravila z močno ekipo. Prvi imeni slovenske odprave sta Ilka Štuhec in Žan Kranjec, ki napovedujeta boj za kolajni.

Ilka Štuhec, ki trenira po lastnem programu s svojo ekipo, je načrte za svetovno prvenstvo predstavila že prejšnji teden v Mariboru. Cilji druge smukačice sezone v posebnem seštevku svetovnega pokala so jasni, napad na tretji naslov svetovne prvakinje v smuku.

V torek so v Ljubljani cilje razkrili še ostali člani slovenske reprezentance. Tudi Žan Kranjec, ki je lani s Kitajske prinesel srebro z olimpijskega veleslaloma, cilja na najvišja mesta na moškem veleslalomu.

S članskih svetovnih prvenstev še nima kolajne, na zadnjih dveh prvenstvih je bil v veleslalomu peti in šesti. Kranjec, ki je tretji veleslalomist sezone, se bo na prvenstvo pripravljal na domači strmini v Kranjski Gori.

"Sam do sebe imam velika pričakovanja. Vem, kaj moram narediti. Vem, kaj je šlo letos dobro na tekmah in kaj lahko še popravim. Imam dobro sezono, a nekaj se da še izboljšati in to bom skušal izboljšati do prvenstva. Želim si, da mi na prvenstvu končno uspeta dve takšni vožnji, kot ju znam odpeljati," je napovedal Kranjec.

Upoštevajoč dosežke v sezoni je v igri za najvišja mesta v ženskem slalomu Ana Bucik, članica elitne sedmerice v tej disciplini, ki bo nastopila tudi na veleslalomu.

"Na splošno sem zadovoljna s sezono. Sploh v veleslalomu mi je uspelo, kar mi lani še ni. Vožnje so zelo konstantne in prebila sem se v najboljšo petnajsterico. V slalomu morda še čakam na tisto tekmo, da bom lahko res rekla, da je to to. Mislim, da sem na pravi poti," pa je dejala Bucik.

"V Francijo odhajamo z visokimi cilji. Sem prepričan, da so jih tekmovalci, če bodo zdravi, sposobni doseči. Na vsakem nastopu si želimo biti čim bližje najvišjim mestom, v vseh disciplinah si želimo uvrstitve med najboljših deset," je na novinarski konferenci dejal vodja panoge za alpsko smučanje Miha Verdnik.

"Ne bom skrival lastne želje po medalji. To imamo vedno. Tekmovalci so s svojimi nastopi med sezono pokazali, da so tega sposobni, je pa odvisno tudi, kako se bodo stvari odvijale tam. Želim jim, da prikažejo svoje najboljše vožnje in da bodo izpolnili svoje cilje," je dodal Verdnik.

Za smuk so načrtovani Ilka Štuhec, Martin Čater, Miha Hrobat in Nejc Naraločnik. Za veleslalom Žan Kranjec, Štefan Hadalin, Neja Dvornik, Ana Bucik in Tina Robnik. Kranjec, Hadalin, Dvornik in Bucik so predvideni tudi za individualni paralelni tekmi.

V slalom bodo nastopili Štefan Hadalin, Tijan Marovt, Neja Dvornik, Ana Bucik, Nika Tomšič, Anja Oplotnik. Kranjec se bo naknadno odločil za nastop, upoštevajoč razplet veleslaloma.

Za specialni superveleslalom ter kombinacijo s superveleslalomom in slalomom so predvideni Miha Hrobat, Martin Čater, Rok Ažnoh in Nejc Naraločnik. Ilka Štuhec bo nastopila na specialnem superveleslalomu ter na superveleslalomskem delu kombinacije. O nastopu na kombinacijskem slalomu se bo odločila sproti.

Za ekipno tekmo so načrtovane Tina Robnik, Neja Dvornik in Nika Tomšič. Moške kandidate za ekipno tekmo pa bodo določili v internih kvalifikacijah, v katerih bodo nastopili Alen Hriberšek, Žiga Zupan Oreškovič, Miha Oserban in Anže Gartner.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.