Šport > Zimski športi
12 ogledov

Slovenijo ima rad od vedno

Zmagovalni trojček s kranjskogorskega veleslaloma Žurnal24 main
Američan je še drugo leto zapored veleslalomski junak Pokala Vitranc. Ker je to njegova prva zmaga v sezoni, ki ni bila tako uspešna kot lanska, bo slavje še toliko slajše.
 

Preberite še ...

Galerija: Ligetyjada na Vitrancu
Intervju: Urban Planinšek

Je ta zmaga za vas za zdaj vrhunec te sezone?
Ta sezona je bila zame v mnogih pogledih frustrirajoča. V veleslalomu in slalomu sem imel veliko vzponov in padcev. V tistem trenutku, ko sem na veleslalomu v Sestrieru odstopil, sem vedel, da so možnosti za ubranitev malega kristalnega globusa šle po zlu. To je bilo zame veliko razočaranje, ampak sem nanj kmalu pozabil. Zavedal sem se, da če bom v Kranjski Gori imel dve dobri tekmi, bom vesel in zadovoljen, pa čeprav sezona ne bo tako uspešna, kot je bila prejšnja.

Ste zmagali tudi zato, ker ste mislili, da ste že izgubili vse možnosti za ubranitev skupne veleslalomske zmage?
Mogoče. Vedel sem, da bo lažje, ker na ramenih ne bom več imel tega pritiska. Ampak v prejšnji sezoni sem bil najboljši prav takrat, ko je bil pritisk največji, tako da ne vem, ali sem boljši pod pritiskom ali brez njega.

Ted je kranjskogorsko progo zelo pohvalil. © Nik Rovan

 
Zakaj se v Kranjski Gori počutite tako kot doma?
Ta hrib, proga je ena najboljših v svetovnem pokalu. Všeč mi je, ker je tehnično zahtevna, strma in položna, ampak še vedno ritmična. Iz nekega razloga na njej vedno dobro smučam. Ker je moj serviser Slovenec, ki živi blizu Kranjske Gore, imam na tej tekmi po njegovi zaslugi tudi veliko navijačev.

Vsi tekmovalci so pohvalili letošnjo progo. Je bila res tako dobra?
Ena najboljših, odkar smučam.

Tudi vreme vam je bilo pisano na kožo ...
Zdi se mi, da vedno zmagam takrat, kadar je bolj toplo. Zaradi tako dobre proge in takega vremena sem bil izjemno samozavesten, zato je bila moja druga vožnja odlična.

 
 

Ta hrib, proga je ena najboljših v svetovnem pokalu. Všeč mi je, ker je tehnično zahtevna, strma in položna, ampak še vedno ritmična.

Ted Ligety

 
Drugo progo je postavil tudi ameriški trener. Je bila to prednost za vas?
Zagotovo, ker moj trener ve, kaj mi ustreza. Rad imam čim več zavojev, medtem ko sem veliko slabši na hitrih postavitvah, ki so pisane na kožo Didierju Cuchu. On je večji prijatelj s hitrostjo kot jaz.

Ste nad skupno veleslalomsko zmago res že obupali ali menite, da še imate možnosti?
Mislim, da bi moral Didier narediti kakšno katastrofalno napako, da bi ga lahko prehitel. Triinsedemdeset točk je velika razlika. Ne verjamem, da bi se lahko ponovil enak scenarij kot v prejšnji sezoni, ko je imel pred zadnjim superveleslalomom 99 točk prednosti, nato pa je izgubil mali kristalni globus. Zdaj je bolj odločen in ve, da ne želi ponoviti te katastrofe. Zato mislim, da nimam veliko možnosti. Manj zaostajam za Benjaminom Raichom (21 točk, op. p.), zato je moj cilj drugo mesto.

Ligety meni, da bo zelo težko priti do skupne veleslalomske zmage. © EPA

 
 
 

Ta tekma pa mi je tako ali tako, odkar sem začel smučati, najbolj pri srcu.

Ted Ligety

 
Kaj pričakujete od nedeljskega slaloma? Si želite, da bi bilo toplo in bi sijalo sonce?
Seveda. Mislim, da sem tudi v slalomu vse boljši in da imam možnosti povzpeti se na stopničke. Ampak na tekmah je vedno veliko hitrih fantov, zato zagotovo ne bo lahko. Je bilo pa v prejšnji sezoni vedno tako, da sem bil med prvimi tremi takrat, ko sem bil izven prve petnajsterice. In zdaj sem zunaj, tako da upam, da se bo to ponovilo.

Na smučiščih izstopa vaša florescentno zelena čelada, ki vam je v Val d'Iseru in Kranjski prinesla uspeh. Je to vaša srečna čelada?
Upam, da je oziroma da bo vsaka, ki jo bom imel, moja srečna. Zelena je pač zato, ker je to ena od mojih najljubših barv.

Je Slovenija že bila ali je zdaj postala ena vaših najljubših držav na svetu?
To je že nekaj časa. Ta tekma pa mi je tako ali tako, odkar sem začel smučati, najbolj pri srcu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.