Šport > Zimski športi
250 ogledov

Slovenki do osmega mesta, zmaga Švedinjam

Eva Urevc Saša Despot
Švedska dvojica v postavi Jonna Sundling in Emma Ribom je zmagovalka ekipnega sprinta smučarskih tekačic na svetovnem prvenstvu v Planici. Drugo mesto je pripadlo Norvežankama, tretje pa Američankama. Slovenki, Anja Mandeljc in Eva Urevc sta bili na koncu osmi.

Kljub temu, da so tekmovalke morale vsaka po trikrat odteči 1,4 km dolgo progo, so nastale ogromne razlike. Slovenska dvojica je že po prvem krogu zaostala 15 sekund in se do konca borila za mesto v deseterici.

To je Mandeljc in Urevc predvsem po zaslugi dobre druge polovice preizkušnje tudi uspelo. Na koncu sta za zmagovalkama zaostali 1:01,4 minute, tesno za sedmouvrščeno Češko.

V boju za zmago so se do zadnjega kroga odlepile reprezentance ZDA, Norveške in Švedske. Predvsem slednja je veljala za favorizirano dvojico s svetovno prvakinjo in podprvakinjo Sundling in Ribom.

Sundling je v zadnjem krogu močno pospešila in se otresla tekmic. Norveška v postavi Anne Kjersti Kalva in Tiril Udnes Weng je zaostala 2,4 sekunde, Američanki Jessie Diggins in Julia Kern pa sta ciljno črto prečkali 5,3 sekunde za Švedinjama.

Za Švedsko je bila to tretja zaporedna zmaga v ekipnem sprintu na SP. Za Sundling pa druga zapovrstjo, potem ko je v Oberstdorfu pred dvema letoma slavila skupaj z Majo Dahlqvist.

Pri moških zmaga na Norveško

Norveška dvojica Pal Golberg in Johannes Hösflot Klaebo sta zmagovalca ekipnega sprinta smučarskih tekačev na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici. Srebro sta osvojila Italijana, bron pa Francoza. Slovenca Vili Črv in Miha Šimenc sta zasedla 14. mesto.

Po prvem krogu sta bila Slovenca še blizu deseterice, do konca pa nista mogla slediti najboljšim. Ciljno črto sta Črv in Šimenc prečkala na 14. mestu, 1:26,9 minute za zmagovalcema.

V boju za zmago sta Norvežana po štirih krogih vodila, a nista na vso moč pritiskala. Klaebo je v svoji drugi predaji sicer skrčil skupino najboljših na pet reprezentanc.

Golberg je v svojem zadnjem krogu pospešil, se najprej otresel Šveda in Kanadčana, nato pa si v zaključku pritekel še sekundo in pol naskoka pred Francozom in Italijanom ter predal svetovnemu prvaku v sprintu med posamezniki.

V boju za drugo mesto je bil Pellegrino najprej prepričljivo močnejši od Francoza, nato pa v zaključku celo ogrožal Klaeba. Vseeno je ta na zadnjem, nekoliko položnejšem vzponu pred ciljem znova močno pospešil in si nabral dovolj veliko prednost za predčasno proslavljanje.

Italijana Francesco De Fabiani in Pellegrino sta zaostala 2,5 sekunde, Francoza Renaud Jay in Richard Jouve pa že 16,5.

Za Klaeba je bila to v Planici še tretja kolajna. Drugi je bil v skiatlonu. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.