Šport > Zimski športi
6143 ogledov

Slovenska vitrina se polni: Anamarija in Eva z medaljo!

sprint dvojic Oberstdorf Epa
Smučarske tekačice so se na svetovnem prvenstvu merile v sprintu dvojic. Še en odličen dan za Slovenijo.

Slovenska ekipa z Anamarijo Lampič in Evo Urevc je v sprintu dvojic osvojila tretje mesto in bronasto medaljo. Zmagali sta Švedinji Maja Dahlqvist in Jonna Sundling, drugi sta bili Švicarki Nadine Fähndrich in Laurien van der Graaff (+0,95), Slovenki sta zaostali 3,46 sekunde.

Lampičeva, ki je že pred SP osvojila mali kristalni globus za zmage v sprintih svetovnega pokala sezone, je v četrtek prišla do brona v posamičnem sprintu, na ekipnem pa je bila že srebrna s Katjo Višnar na SP pred dvema letoma v Seefeldu. Obenem je bila to že peta slovenska medalja na letošnjem SP v Nemčiji.

Odločitev o razvrstitvi na vrhu na tekmi tekačic je padla v predzadnji in zadnji predaji, ko je Lampičeva z izjemnim sprintom ugnala Rusinjo Natalijo Neprjajevo in slednjo potisnila na četrto mesto s prednostjo slabe pol sekunde. Pred zadnjima predajama sta bili Slovenki ves čas okrog 4. mesta in povsem blizu prvouvrščenim v posameznih etapah.

Urevčeva je predzadnjo predajo dobila 1,7 sekunde za Sundlingovo, saj je Lampičevi uspelo s pametnim postavljanjem na stezi in tekom tam, kjer proga ni bila najbolj načeta, priti na drugo mesto. A je Urevčeva ob svojem zadnjem teku kmalu nazadovala na peto in šesto mesto, na zadnjem vzponu pa je izgubila stik z vodilno peterico. Švedska, Rusija, Norveška, ZDA in Švica so bile pred Slovenijo, ki je zadnjič predala s šestimi sekundami zaostanka.

sprint dvojic Oberstdorf | Avtor: Epa Epa

"Nisem povsem verjela vase, ko je je Eva predala z zaostankom. Ampak sem šla naprej in s svojim tempom prišla do vodilnih. Sundlingova je nekoliko ušla na prvem klancu, v drugem vzponu sva se malo zapletli z Američanko (Sadie Maubet Bjornsen, op. STA), druga drugi sva povozili smučki. Malo bolje sem jo odnesla in šla naprej. Na polno sem napadla v ciljni ravnini in tudi Rusinja ni zdržala," je boj na poti do svojega tretjega odličja na SP strnila Lampičeva v prvi izjavi za Televizijo Slovenijo. "Vsaka medalja šteje, sicer ni zlata, kot se je mogoče pričakovalo. Vzeti je treba tisto, kar je na voljo v danem trenutku in kar smo zmožni tedaj. In mislim, da je bron več kot dovolj danes ... Še enkrat pohvala in zahvala našemu servisu, ves teden delajo zelo dobro, neverjetno. Imeli sva res dobre smuči, na teko mehki progi brez njih ne bi bilo te medalje. Komaj čakam pa podelitev. Tam bova skupaj z Evo, ne bom sama in to je res odlično," je dodala Lampičeva.

Urevčeva je bila razočarana z 28. mestom po izpadu v četrtfinalu posamičnega sprinta, v dopoldanskih kvalifikacijah ekipne tekme pa je bila odlična, Slovenski sta pred finalom namreč zmagali v svoji skupini, sedem stotink sta zaostali Američanki Rosie Brennan in Maubet Bjornsen, tretji sta bili Švicarki s 43 stotinkami zaostanka.

"V kvalifikacijah mi je bilo bolj všeč kot v finalu, proga je bila trda. Potem pa je postala podlaga zelo mehka, kar mi ni pisano na kožo, a sem to sprejela in naredila svoje," pa je povedala Urevčeva po največjem uspehu v karieri, do katerega je prišla po prisilnem premoru in letu dni odsotnosti zaradi poškodbe. "V finalu je bila zelo zahtevna moja druga predaja. Bila je brutalna, morala sem sprintati na polno od začetka do konca in tu sem plačala davek. Več ne bi mogla dati temu, kar sem. Vesela sem, da je bilo tudi to dovolj za medaljo. Ko sem predala z zaostankom Anamariji, nisem verjela, da se to lahko zgodi. Potem pa je v ciljno ravnino prišla skupaj z Rusinjo in tedaj sem si dejala, 'to pa bi se vendarle lahko izšlo'. In se je, neverjetno vesela sem," je bila presrečna Urevčeva, ki se je pred leti ukvarjala tudi z atletiko, veslanjem in biatlonom.

Petindvajsetletni Slovenki sta se v tej sezoni skupaj že dokazali, saj sta 7. februarja zmagali na ekipni sprinterski tekmi za svetovni pokal v Ulricehamnu na Švedskem. Največji slovenski uspeh doslej v tej disciplini sta dosegli na zadnji tekmi v tej disciplini pred SP, decembra pa sta bili v njej tretji v Dresdnu. V Obersdorfu pa je nekaj časa v odločilnem delu tekme kazalo, da bi bila lahko zanju tokrat na SP prva trojica predaleč.

Sprint dvojic (Ž), izidi:

1. Maja Dahlqvist/Jonna Sundling (Šve)      16:27,94
2. Laurien van der Graaf/Nadine Fähndrich (Švi)   +0,95
3. Eva Urevc/Anamarija Lampič (Slo)          3,46
4. Rusija                       3,95
5. ZDA                        5,83
6. Norveška                     18,94
7. Finska                      24,26
8. Češka                       29,37
9. Nemčija                      36,65
10. Francija                    1:03,80
...

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.