Šport > Zimski športi
3289 ogledov

Slovenski as začel tako, kot je končal: z zmago!

jure aleš Instagram
Slovenski tekmovalec v telemark smučanju je novo sezono odprl z uvrstitvijo na najvišjo stopničko.

Jure Aleš je zmagovalec uvodne tekme svetovnega pokala v telemark smučanju v Oberjochu oziroma Bad Hindenlangu v Nemčiji. Aleš je Sloveniji priboril še trinajsto zmago v svetovnem pokalu v telemarku.

V ženski konkurenci so Švicarke slavile trojno zmago. Zmagala je Amelie Wenger-Reymond pred rojakinjama Martino Wyss in Beatrice Zimmermann. Slovenska predstavnica, 19-letna Maša Štrakl, je končala na 16. mestu.

Jure Aleš | Avtor: Profimedia Profimedia
Po prvi vožnji je Aleš zasedal drugo mesto s sekundo zaostanka za Švicarjem Nicolasom Michelom. V drugo je nastopil še bolje in brez kazenskih pribitkov ugnal Michela za 1,78 sekunde, tretje mesto pa je zasedel še en švicarski predstavnik Bastien Dayer.

"Po prvem teku sem bil drugi, približno sekundo za Michelom. V drugo sem rekel, da moram napasti, vse se da še nadoknaditi. Sama proga je dovoljevala kar napadalno vožnjo. Prvi del se začne s strmino, drugi, položni del, sem odlično odpeljal, dosti pospeševal in eden redkih prišel brez penalov do cilja. Danes me je čista in hitra vožnja popeljala na prvo mesto in res je lepo začeti sezono na tak način," se je iz Bavarskih Alp oglasil slovenski tekmovalec.

"Glede na razmere sem prišel kar dobro pripravljen. V začetnem obdobju smo imeli dobre pogoje v Švici, v Saas-Feeju. Potem smo iskali pri nas doma, v Kranjski Gori se je dalo kar v redu trenirati, pred odhodom pa je bilo nekaj krasnih dni na Sorici, tako da sem se že na treningih počutil kar hiter. Popravki glede na lansko leto so se pokazali kot učinkoviti," je še dejal.

Petindvajsetletni član Telemark kluba Kranj je osvojil še peto zmago v svetovnem pokalu v telemarku. Dve zmagi je osvojil v paralelnem sprintu v Rjukanu v letih 2020 in 2018, pred tremi leti pa je zmagal tudi na prizoriščih v ZDA Sugarbush in Suicide Six, kjer je slavil v klasiki in sprintu.

Aleš ima skupno že 16 uvrstitev na stopničke v svetovnem pokalu. Ob tem je bil dvakrat na zmagovalnem odru tudi na svetovnem prvenstvu v Rjukanu na Norveškem leta 2019, z drugim mestom v klasiki in tretjim mestom v sprintu.

Oberjoch bo tekme gostil vse do ponedeljka, tako da bo imel Aleš še nekaj priložnosti za nove vrhunske dosežke. Od petka do ponedeljka bodo sledile preizkušnje v sprintu, paralelnem sprintu in klasiku.

Zaradi novega koronavirusa so organizatorji odpovedali zadnji dve prizorišči minule sezone svetovnega pokala v telemark smučanju. Aleš je tako sezono sklenil na tretjem mestu v skupnem seštevku, osvojil pa je tudi mali kristalni globus v paralelnem sprintu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jure Aleš (@jureales)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.