Šport > Zimski športi
42 ogledov

Smučarji žrtve razmer, Hirscher imun

žan kranjec EPA
Avstrijec Marcel Hirscherje je na veleslalomu za 56. pokal Vitranc premagal tekmece in gosto meglo ter se zavihtel na najvišjo stopničko. Edini slovenski finalist Žan Kranjec je osvojil 23. mesto (+2,36).

Najboljši smučar zadnjih let Marcel Hirscher je zmagal na veleslalomu za 56. pokal Vitranc. Tekma je bila zaradi goste megle in dežnih kapelj med finalno vožnjo dvakrat prekinjena, žrtve težkih razmer pa so postali številni vrhunski alpski smučarji. 

Hirscher je s prvim mestom pred slovenskimi ljubitelji alpskega smučanja ubil tri muhe na en mah. Poleg zmage se je veselil še malega kristalnega globusa v veleslalomu in velikega kristalnega globusa v skupnem seštevku, kjer ima pet tekem pred koncem 504 točke prednosti pred Norvežanom Kjetilom Jansrudom.

Hirscher razred zase, Kranjec edini slovenski finalist (1. vožnja)

Tekmo je odprl Francoz Alexis Pinturault, ki pa je imel na progi veliko težav, po eni izmed napak pa je tudi odstopil in tako izgubil tudi teoretične možnosti za mali kristalni globus v veleslalomu. Za Marcelom HIrscherjem je pred tekmo zaostajal 94 točk, Avstrijcu pa je tako za novo lovoriko zadoščalo že 24. mesto, s katerim bi osvojil sedem točk. Hirscher se je na progo podal kot sedmi, ob njegovem nastopu je vodil velik oboževalec slovenskega hokejista Anžeta Kopitarja Norvežan Henrik Kristoffersen. Hirscher je bil razred zase in za skoraj sekundo prevzel vodstvo (-0,96).

Sledil je nastop Kranjca, ki pa se na vse bolj mehki progi ni znašel najboljše, zasedel je zadnje mesto med uvrščenimi. Za vodilnim si je prismučal 2,40 sekunde zaostanka. Da je še možno narediti dober rezultat, je s številko 15 pokazal Justin Murisier, ki se je prebil celo na tretje mesto (+1,10). Kranjec je na koncu zasedel 20. mesto.

"Glede na podlago sem se premalo sprostil, bil sem preveč zadržan, saj sem mislil, da moram drugače smučati glede na sneg. V tej sezoni sem bil navajen drugačnih pogojev, premalo sem iskal hitrost pri zavojih, upam, da bom v drugi vožnji odpravil napake,'' je povedal Kranjec.

Na startu je bilo še pet Slovencev, ki so imeli številke od 62 do 69, in sicer Štefan Hadalin (62), Miha Hrobat (63), Žan Grošelj (66), Martin Čater (68) in Aljaž Dvornik (69). Še najbolj se je trideseterici Hadalin, ki sicer več pričakuje od jutrišnjega slaloma, zasedel je 45. mesto (+4,16). Dvornik je bil 52. (+5,14), Grošelj 53. (5,27), Hrobat in Čater pa sta odstopila.

Smučarji žrtve težkih razmer, Hirscher imun (2. vožnja)

Prirediteljem so pred začetkom finalne vožnje nagajale padavine. Zgornji del je zajela megla, krepile so se tudi dežne kaplje. Progo so pred začetkom druge vožnje dodobra posolili.

Finale je odprl Avstrijec Daniel Meier, ki je z dobro vožnjo pridobil več mest. Prvi ga je premagal Norvežan Marcus Monsen, odlično pa se je odrezal Švicar Loic Meillard, ki je prepričljivo prevzel vodstvo.

Žan Kranjec se ni mogel vmešati v boj za najvišja mesta, saj je že do prvega merjenja vmesnega časa zapravil četrt sekunde prednosti, v nadaljevanju pa pridelal debelo sekundo zaostanka in ob prečkanju cilje črte zaostal za vodilno peterico (+1,06).

Precej bolje od Kranjca se je s težkimi pogoji in slabo vidljivostjo spopadel Avstrijec Manuel Feller, ki je prehitel Meillarda. Z dobro predstavo je najboljše veleslalomiste sveta izzval Norvežan Leif Kristian Haugen.

Tekma je bila pred nastopom zadnjih desetih tekmovalcev začasno prekinjena. Razlog za takšen ukrep je bila nepregledna megla v zgornjem delu proge. Odločitev se je izkazala za pravilno, saj se je stanje nekoliko izboljšalo, a le za nekaj minut.

Vidljivost se je spet poslabšala, Haugen pa je pridobival mesto za mestom. Pred nastopom najboljših štirih so tekmo še drugič prekinili. Po nekaj minutah je tekmovanje spet steklo, Francoza Victorja Muffata-Jeandeta pa je čakanje očitno uspavalo - izgubil je deset mest.

Švicar Justin Murisier je bil prepočasen za vrh, brez možnosti pa je bil tudi Šved Henrik Kristoffersen. Zmago Haugna je lahko preprečil samo še Avstrijec Marcel Hirscher. Ta je v meglenem predelu smučal zadržano in izgubil več kot 90 stotink, na delih proge z boljšo vidljivostjo pa prikazal brezhibno vožnjo in se veselil nove zmage (-0,46)!

Svetovni pokal, veleslalom (M), Kranjska Gora:

1. Marcel Hirscher (Avt) 2:24,31
2. Leif Kristian Haugen (Nor) +0,46
3. Matts Olsson (Šve) +0,67
4. Manuel Feller (Avt) +0,75
5. Stefan Luitz (Nem) +0,92 
  . Felix Neureuther (Nem) +0,92
7. Florian Eisath (Ita) +1,01
8. Elia Zurbriggen (Švi) +1,08
9. Roland Leitinger (Avt) +1,27
10. Loic Meillard (Švi) +1,30
...
23. Žan Kranjec (Slo) +2,36
...
45. Štefan Hadalin (Slo)
52. Aljaž Dvornik (Slo)
53. Žan Grošelj (Slo)
...

Veleslalom, skupno (8):

1. Marcel Hirscher (Avt) 633 točk
2. Alexis Pinturault (Fra) 439
3. Mathieu Faivre (Fra) 380
4. Henrik Kristoffersen (Nor) 292
5. Felix Neureuther (Nem) 290
...
12. Žan Kranjec (Slo) 152
...

Svetovni pokal, skupno (31):  

1. Marcel Hirscher (Avt) 1375 točk
2. Kjetil Jansrud (Nor) 871
3. Henrik Kristoffersen (Nor) 867
4. Alexis Pinturault (Fra) 843
5. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) 586
...
16. Boštjan Kline (Slo) 352
47. Žan Kranjec (Slo) 155
60. Martin Čater (Slo) 104
97. Štefan Hadalin (Slo) 47
99. Klemen Kosi (Slo) 40
152. Tilen Debelak (Slo) 5
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.