Šport > Zimski športi
33210 ogledov

Legendarni smučar bil hudo bitko za življenje

smučanje smučar sneg Profimedia Fotografija je simbolična.
Eden najboljših nemških smučarjev vseh časov se je spopadel z zahrbtno boleznijo. In zmagal.

Nemška legenda alpskega smučanja Christian Neureuther, oče Felixa Neureutherja, je poleti uspešno prebolel klopni meningoencefalitis, s katerim se je okužil po ugrizu klopa med sekanjem drv v gozdu.

Potek bolezni je bil zelo hud, stanje pa tako resno, da je bilo ogroženo celo njegovo življenje. 

Po nekaj tednih negotovosti je 72-letni zmagovalec šestih tekem za svetovni pokal ugledal luč na koncu tunela, čeprav posledice bolezni, pri kateri gre za zelo nevarno vnetje možganov in možganskih ovojnic, še niso povsem izzvenele.

Christian Neureuther | Avtor: Epa Epa
"Imel sem prekleto srečo. Ugriza sploh nisem opazil. Šele po nekaj tednih se mi je stanje začelo poslabševati. Mislil sem, da gre za pasasti izpuščaj," je za Bild povedal nekdanji smučar.

Po sprejemu v bolnišnico v Garmish-Partenkirchnu, kjer so mu diagnosticirali meningitis, je šlo vse skupaj samo še strmo navzdol. Trpel je za izgubo zavesti in visoko vročino, kot pravi sam, se prvih nekaj tednov po izbruhu simptomov ne spominja. "V Innsbrucku so me sprejeli na nevrološko kliniko. Možgani mi niso več delovali. Pred očmi mi je vse švigalo sem ter tja. Omotičnost je bila nevzdržna. Ko sem ponoči moral na stranišče, sem se zaletel v steno. Nisem se mogel izravnati," je povedal.

Felix Neureuther | Avtor: epa epa
S terapijo se je njegovo stanje izboljšalo do te mere, da se je lahko vrnil domov. Še vedno pa čuti posledice bolezni. Izgubil je šest kilogramov, pestijo ga bolečine v hrbtu in ima težave pri obračanju glave. Na poti okrevanja mu pomagata sin Felix, prav tako nekdanji vrhunski slalomist, in soproga Rosi Mittermaier, dvakratna olimpijska prvakinja (1976) in nekdanja zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala. "Ko je oče tako rekoč umiral, smo preživljali težke trenutke. Po ugrizu klopa je zbolel za meningitisom. Vsi smo bili v šoku. Mama je lepo skrbela zanj in danes mu gre že precej bolje, čeprav še vedno ni povsem okreval," je povedal Felix, ki se je upokojil ob koncu sezone 2018/2019.

Christian Neureuther je v svetovnem pokalu tekmoval od leta 1969 do 1981. Največje uspehe je dosegal v slalomu (šest zmag, 20 uvrstitev na stopničke), vendar ni nikoli osvojil malega kristalnega globusa. Dvakrat je sezono končal na drugem mestu slalomskega seštevka (1973, 1974), dvakrat pa je bil tretji (1979, 1980).  
 

Komentarjev 1
  • Melinda_Owens 16:26 25.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦