Šport > Zimski športi
1 ogledov

Sneg ne bo ustavil lisičk: vse tekme po urniku

zlata lisica tina maze 2013 Saša Despot
Organizatorji jubilejne 50. Zlate lisice, ki bo konec tedna v "izgnanstvu" na sporedu v Kranjski Gori, so sporočili, da kljub padavinam sprememb urnika ne bo.

Da bo skupaj z ostalimi lisičkami tekmovala v domači Sloveniji, je razveselilo tudi Tino Maze, ki poleg velikega kristalnega globusa brani tudi zmago z lanske 49. Zlate lisice. V soboto se bo ob 10. uri začela prva vožnja veleslaloma, ob 13.15 pa bo finale, v nedeljo bo ob 9.15 prva vožnja slaloma, finale pa bo ob 12.15.

Maze: "Želim osvojiti podkorensko strmino"

"Najbolj pomembno je, da je tekma ostala v Sloveniji, kar je tu posebno vzdušje in posebna priložnost. Mislim, da je to zame tudi dodatna motivacija, nikoli pa mi ni bilo v breme, je le kot dodatna pomoč. Nemogoče je kje drugje doživeti to, kar je bilo lani v Mariboru, tega nisem doživela še nikjer," je pred domačim koncem tedna povedala Tina Maze.

Lani si je na Pohorju z zmago v veleslalomu in drugim mestom na slalomu konec januarja praktično že zagotovila skupno zmago v svetovnem pokalu. Obenem je prvič v svoji karieri osvojila tudi skupni seštevek za Zlato lisico, kar ji je po Mateji Svet (1988, 1990) in Urški Hrovat (1997) uspelo kot tretji Slovenki v zgodovini.

Najprej premalo, zdaj že preveč snega

Jubilejna Zlata lisica se je po odločitvi Mednarodne smučarske zveze (Fis) 23. januarja z mariborskega Pohorja, kjer ni bilo niti krpice snega, preselila v Kranjsko Goro, kjer je zdaj strmina v Podkornu zasuta z novozapadlo snežno odejo. Tekmi konec tedna pa bosta, trdijo organizatorji.

"V času tekmovanja, po 10. uri, bo v soboto najmanj padavin, pa še te bodo snežne. Zato smo se odločili, da bo tekmovalni program ostal nespremenjen. Brez pomoči prijateljev iz Kranjske Gore ne bi mogli izvesti tekme, saj so opravili večino pripravljalnih del, od proizvodnje snega do priprave snežne podlage in utrjevanja z vodo in z injekcijsko desko, kar je zelo uspelo. Tako imamo zdaj 30 do 40 cm res trdega in utrjenega snega, ki bi prenesel tudi moško tekmo. Novozapadli sneg nas zato zelo moti, kljub temu pa bomo pripravili tekmo," je dejal vodja tekmovanja Gorazd Bedrač.

Ogromna količina

"Sneg, ki je danes zapadel, od petih popoldne potiskamo s proge, potem pa bomo do jutra počakali, da bomo videli, kako se bo vse skupaj odvijalo. Na vsakih 30 cm višine novega snega ga bomo s teptalnimi stroji odstranjevali. Desno stran proge smo zato pustili še nezaščiteno, brez varovalnih ograj. Tja potiskamo sneg. Da ponazorim, vsakih 10 cm novega snega v višino na progi je 15 kubičnih metrov mase, kar je ogromna količina," je pristavil Bedrač.

Lani je bila Zlata lisica po dveh letih ponovno na mariborskem Pohorju; predani je bila tekma prestavljena v Kranjsko Goro, leta 2011 pa je zaradi premehke proge drugič v zgodovini odpadla. Ena izmed najbolj tradicionalnih tekem ženskega koledarja svetovnega pokala bo osmič izven Maribora in šestič v Kranjski Gori.

Ni enostavno vse pripraviti v tednu dni

"Aleš Vidic, vodja tekmovanja pokala Vitranc, je izvedel glavne temeljne priprave, prav tako pa smo imeli na voljo vso potrebno mehanizacijo in opremo," je dodal Bedrač.

"Prav naravnost lahko povem, da ni enostavno tekme za svetovni pokal pripraviti v tednu dni. Tega tudi mi ne bi zmogli, če ne bi imeli veliko prijateljsko pomoč organizatorjev pokala Vitranc na čelu s Srečkom Medvenom, generalnim sekretarjem moške tekme za svetovni pokal pri nas. Le skupaj smo lahko uspešni. Imamo namreč veliko odgovornost in se tega zavedamo, zato smo iz Maribora pripeljali tudi naše ljudi, ki delajo na progah in na drugih segmentih organizacije. Smo na dobro poti, da izpeljemo dobro tekmo," je povedal Srečko Vilar, generalni sekretar organizacijskega odbora Zlate lisice.

Urnik 50. Zlate lisice, Kranjska Gora:

Petek, 31. januar:
- 17.00 žreb startnih številk za veleslalom, hotel Larix

Sobota, 1. februar:
- 10.00 veleslalom, prva vožnja
- 13.15 veleslalom, druga vožnja
- 17.00 žreb startnih številk za slalom, hotel Larix

Nedelja, 2. februar:
- 9.15 slalom, prva vožnja
- 12.15 slalom, druga vožnja

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.