Šport > Zimski športi
3536 ogledov

Snežna kraljica resno ogroža Tino Maze

mikaela shiffrin Epa
Ameriška smučarska kraljica se je letos pridružila seznamu smučark, na katerem je tudi nekdanja slovenska šampionka Tina Maze.

Branilka velikega kristalnega globusa Mikaela Shiffrin je dominantno začela novo sezono alpskega smučanja, v kateri je dobila kar pet od devetih tekem.

Američanka ima na svojem računu že 689 točk oziroma 393 točk več od najbližje zasledovalke Švicarke Michelle Gisin. Ob takšnem tempu osvajanja točk bi se lahko 23-letnica polastila tudi rekorda Tine Maze, ki je v sezoni 2012/2013 osvojila neverjetnih 2415 točk.

Primerjava med Shiffrinovo in Mazejevo kaže, da ima Američanka po devetih tekmah na računu več kot od Slovenke - 689 > 577. 

Shiffrinova je z zmago na superveleslalomu v Lake Louisu postala šele sedma alpska smučarka v zgodovini, ki je slavila v vseh petih tradicionalnih disciplinah (slalom, veleslalom, super-G, smuk, kombinacija). Pred Američanko je to nazadnje uspelo prav Mazejevi, pred njo pa so mozaik dopolnile Lindsey Vonn, Janica Kostelić, Anja Pärson, Pernilla Wiberg in Petra Kronberger.

"Dobrodošla v klubu," je uspeh Shiffrinove na twitterju pospremila Mazejeva in jo tako pozdravila v elitni duščini. 

Zadnji smučar, ki je slavil v petih različnih disciplinah, pa je bil Američan Bode Miller. "Med odraščanjem mi je bil Bode velik vzor. Navdihnil me je, da sledim svojim sanjam v alpskem smučanju. Najbolj so me navduševali tisti smučarji, ko so lahko preklopili med slalomom in hitrimi disciplinami," je povedal Shiffrinova, ki ima na računu že 34 slalomskih zmag, eno manj od rekorderke Marlies Schild.

mikaela shiffrin | Avtor: Epa Epa
"Vse kaže na to, da bom letos podrla rekord na slalomskih tekmah. Ok, potem bom rekorderka na papirju, toda zame bo Marlies vedno najboljša slalomistka vseh časov. Izumila je svoj stil slalomske vožnje. Po njeni zaslugi lahko smučam tako, kot smučam," je pristavil 23-letnica.

Američanka se pri komaj 23 letih lahko pohvali s še enim zgodovinskim dosežkom. Postala je namreč edina smučarka, ki je slavila v šestih različnih disciplinah. Poleg petih že omenjenih je dobila tudi paralelni slalom, ki ga v tekmovalni program uvrščajo šele zadnjih nekaj let. Kljub uspehom mlada zvezdnica belega cirkusa ostaja na trdnih tleh.

"V čast mi je, da se moje ime omenja med najboljšimi smučarji in smučarkami vseh časov. To mi zelo laska. Vendar stvari niso primreljive. Temu, da sem zmagala v šestih disciplinah, moramo dodati opombo, saj v času, ko so moji predhodiniki postavljali rekorde, v tej disciplini niso tekmovali," je skromno pripomnila.

Mikaela Shiffrin ima pri rosnih 23 letih na računu že 48 zmag za svetovni pokal, kar jo uvršča na osmo mesto večne lestvice (fantje + dekleta). 

Zmage za svetovni pokal:

1. Ingemar Stenmark (Šve) 86
2. Lindsey Vonn (ZDA) 82
3. Annemarie Moser-Pröll (Avt) 62
4. Marcel Hirscher (Avt) 60
5. Vreni Schneider (Švi) 55
6. Herman Maier (Avt) 54
7. Alberto Tomba (Ita) 50
8. Mikaela Shiffrin (ZDA 48
9. Renate Götschl (Avt) 46
=  Marc Girardelli (Lux) 46

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.