Šport
36 ogledov

Rusija v šoku: stari rivali Finci v polfinale!

Selanne Rusija Finska Soči 2014 olimpijske igre četrfinale
1/19
EPA
Ruski hokejisti so doživeli debakel na domačem olimpijskem turnirju - ob glasnih žvižgih jih je v četrtfinalu povsem nadigrala Finska (3:1). V polfinalu še Švedi, Američani in Kanadčani.

Vse od leta 2007, ko je zdaj že bivši predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Jacques Rogge slovesno prebral ime gostitelja letošnjih olimpijskih iger, so bili Rusi "programirani" finalisti domačega turnirja v Sočiju, a scenarij očitno ni prišel do Fincev.

Stari rivali so bili brez milosti in v bleščeči dvorani Bolšoj z goloma obetavnega Juhamattija Aaltonena in veterana Teemuja Selänneja v prvi ter Mikaela Granlunda v drugi tretjini izničili prednost Rusije, ki jo je gostiteljem v osmi minuti tekme pristreljal Ilja Kovaljčuk.

Obstreljevanje brez učinka

Rusi so prikazali podobno brezzobo predstavo v napadu, ki jih je skozi celoten turnir krasila vse od otvoritvene tekme proti Sloveniji. Poskusi iz obupa so vedno znova končali v zaščitni opremi (ali rokavici) izjemnega Tuukke Raska. Član Boston Bruins je ubranil kar 37 od ruskih 38 strelov.

Osvajalce bronaste kolajne z zadnjih iger v Vancouvru v polfinalu čakajo skandinavski sosedi Švedi, ki so na prvi sredini tekmi odpravili rise (5:0). Vse se je sicer začelo po načrtih za domačine, ki so v osmi minuti povedli z golom svojega verjetno najboljšega posameznika turnirja. Kovaljčuk je ob igri s številčno premočjo "iz prve" zadel pod prečko.

Finci so odgovorili že manj kot dve minuti kasneje, ko je Aaltonen popeljal plošček vse do gola Semjona Varlamova in ga poslal pod njegovo roko. Selänne je še pred koncem prve tretjine izkoristil napako Rusov in med noge poslal podajo Granlunda, omenjeni pa je v 26. minuti postavil končni izid.  

Severna Amerika bo imela finalista

Drugi polfinalni obračun bo ponovitev zadnjega finala olimpijskega hokejsega turnirja. ZDA in Kanada se bosta udarila za mesto v finalu, nekoliko bolj pa bodo motivirani Američani, ki bodo iskali zadoščenje po finalnem porazu proti severnim sosedom v Vancouvru pred štirimi leti.

Američani so precej zlahka opravili z letos neprepričljivimi Čehi. Po dobri minuti in pol so po zadetku Jamesa van Riemsdyka že vodili in čeprav so Čehi tri minute zatem prek Aleša Hemskega izenačili, so si do kocna tretjine priigrali dva zadetka prednosti. V preostalih dveh tretjinah so dodali po en zadetek in tekmo brez težav pripeljali do konca in si zagotovili emsto med najboljšimi štirimi.

Presentljivo so imeli precej več dela Kanadčani s trdoživimi Latvijci. Ko je sredi prve tretjine zadel Patrick Sharp je javorjevim listom dobro kazalo, a jih je hiter izenačujoči zadetek Laurisa Darzinsa povsem ustavil. Blizu novemu vodstvu so prišli v zadnji tretjini, a so latvijski vratar in branilci s skrajnimi močmi v 49. minuti še uspeli plošček zadržati na pravi strani golove črte in sodniki so se po pregledu posnetka odločili, da gola ni bilo.

Olajšanje za branilce naslova olimpijskih prvakov je sledilo šele slabih sedem minut pred koncem tekme. Z modre črte je v igri z igralcem več natačno meril Shea Weber, ki je premagal vratarja Kristersa Gudlevskisa, ki je imel na tej tekmi ogromno dela.

Olimpijske igre, hokejski turnir, četrtfinale:

Švedska : Slovenija 5:0 (1:0, 0:0, 4:0)
Steen (19), D. Sedin (42), Eriksson (49), Hagelin (52, 57)

Finska : Rusija 3:1 (2:1, 1:0, 0:0)
Aaltonen (10), Selänne (18), Granlund (26); Kovaljčuk (8)

ZDA : Češka 5:2 (3:1, 1:0, 1:0)
Van Riemsdyk (2), Brown (15), Backes (20), Parise (30), Kessel (43); Hemsky (5, 50)

Kanada : Latvija 2:1 (1:1, 0:0, 0:0)
Sharp (14), Weber (54); Darzins 16

Komentarjev 1
  • jaki 09:55 20.februar 2014.

    kva je lepšega, kot videt takle dolg ksiht največjega ruskega napihnjenca!