Šport > Zimski športi
1504 ogledov

Šok na SP v hokeju. Tega ni pričakoval skoraj nihče!

Švicarski vratar Robert Mayer Profimedia
Nemška hokejska reprezentanca je drugi polfinalist svetovnega prvenstva elitne skupine na Finskem in v Latviji. V Rigi so Nemci premagali Švico s 3:1 (1:0, 2:1, 0:0).

Švica, ki je v prvem delu SP igrala odlično in nizala zmago za zmago - Slovenijo je za uvod odpravila s 7:0 - ter šele v zadnjem krogu doživela prvi poraz, ostaja brez boja za medalje. Iz njega so jo izločili borbeni Nemci, ki so tekmovanje slabo začeli in dolgo trepetali za izločilne boje, danes pa so v trdi in nervozni tekmi pokazali najboljšo predstavo in se prebili v polfinale. Nemci upajo, da ga bodo nadgradili še s prvo medaljo po daljnem letu 1953, ko so bili srebrni.

Temelj za zmago so postavili z dobro obrambno igro, pa čeprav so od 32. minute igrali brez najboljšega branilca Moritza Seiderja, ki je za nameren udarec tekmeca dobil kazen igre.

A ne njegove odsotnosti ne petminutne kazni ob tem prekršku Švica ni izkoristila, Nemci so to obdobje zdržali, takoj zatem pa ob izenačenih močeh na ledu spet povedli, zadel je John Peterka.

Ključno za razplet polfinala je bilo obdobje v zadnjih minutah druge tretjine. Po nemškem golu za 2:1 so imeli Švicarji še eno številčno prednost, toda namesto izenačenja so doživeli hladen tuš, saj je Nico Strum pobegnil v protinapad in zadel za 3:1.

Zadnja tretjina je sicer minila v premoči Švicarjev, ki pa je ostala neizkoriščena. Borbeni Nemci na čelu z vratarjem Mathiasom Niederbergerjem niso več klonili, tako da se je Nemčija veselila velikega uspeha.

Na prvi tekmi pa je danes ameriška reprezentanca s 3:0 premagala Češko. V večernem obračunu se je hokejska reprezentanca Latvije kot zadnja uvrstila v polfinale svetovnega prvenstva elitne skupine, potem ko je v Rigi v četrtfinalu premagala Švedsko s 3:1 (1:0, 0:1, 2:0). Še pred tem so Kanadčani premagali svetovne prvake Fince s 4:1.

V sistemu, kjer se v polfinalu najvišjerangirana ekipa po rednem delu pomeri z najslabšo od četverice, sta tako nastala polfinalna para Kanada - Latvija in ZDA - Nemčija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.