Šport > Zimski športi
43812 ogledov

Šok za nekdanjo skakalno velesilo, zapušča jih ta skakalec

Niko Kytösaho Profimedia
Težave za finske skoke se nadaljujejo ...

Finska reprezentanca se po slovesu izvrstnega smučarskega skakalca in velikega šampiona Janneja Ahonena spopada z veliko rezultatsko krizo. No, te dni pa so v finski reprezentanci prejeli še eno slabo novico. 24-letni finski skakalec Niko Kytösaho je namreč sporočil, da se umika iz finske reprezentance in da se podaja na samostojno pot. 

Spletni portal skijumping.pl poroča, da se je 24-letni Finec že pred sezono 2022/23 našel v Avstriji, kjer se je tudi ustalil in pripravljal na zimo. Načrt treninga pa je pripravil kar njegov stric Pekka Kytösaho, skakalec pa je sodeloval z dvema avstrijskima trenerjema. In vse skupaj se je očitno obrestovalo, saj naj bi se skakalec iz Paimia na treningih celo kosal z vrhunskimi skakalci, kot so Stefan Kraft, Michael Hayböck in Jan Hörl.

Kytösaho je skakalno javnost presenetil s sedmim mestom na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih na Kulmu, kmalu zatem je prišel tudi do najboljše uvrstitve v svetovnem pokalu v smučarskih skokih, deveto mesto v Willingenu, nato pa v nadaljevanju sezone ta rezultat v Oslu izboljšal še za dve mesti. Sezono je v skupnem seštevku svetovnega pokala vpisal 30. mesto, najboljše v svoji karieri. Na državnem prvenstvu, ki je potekalo marca, pa je dobesedno odpihnil vso konkurenco.

"V naši reprezentanci je veliko težav in vzrokov je veliko. Prvič: menim, da znotraj osebja ni odgovornosti za rezultate. Kakšnih deset let noben finski skakalec ni dosegel spodobnega rezultata, a tega še vedno ne upoštevajo pri zaposlovanju novih trenerjev. V reprezentanci individualiziranih vaj skorajda ni. Vsi trenirajo na enak način, kar pomeni, da 16-letni mladinec in izkušenejši športnik izvajata enake vaje," je potarnal finski skakalec.

Odločil se je, da zapušča vrste finske reprezentance in se podaja na lastno pot, kljub temu pa bo še vedno branil barve finske zastave. "Pekka Kytösaho bo spet moj trener. Oblikovali bomo lastne programe treningov in priprav. Velik del mojih trening kampov bo v bližnji prihodnosti potekal v osrednji Evropi," je še pojasnil. Bo pa njegovo reprezentančno slovo le začasne narave, saj bo ločeno opravil le priprave na sezono, ko se bo začela zimska sezona, pa se bo spet priključil ekipi, še poroča portal skijumping.pl

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.