Šport > Zimski športi
62 ogledov

Ilka Štuhec na smukaškem prestolu!

Ilka Štuhec smuk St. Moritz
1/12
EPA
Ženski smuk na svetovnem prvenstvu je dobila Ilka Štuhec. Druga je bila Avstrijka Stephanie Venier (+0,40), tretja pa Američanka Lindsey Vonn (+0,45). Naslov je tako ostal v Sloveniji, saj je pred dvema letoma slavila Tina Maze.

Za Ilko Štuhec je izjemna sezona, v kateri je osvojila tri smuke za svetovni pokal in prepričljivo vodi v smukaškem seštevku. Pričakovanja pred nastopom na SP v St. Moritzu so bila tako zelo visoka, Mariborčanka pa jih je več kot upravičila.

Pred dvema letoma v Beaver Creeku je naslov svetovne prvakinje v smuku osvojila Tina Maze, ženski naslov v kraljevi disciplini je tako ostal na sončni strani Alp.

Po poškodbi Švicarke Lare Gut, ki si je na ogrevanju pred kombinacijskem slalomom poškodovala koleno, in ob odsotnosti Avstrijke Anne Veith se je ožji krog favoritinj za zmago pred tekmo še zožil, Štuhčeva pa je opravila s konkurenco in mladinskemu naslovu iz leta 2008 dodala še enega v članski kategoriji.

V spodnjem delu deklasirala tekmice

Smuk v sončnem vremenu je odprla zmagovalka superveleslaloma Nicole Schmidhofer, Avstrijko je takoj prehitela Američanka Jacqueline Wiles. Od obeh je bila hitrejša ena od favoritinj Tina Weirather, od vseh pa nato Američanka Laurenne Ross.

Italijanka Sofia Goggia je odlično opravila z zgornjim in srednjim delom proge, v spodnjem pa naredila dve napaki, a kljub temu prevzela vodstvo. Tudi ona se ni dolgo zadržala na vrhu, ugnala jo je Avstrijka Stephanie Venier.

Sledil je nastop Ilke Štuhec. Mariborčanka je bila zgoraj najhitrejša, v srednjem delu je malce izgubila v primerjavi z Venierjevo, v spodnjem pa pritisnila na plin in predhodnico v cilju ugnala za štiri desetinke (-0,40). 

Italijanka Elena Fanchini je ostala daleč zadaj, Slovenke ni prehitela niti Lindsey Vonn (+0,45), z vrha jo ni izrinila niti Avstrijka Christine Scheyer.

Ko je precej zaostala tudi domačinka Fabienne Suter, se je Štuhčeva že resno spogledovala z zlatom. Daleč od vrha je ostala Nemka Viktoria Rebensburg.

Maruša Ferk se je zvrstila pri repu uvrščenih, za rojakinjo je zaostala za več kot dve sekundi (+2,38) in osvojila 23. mesto. Po nastopu je stekla v objem presrečni Štuhčevi.

SP v alpskem smučanju, smuk (Ž):

1. Ilka Štuhec (Slo) 1:32,85
2. Stephanie Venier (Avt) +0,40
3. Lindsey Vonn (ZDA) +0,45
4. Sofia Goggia (Ita) +0,52
5. Laurenne Ross (ZDA) +0,72
6. Christine Scheyer (Avt) +0,94
7. Fabienne Suter (Švi) +1,03
8. Michelle Gisin (Švi) +1,04
9. Ramona Siebenhofer (Avt) +1,12
10. Tina Weirather (Lie) +1,18
...
23. Maruša Ferk (Slo) +2,38
...

 
Komentarjev 4
  • blueone 18:37 12.februar 2017.

    Ilka fantastična si!

  • hešteg 11:44 12.februar 2017.

    BRAVO ILKA! Odlična vožnja, Goggia je bila izjemno hitra, ampak tokrat se je njena napaka obrnila v našo korist.

  • Žvižgač 11:41 12.februar 2017.

    Čestitke super Ilki za odlično vožnjo, želim ti zmago.