Šport > Zimski športi
34 ogledov

Štirje Slovenci v boj za medalje

boštjan kline EPA
Svetovno prvenstvo v alpskem smučanju se bo nadaljevale z moškim superveleslalomo, ki se prične ob 12. uri. Na startu bodo štirje Slovenci.

Po alpskih smučarkah se bo svetovno prvenstvo v švicarskem Sankt Moritzu začelo tudi za alpske smučarje. Danes bodo podelili še drugi komplet kolajn, najuspešnejšim superveleslalomistom. Na startu bodo štirje Slovenci Boštjan Kline, Klemen Kosi, Martin Čater in Miha Hrobat, dva med njimi sta nekdanja superveleslalomska mladinska svetovna prvaka.

Prvi slovenski nastop na tekmi z začetkom ob 12. uri bo možno spremljati pri številki 10, ko se bo v boj za prvo odličje slovenske moške vrste v samostojni Sloveniji na svetovnih prvenstvih v hitrih disciplinah podal Kline. Startno številko 30 ima Kosi, Čater ima številko 34, Hrobat 38.

Kline bo startal na svojem tretjem prvenstvu po Schladmingu in Vailu/Beaver Creeku. Na šestih startih na prvenstvih je iztržil 33. mesto na smuku pred dvema letoma in 30. mesto na superveleslalomu pred štirimi leti.

Bolj kot na prvenstvih so za Klineta navdušujoči letošnji dosežki v svetovnem pokalu s 4. in 6. mestom na smuku in 5. mestom v superveleslalomu. Prav tako je Kline pred šestimi leti na mladinskem SP v švicarski Crans Montani zablestel z dvema naslovoma mladinskega svetovnega prvaka, v smuku in superveleslalomu.

Prav tako Mariborčan Kosi je tudi na svojem tretjem prvenstvu. Skupno je zbral že osem startov, najboljši pa je bil pred dvema letoma z 10. mestom na superveleslalomu v Beaver Creeku.

Čater je svoj debi na prvenstvih doživel pred dvema letoma v Beaver Creeku z 20., 25. in 29. mestom v kombinaciji, smuku in superveleslalomu.

V slovenski ekipi je še en nekdanji mladinski svetovni prvak. Pred dvema letoma je naslov mladinskega svetovnega prvaka v superveleslalomu v norveškem Hafjellu osvojil Hrobat, ki bo danes doživel svoj ognjeni krst tudi na članskih svetovnih prvenstvih.

16 let od zadnje slovenske medalje na SP

Zadnji slovenski alpski smučar z osvojeno kolajno na svetovnih prvenstvih je bil Mitja Kunc, ki je leta 2001 na SP v St. Antonu osvojil bron v slalomu.

Za Jugoslavijo pa so kolajne osvojili še Boris Strel in Bojan Križaj v veleslalomu in slalomu leta 1982 na SP v Schladmingu ter Tomaž Čižman, ki je bil bronast v superveleslalomu leta 1989 na SP v Vailu.

Pred dvema letoma se je z naslovom svetovnega prvaka v disciplini ovenčal Avstrijec Hannes Reichelt, srebro je osvojil Kanadčan Dustin Cook, bron pa je pripadel Francozu Adrienu Theauxu. Vsi trije bodo na startu tudi današnje preizkušnje.

Jansrud v vlogi favorita

Med izrazitimi favoriti je Norvežan Kjetil Jansrud, ki želi naslediti rojaka Lasseja Kjusa (1999) in Atleja Skaardala (1996, 1997) ter se tudi sam vpisati med superveleslalomske svetovne prvake. Italijani stavijo na Dominika Parisa in Petra Filla, domači matador pa je Beat Feuz, ki je lani v St. Moritzu osvojil superveleslalom za svetovni pokal. Kline je bil na tej tekmi deveti.

Zadnji Švicar z naslovom svetovnega prvaka v tej disciplini je bil zdaj že upokojeni Didier Cuche, ki je slavil leta 2009 na SP v Val d'Iseru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.