Šport > Zimski športi
17523 ogledov

Stoch ni pozabil, kaj so ga slovenski novinarji vprašali o Prevcu

Peter Prevc Profimedia
Poljski smučarski skakalec Kamil Stoch za razliko od nekaterih nikoli ni izgubil zaupanja v Petra Prevca. "Ker on je vrhunski športnik," pravi dvakratni zmagovalec svetovnega pokala.

Dvakratnega osvajalca velikega kristalnega globusa Kamila Stocha (36) zelo veseli, da se je Petru Prevcu (31) pred koncem kariere uspelo vrniti na pota stare slave.

Najuspešnejši slovenski smučarski skakalec vse od napovedi, da po koncu letošnje sezone končuje kariero, doživlja pravi rezultatski preporod.

Dobre uvrstitve so botrovale vse glasnejšim pomislekom glede njegove odločitve, a je Prevc vse pozive k preklicu napovedane upokojitve zatrl v kali. "Ne bom si premislil, po sezoni je konec moje kariere," je odločno dejal.

Prevc se je od napovedanega slovesa že štirikrat zavihtel na zmagovalni oder, temu pa je dodal še nekaj odmevnih uvrstitev med najboljšo deseterico in se v skupni razvrstvi pozpel na visoko peto mesto. Zelo dobro mu kaže tudi v seštevku poletov, kjer je točkovno poravnan z vodilnim Avstrijcem Stefanom Kraftom.

Rezultatska krivulja se je začela vzpenjati z dvema drugima mestoma v Oberstdorfu, zatem je bil drugi še v Lahtiju in nazadnje v Trondheimu. Zmaga, 24. kariera, se mu še naprej vztrajno izmika, na predzadnjem prizorišču norveške turneje Raw Air pa ga je od vrnitve na najvišjo stopničko, na kateri je zadnjič stal pred več kot štirimi leti, ločilo samo 0,9 točke.

Kamil Stoch | Avtor: Profimedia Profimedia
Če je Prevčevo nizanje vrhunskih uvrstitev za marsikoga manjše presenečenje, pa tega ne morem trditi za dvakratnega zmagovalca skupnega seštevka Kamila Stocha, ki meni, da nedavni dosežki slovenskega asa niso posledica psihološke razbremenitve, temveč zgolj odraz dobrega dela.

"Ne bi rekel, da se mu je po tej odločitvi nenadoma odprlo in je začel skakati bolje. Peter je bil v dobri formi že od samega začetka sezone in je že v Ruki kazal dobre skoke. Zakaj se zdaj uvršča na stopničke? Morda je to rezultat dobrih priprav, ki so bile zasnovane tako, da je ujel najboljšo formo v drugi polovici sezone. Tako jaz gledam na to," je za Sport.pl. povedal Stoch in se na tem mestu spomnil vprašanja, ki so mu ga pred leti zastavili slovenski novinarji.

"Iskreno povedano, sem zelo vesel, da ima tako uspešno sezono. Ko sem bil sam na svetovnem vrhu, so me slovenski novinarji nekoč vprašali, ali menim, da bo Peter Prevc še kdaj dobro skakal. Žal mi je bilo, ker niso verjeli vanj. Peter je vrhunski skakalec, oni mi pa zastavljajo takšna vprašanja! Odvrnil sem, da ja, samo počakati bo treba. Peter je odličen športnik. Vesel sem, da to spet dokazuje," je dodal skakalni velikan, ki o slovesu za zdaj še ne razmišlja.

"Osredotočen sem na to, da dosegam čim daljše skoke. V bistvu niti ne razmišljam o tem. Naredil bom vse, da bodo moji skoki čim boljši. Osredotočen sem samo na skakanje. Zavedam se, da mora športnik marsikaj žrtvovati. To ne velja samo zame, ampak tudi za mojo družino in bližnje. Potrebne je veliko energije, časa in predanosti. Vsak od nas mora prispevati svoj delež. Da nekaj dobiš, moraš tudi nekaj dati. Nimam takšnega občutka oziroma mi še ni nihče ni očital, da sem komurkoli v breme. Prav nasprotno. Vsi okoli mene me zelo podpirajo in mi želijo le najboljše. Želijo, da uživam v tem, kar počnem."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.