Šport > Zimski športi
11016 ogledov

Stopilo vam bo srce: tako čustveno je bilo slovo bivšega svetovnega rekorderja

Anders Fannemel EPA
Nekdanji svetovni rekorder Anders Fannemel je v nedeljo na letalnici v Vikersundu zaključil svojo kariero.

Ni se moglo zgoditi na bolj primernem mestu. Na letalnici v Vikersundu, kjer je leta 2015 poletel do svojega največjega uspeha, je legendarni norveški skakalec Anders Fannemel v nedeljo tudi uradno zaključil svojo športno pot.

Potem ko je tu 15. februarja 2015 poletel kar 251,5 metrov in se zapisal v anale smučarskih skokov kot nov svetovni rekorder (čez dve leti mu je ta naziv odvzel najprej Robert Johansson, preden je še na isti dan aktualni rekord z 253,5 metri postavil Stefan Kraft), je ravno v doskočišču veličastne letalnice Vikersundbaken končal svojo bogato kariero.

Izjemni norveški skakalec sicer že dalj časa ni dosegal rezultatov iz svojih najboljših let, o koncu kariere pa naj bi razmišljal že pred tremi sezonami, potem ko se nikakor ni mogel pobrati po grozljivi poškodbi kolena s treninga v Wisli poleti 2019. Izpustil je celotni sezoni 2019/20 in 2020/2021, prestal številne operacije, a se med najboljše ni uspel več vrniti.

V letošnji sezoni je pred domačim Vikersundom v svetovnem pokalu nastopil zgolj na novoletni turneji, kjer se je do točk prebil le v Bischoefshoefnu, kjer je osvojil 27. mesto. Na domači letalnici pa je pred sobotno tekmo celo obtičal v kvalifikacijah, a se je nato uspel uvrstiti na nedeljsko tekmo, kjer je z 32. mestom zaključil svojo kariero.

31-letnik se je sicer precej pozno začel ukvarjati s smučarskimi skoki, saj je svoje prve skoke opravil šele pri 14 letih. Svoj prvi nastop v svetovnem pokalu je zabeležil decembra 2009, ko je pri osemnajstih letih na svojem debiju osvojil odlično deseto mesto ter napovedal številne uspehe, ki so sledili.

V svetovnem pokalu je zbral štiri posamične in štiri ekipne zmage, medtem ko je na posamičnih tekmah dvanajstkrat stopil na stopničke ter na ekipnih kar sedemnajstkrat.

Njegova najuspešnejša sezona je bila 2014/15, ko je dosegel dve posamični zmagi, na stopničke stopil sedemkrat ter skupni seštevek svetovnega pokala zaključil na izvrstnem četrtem mestu, nekaj časa pa je celo nosil majico vodilnega v skupnem seštevku. 

V sezoni 2017/18 je blestel na novoletni turneji, katero je zaključil na stopničkah na tretjem mestu, medtem ko je na svetovnih prvenstvih blestel predvsem na ekipnih tekmah, kjer je pomagal svoji reprezentanci do številnih lepih uspehov.

Leta 2016 v Falunu je tako z Norveško postal svetovni prvak v smučarskih skokih, leta 2017 v Bad Mitterndorfu pa poletih. Leta 2018 pa je svoji zbirki dodal še srebro z ekipne tekme s svetovnega prvenstva v Lahtiju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice